Uwielbiamy zapiekanki makaronowe, które świetnie sprawdzają się jako ekspresowy pomysł na sycący obiad i obiadokolację. Zwykle robię dużą porcję tej potrawy i serwuję również na drugi dzień. Odgrzewana zapiekanka makaronowa smakuje jeszcze lepiej niż tuż po przygotowaniu, bo wszystkie smaki mogą się przegryźć.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z brokułem i serem?
Zapiekanka makaronowa z brokułem i serem jest gotowa raz-dwa. Możesz dodatkowo skrócić czas przygotowania potrawy, wykorzystując ugotowany makaron z wczorajszego obiadu (w tym przypadku wystarczy zapiekać składniki zaledwie 10 minut). Smak farszu wzbogacam podsmażoną z czosnkiem cebulą, ale możesz pominąć te składniki, dodając do makaronu jedynie zblanszowane różyczki brokułu oraz żółty ser.
Wskazówka: do zapiekanki nadaje się nie tylko ser żółty, ale także tradycyjny twaróg (najlepiej zwarty i niezbyt wodnisty), który nadaje zapiekance lekko kwaskowaty smak oraz ser feta. Dobrze sprawdzi się także ser mozzarella w kulce, który trzeba przed dodaniem do naczynia żaroodpornego odsączyć z zalewy i rozdrobnić. Dużą kulkę mozzarelli możesz zastąpić małymi kuleczkami, których nie trzeba rozdrabniać.
Przepis: Zapiekanka makaronowa z brokułem i serem
To pyszne danie łatwo modyfikować i dostosowywać jego smak do własnych upodobań.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 512 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu świderki
- 1 średni brokuł
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 200 g żółtego sera
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuMakaron podgotuj w osolonym wrzątku. W przypadku makaronu świderki skróć czas gotowania do 4 minut – makaron powinien lekko zmięknąć. Podgotowany makaron odcedź i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
- Przygotowanie dodatkówBrokuł umyj, podziel na różyczki i wrzuć na gotującą się wodę. Blanszuj warzywo przez 2-3 minuty, a następnie odcedź i przelej zimną wodą. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, a następnie podsmaż na klarowanym maśle. Dodaj różyczki brokułu oraz 1/2 łyżeczki oddzielonych od łodyżek listków tymianku i smaż 1-2 minuty, cały czas mieszając. Dopraw dodatki solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- WykonaniePrzełóż makaron, połowę żółtego sera oraz warzywa z patelni do naczynia żaroodpornego i wymieszaj. Posyp wierzch zapiekanki resztą sera i ułóż gałązki tymianku.
- PieczeniePiecz zapiekankę makaronową z brokułem i serem przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Inne dodatki do zapiekanki makaronowo-brokułowej z serem
Do naczynia żaroodpornego możesz również dorzucić np. różyczki kalafiora, brukselkę, kolorową paprykę, liście szpinaku, podsmażony, upieczony lub ugotowany filet z kurczaka, mięso obrane z udek, podsmażone mielone mięso, kiełbasę lub szynkę. Smak potrawy wzbogaci także pomieszanie kilku rodzajów sera np. sera gouda, cheddara, mozzarelli i gorgonzoli.
Jeżeli lubisz zapiekanki makaronowe z kremowymi sosami, to przepis podstawowy możesz wzbogacić sosem beszamelowym lub sosem serowym, przygotowanym na bazie mleka/śmietanki kremówki i startego na tarce sera.
Czytaj też:
To iście królewska zapiekanka mięsna z makaronem. Przepis jest bardzo prostyCzytaj też:
Z kiełbasy i jajek robię nieziemską zapiekankę. Spróbuj, a pokochasz to szybkie danie