To ekspresowa kolacja za grosze. Te sycące rolki są lepsze od zwykłych kanapek

To ekspresowa kolacja za grosze. Te sycące rolki są lepsze od zwykłych kanapek

Dodano: 
Tortille z szynką i serem
Tortille z szynką i serem Źródło: Shutterstock / wideonet
To posiłek szybki i tak łatwy, że zrobią go samodzielnie nawet kilkulatki. Wystarczą proste składniki i pyszne rolki są gotowe. Są świetne na kolację, ale też jako imprezowe przekąski.

Gotowe tortille warto mieć pod ręką, bo można w kilka chwil wyczarować z nich coś pysznego. Nasza propozycja to nic wyszukanego, jednak uważamy, że proste i dobre rzeczy bronią się same. Te tortille z szynką i serem to typowe comfort food: jedzenie, które daje poczucie przyjemności, nasycenia, jedzenie, które poprawia nastrój.

Jak zrobić tortille z szynką i serem?

Nasz przepis potraktuj jako inspirację, bo to danie tak proste, że wręcz nie trzeba tu żadnej receptury: wystarczy, że posmarujesz tortille ulubionym keczupem, położysz na nich sałatę, ser oraz szynkę, a następnie zawiniesz w ciasne rolki. Można je od razu zajadać w całości albo podzielić na mniejsze kawałeczki, niczym rolki sushi. W tej ostatniej wersji są świetne jako imprezowa przekąska.

Do tortilli można włożyć dowolną szynkę i dowolny żółty ser. Weź to, co akurat masz pod ręką. Może to być także szynka konserwowa. Nasza propozycja to tortille z szynką, serem oraz keczupem, ale może to być również inny sos lub mieszanka zimnych sosów (np. keczupu i majonezu, sos czosnkowy czy sos tysiąca wysp).

Przepis: Tortille z szynką i serem

Proste i ekspresowe roladki.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
465 w każdej porcji

Składniki

  • 4 tortille
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 liście sałaty
  • 8 plasterków szynki
  • 8 plasterków sera

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówTortille posmaruj keczupem. Na każdej połóż liść sałaty i po dwa plasterki sera oraz szynki.
  2. Robienie przekąskiZawiń tortille w rolki. Pokrój je na połówki lub na mniejsze roladki.

Tortille z szynką i serem w wersji na ciepło

Takie tortille łatwo można zrobić również w wersji na ciepło. Ich zaletą jest to, że żółty ser zawinięty w środku apetycznie się rozpuści. Wówczas jednak lepiej pominąć dodatek sałaty, a dać do środka np. liście szpinaku czy inne warzywo (np. paski kolorowej papryki lub cukinii).

Tortille z szynką i serem wystarczy położyć na delikatnie natłuszczonej patelni i podgrzewać z obu stron, aż ser w środku się rozpuści, a ciasto tortilli lekko zarumieni. W takiej wersji rolki stają się przyjemnie chrupiące.

Czytaj też:
Ten węgierski placek bije pizzę na głowę! Przepis na langosz, który zrobisz w mniej niż godzinę
Czytaj też:
Nigdy nie jadłeś lepszych racuchów. Tani składnik sprawia, że są lekkie jak chmurka