Staram się urozmaicać wielkanocne menu, serwując nie tylko tradycyjne potrawy. W tym roku zrobiłem efektowną zapiekankę na bazie ciasta francuskiego oraz kremowego farszu ze szpinaku, czosnku, cebulki szalotki i sera mascarpone. Wygląda obłędnie.
Co zrobić, żeby szpinakowy farsz nie był wodnisty i mdły?
Najlepszy na farsz do zapiekanki jest świeży szpinak, który po obróbce termicznej nie traci apetycznego wyglądu. Duże liście szpinaku można pokroić przed smażeniem na mniejsze kawałki.
Szpinak mrożony (zarówno rozdrobniony, jak i w liściach) często po usmażeniu wychodzi bardzo wodnisty, więc lepiej sprawdzi się jako baza kremowej zupy lub naturalny barwnik np. do ciasta na makaron.
Niezbędne jest dodanie do farszu aromatycznych dodatków, które podkreślą bardzo delikatny smak szpinaku. Warzywo to najlepiej smakuje z dodatkiem masła, czosnku, cebuli, soku z cytryny oraz serów.
Jak zrobić efektowną zapiekankę ze szpinakiem?
Zapiekankę ze szpinakiem przygotowuję na gotowym cieście francuskim. Wybieram ciasto o krótkim, naturalnym składzie (woda, mąka pszenna, sól, masło), które nie różni się w smaku od ciasta domowego. Ciasto francuskie, w którego składzie znajduje się olej palmowy, margaryna oraz liczne dodatki do żywności, często ma nieprzyjemny posmak i nie rozwarstwia się na pojedyncze listki.
Farsz do zapiekanki robię ze sporej ilości świeżego szpinaku (listki błyskawicznie tracą objętość i z całej góry szpinaku zostaje zaledwie kilka garstek). Dodaję do niego aromatyczne zioła i przyprawy, a także ser mascarpone, który sprawia, że nadzienie zachwyca konsystencją i ma wyjątkowy smak.
Z poniższych proporcji składników przygotujesz 8 porcji zapiekanki ze szpinakiem w owalnych miseczkach do zapiekania o pojemności 120 ml i wymiarach 14 x 9 x 4 cm.
Przepis: Zapiekanka ze szpinakiem
Pyszna i elegancka przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 542 w każdej porcji
Składniki
- 700 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
Na farsz:
- 2 duże opakowania liści szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe cebulki szalotki
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 surowe jajka do posmarowania ciasta przed pieczeniem
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki masła do wysmarowania miseczek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPłaty ciasta francuskiego lekko rozwałkuj i podziel na 8 kawałków. Szpinak umyj i odsącz z nadmiaru wody. Czosnek i cebulkę szalotkę drobno posiekaj.
- SmażenieNa klarowanym maśle zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Partiami dokładaj na patelnię szpinak i smaż, często mieszając, aż zwiędnie i zmięknie. Dodaj oregano i rozmaryn i smaż jeszcze 1 minutę, żeby zioła uwolniły aromat.
- Dodanie mascarponeDo lekko przestygniętego szpinaku dodaj serek mascarpone, wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- PieczeniePosmaruj miseczki masłem i wyłóż ciastem francuskim, a następnie przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. suchą fasolą. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 10 minut, a następnie zdejmij papier z obciążeniem, posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem i piecz kolejne 10 minut.
- Dodanie farszuWypełnij miseczki gorącym farszem i wstaw jeszcze na 5-10 minut do piekarnika.
Gotowe danie podaję od razu po przygotowaniu, udekorowane jajkami na twardo oraz skropione aromatyzowaną czosnkiem oliwą.
Czytaj też:
Genialny sernik na ostatnią chwilę. Tylko 10 minut pracy, a resztę robi piekarnikCzytaj też:
Idealna na Wielkanoc i grilla. Sałatka z 2 warzyw, która znika ze stołu pierwsza