Burak to warzywo bardzo smaczne i zdrowe. Najczęściej przygotowujemy z niego barszcz czerwony lub zasmażane buraczki. Dziś proponuję przerobić buraki na nieco inny dodatek do obiadu. Pełen smaku i zdrowia i co ważne bardzo łatwy do przygotowania. Będzie to aromatyczna sałatka z buraków, pospolitego warzywa i kilku dodatków.
Jak przygotować buraki na sałatkę?
Buraki przeznaczone na sałatkę należy wcześniej ugotować lub upiec. Pierwszy sposób zajmuje nieco mniej czasu, bo woda przyspiesza proces mięknięcia warzywa. Zwykle wystarczy 40-50 minut, by buraki się ugotowały. Na pieczenie buraków trzeba przeznaczyć ok. 1,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Do jednego i drugiego sposobu warzywo należy wyszorować, opłukać i pozostawić w skórce. Buraki przeznaczone do pieczenia warto każdy indywidualnie zawinąć w kawałek folii aluminiowej, co skróci czas pieczenia i uchroni buraki przed wyschnięciem.
Jak zrobić sałatkę z buraków i cebuli?
Gdy buraki są już ugotowane, przerobienie ich na sałatkę zajmie dosłownie 15 minut. Po wystudzeniu trzeba je tylko obrać i rozdrobnić, a potem dodać do nich cebulę i kilka smakowych składników.
Przepis: Sałatka z buraków
Aromatyczna sałatka z gotowanych buraków i cebuli
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
- 4 średniej wielkości buraki
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywBuraki wyszoruj, opłucz, ugotuj w skórce (ok. 50-60 minut). Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę.
- Łączenie składnikówBuraki połącz z cebulą. W miseczce wymieszaj oliwę, ocet jabłkowy, chrzan, miód oraz sól i pieprz. Sosem polej sałatkę, wymieszaj, odstaw na 15 minut, by smaki się przegryzły.
Do jakich dań pasuje sałatka z buraków?
Sałatka z buraków sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Mogą to być np.: kotlety mielone, pulpety czy kotlety schabowe. Doskonale też będzie pasować do potraw z wieprzowiny oraz pieczonej kaczki. Dodatkami do obiadu, które najlepiej komponują się z sałatką z buraków są gotowane ziemniaki oraz kasze, np. gryczana, jęczmienna.
Czytaj też:
Moja babcia do tartych buraków dodawała dwa proste składniki. Ta surówka nie ma sobie równychCzytaj też:
Surówka z tartych buraków wychodzi pyszna i zdrowa. To zasługa genialnych dodatków