Te naleśniki z wytrawnym farszem zachwycają smakiem i chrupkością. Podasz je na obiad lub kolację

Te naleśniki z wytrawnym farszem zachwycają smakiem i chrupkością. Podasz je na obiad lub kolację

Dodano: 
Zapiekane naleśniki
Zapiekane naleśniki Źródło: Shutterstock / Dmytro Dzhyrma
Naleśniki doskonale smakują w wersji słodkiej i wytrawnej. Te ze słonym nadzieniem można podać na obiad lub kolację. Ich przygotowanie nie jest trudne, a farsz prosty, tani i bardzo smaczny.

Słodkie naleśniki można podać na deser, przekąskę czy śniadanie. Za to wytrawne doskonale sprawdzą się w porze obiadowej lub w czasie kolacji. Takie danie będzie smaczne, tanie i będzie stanowiło doskonałą odmianę od klasycznych potraw. Na dodatek świetnie nadaje się do odgrzewania, więc można je przygotować z wyprzedzeniem.

Jak przygotować ciasto na wytrawne naleśniki?

Ciasto na wytrawne naleśniki robi się niemal tak samo, jak na naleśniki słodkie. Wystarczy tylko zrezygnować z dodatku cukru lub ograniczyć go do jednej łyżeczki. Można też zastąpić część dodanego mleka wodą lub całkowicie zastąpić mleko piwem. W pierwszym przypadku naleśniki będą miały neutralny smak, w drugim lekko gorzkawy. Do ciasta można też dodać trochę przypraw lub ziół. W ten sposób da się je lepiej dopasować do smaku farszu.

Jak zrobić zapiekane naleśniki ze szpinakiem?

Przygotowanie zapiekanych naleśników dzieli się na trzy etapy. Pierwszy to usmażenie cienkich placków, drugi przygotowanie farszu, trzeci zaś to zapieczenie nadzianych naleśników. Zaletą usmażenia naleśników na samym początku jest fakt, że po ułożeniu ich w stosik i przykryciu, miękną i robią się elastyczne. Łatwo da się je potem formować. Można w nie zawijać nawet ciepły farsz, dzięki czemu szybciej osiągnie pożądaną temperaturę w piekarniku.

Przepis: Zapiekane naleśniki nadziewane szpinakiem i serem

Wytrawne, zapiekane naleśniki z farszem z liści szpinaku i białego sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2-3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Na farsz:

  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 200 g białego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 100 g startego sera żółtego
  • ½ szklanki śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  1. Smażenie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
  2. Przygotowanie farszuLiście szpinaku opłucz, osusz. Na maśle podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj liście szpinaku i duś przez 2–3 minuty, aż zwiędną. Wymieszaj z pokruszonym, białym serem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Nadziewanie i pieczenie naleśnikówNaleśniki smaruj farszem, formuj z nich krokiety lub składaj na cztery części. Naleśniki ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej śmietanką, posyp startym serem. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się rozpuści.

Czym polać naleśniki przed zapiekaniem?

Naleśniki przeznaczone do zapiekania warto czymś polać czy posypać. Dzięki temu będą mniej suche i bardziej chrupiące. Do polania naleśników można użyć doprawionej, słodkiej śmietanki lub wymieszać ją z jajkiem. Warto też sięgnąć po starty ser, który doda potrawie smaku i soczystości.

Czytaj też:
Te wytrawne naleśniki bez farszu to hit w moim domu. Rodzina woli je od słodkich
Czytaj też:
To najprostszy farsz do wytrawnych naleśników. Potrzebne są tylko dwa składniki, które masz w lodówce