Zrobisz raz-dwa, a zachwyt gwarantowany. Te piersi z kurczaka są miękkie, soczyste i aromatyczne

Zrobisz raz-dwa, a zachwyt gwarantowany. Te piersi z kurczaka są miękkie, soczyste i aromatyczne

Dodano: 
Eskalopki drobiowe
Eskalopki drobiowe Źródło: Shutterstock / Edalin Photography
Eskalopki drobiowe to potrawa, która z powodzeniem sprawdzi się zarówno na szybki, codzienny obiad, jak i rodzinne spotkania. Wystarczy 10 minut smażenia i gotowe!

W dzisiejszym zabieganym świecie warto postawić na dania, które nie wymagają długiego stania przy kuchni. Eskalopki drobiowe są gotowe raz-dwa i można je podawać na wiele sposobów. Przepis możesz modyfikować, dodając różne zioła i przyprawy oraz serwując delikatne, soczyste mięso z ciepłymi i zimnymi sosami.

Jakie mięso drobiowe nadaje się na eskalopki?

Na eskalopki drobiowe nadaje się pierś z kurczaka oraz indyka. W przypadku piersi z kurczaka polecam kupić mięso z ekologicznej hodowli, które jest bardziej zwarte i nie rozpada się podczas smażenia. Pierś kurczaka z intensywnej hodowli klatkowej poznasz po odchodzącej od reszty mięsa zewnętrznej warstwie. Doskonale smakują również eskalopki przygotowywane z polędwiczki z kurczaka oraz indyka.

Jak zrobić eskalopki drobiowe?

Eskalopki drobiowe są gotowe ekspresowo. Warto zamarynować mięso przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Mięso kroję na plastry o grubości 1,5 cm, lekko rozbijam dłonią, a następnie przyprawiam solą oraz pieprzem i smażę na oliwie z oliwek (możesz zastąpić klarowanym masłem lub olejem roślinnym do smażenia). Resztę przypraw dodaję tuż przed końcem smażenia, żeby uwolniły aromat, ale się nie przypaliły.

Przepis: Eskalopki drobiowe

Pyszne i lekkostrawne danie na obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz i pokrój na plastry. Lekko rozbij mięso, formując niewielkie eskalopki o grubości około 1 cm. Rozbite mięso oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. SmażenieNa dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż eskalopki z obu stron na złoty kolor. Gdy mięso zmięknie, posyp je roztartym w dłoniach oregano oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Smaż jeszcze 2-3 minuty, żeby przyprawy uwolniły aromat.

Gotowe eskalopki zdejmij z patelni i pozostaw na 10 minut, żeby mięso odpoczęło.

Jak podawać eskalopki drobiowe?

Eskalopki drobiowe podaję na ciepło z ziemniakami, ryżem oraz kaszą, a także na zimno z pieczywem. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do serwowanych na ciepło kanapek oraz sałatek. Do delikatnego drobiu pasują różne sosy np.:

  • sos śmietanowy z zielonym pieprzem,
  • sos śmietanowy ze szpinakiem,
  • sos śmietanowo-ziołowy,
  • sos pieczarkowy,
  • sos z grzybów leśnych
  • sos cytrynowy z miodem,
  • sos pomidorowy,
  • sos chrzanowy,
  • sos musztardowo-miodowy,
  • sos czosnkowy.

Smak mięsa podkreślają również sałatki i surówki np. surówka z kiszonej kapusty, surówka Colesław, buraczki z chrzanem i surówka z marchewki.

Czytaj też:
Zrób raz i nie przestaniesz. Ten chrupiący kurczak z piekarnika to domowy klasyk
Czytaj też:
Świąteczna sałatka z gotowanych buraków. Jest pyszna i zdrowa dzięki wartościowym dodatkom