Od dłuższego czasu nie kupuję mięsa mielonego z myślą o kotletach. Wolę z niego zrobić delikatne i soczyste pulpety, które świetnie nadają się do odgrzewania. Taki obiad doskonale sprawdzi się w weekend, ale też w tygodniu, gdy nie mam czasu na gotowanie. Dużą jego zaletą jest fakt, że można go podać z różnymi dodatkami, np. ryżem, kaszą, ziemniakami, kopytkami.
Jakie mięso jest najlepsze na pulpety?
Pulpety można zrobić z różnych rodzajów mięs, nawet tych chudszych. Ja zazwyczaj sięgam po wieprzowinę, np. mieloną szynkę, ale dobrze też sprawdzi się mięso drobiowe, np. z kurczaka czy indyka. Można też oczywiście wykorzystać mięso wieprzowo-wołowe. Każde jedno wyjdzie miękkie i soczyste, trzeba tylko odpowiednio dobrać czas gotowania.
Jak zrobić pulpety wieprzowe w sosie grzybowym?
Gdy planuję zrobić pulpety w sosie grzybowym, zwykle sięgam po wieprzowinę. Ona najlepiej smakuje w zestawieniu z tym aromatycznym sosem. Sos robię oczywiście z suszonych, leśnych grzybów. Wychodzi pełen smaku i aromatu, a nie ma przy nim dużo pracy. Wcześniej trzeba tylko namoczyć grzyby, a potem ugotować z nich wywar.
Przepis: Pulpety w sosie grzybowym
Pełne smaku pulpety wieprzowe duszone w aromatycznym sosie z suszonych grzybów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. szynki
- 1 czerstwa kajzerka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- majeranek
- sól, pieprz
Na sos:
- 30 g suszonych grzybów leśnych
- 3 ziarna ziela angielskiego
- listek laurowy
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówGrzyby suszone opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Gdy napęcznieją, przelej je wraz z wodą do garnka, dodaj ok. 1,5 szklanki wody oraz ziele i listek. Grzyby gotuj ok. 20 minut. Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, odciśnij nadmiar soku, miąższ dodaj do mięsa.
- Duszenie pulpetówDo mięsa i bułki dodaj jajko, trochę majeranku, soli i pieprzu. Dokładnie wyrób masę. Formuj z niej podłużne pulpety. Każdy obtocz w mące. Pulpety kładź na gorący wywar grzybowy. Gotuj je ok. 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie z sosu wyjmij pulpety, ziele i listek.
- Wykańczanie potrawyMąkę rozmieszaj w śmietance, wlej do sosu grzybowego, wymieszaj, gotuj 5 minut. Do gorącego sosu włóż ponownie pulpety i gotuj je jeszcze 2-3 minuty. Sos dopraw do smaku.
Czym zagęścić sos grzybowy?
By sos grzybowy miał pożądaną gęstość, trzeba go zagęścić. Można do tego celu użyć zawiesiny z mąki i przestudzonego wywaru, jednak ja zazwyczaj rozprowadzam mąkę w śmietance kremówce. Dzięki temu powstaje aksamitny, niezwykle smaczny sos. Przed zagęszczeniem można go zblendować na gładką masę. Wcześniej trzeba tylko wyjąć z wywaru pulpety oraz ziele angielskie i listek laurowy.
Czytaj też:
Formuję mięsne kulki i zapiekam w smacznym sosie. Ten obiad robi się sam i nie leży na żołądkuCzytaj też:
Soczyste i zdrowe pulpety robię zawsze w piekarniku. To obiad idealny dla całej rodziny