Kruche ciasto z owocami i kruszonką, choć dziecinnie proste w przygotowaniu, zachwyca smakiem. Połączenie delikatnego ciasta z dużą ilością masła, soczystych, słodkich owoców oraz chrupiącej kruszonki zapewnia wyjątkowe doznania smakowe, sprawiając, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek.
Jak zrobić ciasto z owocami i kruszonką?
Ciasto z owocami i kruszonką jest bardzo proste w przygotowaniu. Bazę deseru stanowi ciasto kruche, które przygotowuję z mąki pszennej oraz mąki krupczatki w proporcji 1:1. Masło do ciasta powinno być mocno schłodzone. Jajka również mogą być prosto z lodówki. Dodanie słodkich owoców pozwala przygotować ciasto bez dużej ilości cukru, co sprawia, że deser jest mniej kaloryczny.
Do kruszonki także dodaję mąkę krupczatkę, która sprawia, że wierzchnia warstwa wypieku jest bardziej chrupiąca. Smak kruszonki wzbogacam odrobiną wanilii. Poniższy przepis uwzględnia dodanie śliwek i jabłek. Poza sezonem wykorzystuję owoce w słoikach. W sezonie na świeże kroję je na małe kawałki. Jeżeli owoce są bardzo soczyste, to osuszam je na papierowym ręczniku. Przed wyłożeniem owoców lekko podpiekam spód ciasta, ale możesz pominąć ten krok i od razu wyłożyć owoce.
Przepis: Kruche ciasto z owocami i kruszonką
Ten pyszny placek zachwyci każdego.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 5 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 389 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 125 g mąki pszennej uniwersalnej
- 125 g mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej uniwersalnej
- 100 g mąki krupczatki
- 1/4 szklanki cukru
- 125 g zimnego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 4 średnie jabłka
- 10 dużych śliwek
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i wylep nim dno oraz boki (do 1/3 wysokości) wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24 x 34 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Podpiekanie spoduPiecz spód ciasta w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15 minut.
- Przygotowanie owocówJabłka i śliwki pokrój w kostkę lub plasterki. Osusz owoce papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku i oprósz cukrem pudrem (cukier dodaj tuż przed wyłożeniem owoców na ciasto).
- Przygotowanie kruszonkiUmieść mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, ekstrakt waniliowy, cukier i pokrojone w kostkę masło w misce lub na stolnicy. Rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki.
- WykonanieWyłóż owoce na podpieczony spód i dodaj kruszonkę. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 45-50 minut.
Jakie owoce nadają się do kruchego ciasta z kruszonką?
Do kruchego ciasta z kruszonką pasuje wiele rodzajów owoców. Idealnie sprawdzą się zarówno owoce świeże, jak i mrożone (wcześniej trzeba owoce rozmrozić oraz odsączyć z nadmiaru soku). Możesz też użyć owoców z puszki i owoców z przygotowywanych na zimę kompotów, dżemów, marmolad i konfitur. Ciasto z powyższego przepisu przygotowuję z dodatkiem m.in.:
- pokrojonych na plasterki lub w kostkę jabłek np. odmiany Szara Reneta, Złota Reneta, Gala, Red Delicious;
- pozbawionych pestek i pokrojonych w kostkę śliwek np. Węgierek,
- pokrojonych na plasterki lub w kostkę gruszek np. odmiany Klapsa, Konferencja,
- owoców jagodowych np. malin, porzeczek, borówek, truskawek, agrestu,
- brzoskwiń, nektarynek i moreli,
- mango i ananasa.
Czytaj też:
Kruche ciastka z dżemem to u mnie weekendowy przebój. Każdy chrupie je z przyjemnościąCzytaj też:
Genialny sernik na ostatnią chwilę. Tylko 10 minut pracy, a resztę robi piekarnik