Wszyscy znamy klasyczne dania, takie jak spaghetti czy carbonara, ale bogactwo włoskich makaronów jest znacznie większe. Dlatego warto spróbować przepisu na makaron z kurczakiem i szpinakiem. To jedno z tych dań, które chętnie przygotowuję, zwłaszcza gdy uda mi się kupić piersi z kurczaka w promocji.
Jak zrobić makaron z kurczakiem i szpinakiem?
Makarony to dla Włochów temat rzeka – mnogość możliwych kombinacji może przytłoczyć, dlatego tym razem skupimy się na prostych i łatwo dostępnych składnikach. Kurczak, makaron i szpinak to podstawa tego dania, które przygotujesz w około 30 minut. Gotując makaron, skróć czas jego gotowania o minutę w stosunku do zaleceń na opakowaniu – w ten sposób uzyskasz makaron al dente, który delikatnie oprze się zębom podczas próbowania. Dogotujesz go później, gdy będziesz mieszać go z sosem. Kurczaka należy smażyć uważnie, aby nie przesuszyć mięsa – powinno pozostać soczyste w środku. Jeśli chcesz, aby sos był mniej kaloryczny, zamiast śmietanki możesz użyć mleka do zabielenia, ale pamiętaj, by dłużej podgrzewać całość na wolnym ogniu, redukując mleko do pożądanej konsystencji.
Przepis: Pierś z kurczaka z makaronem i szpinakiem
Przepis na makaron ze szpinakiem i soczystą piersią z kurczak a to idealny pomysł na obiad lub kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 744 w każdej porcji
Składniki
Pierś z kurczaka:
- 600 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz
Makaron ze szpinakiem:
- 300 g suchego makaronu tagliatelle
- 500 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 50 ml słodkiej śmietanki 12%
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oleju
- 30 g parmezanu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Ugotuj makaron tagliatelle al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
- Sos ze szpinakiemNa patelni rozgrzej olej. Podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i smaż przez chwilę, aż uwolni aromat. Wrzuć szpinak i duś, aż zmięknie. Dodaj śmietankę i pozwól, żeby zgęstniała na małym ogniu. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Przygotowanie kurczakaPierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanej patelni po około 3 minuty z każdej strony, aż nabierze złotobrązowego koloru. Odstaw na chwilę, a przed podaniem pokrój w plastry.
- Łączenie składnikówDo szpinaku dodaj ugotowany makaron i wlej śmietankę. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki równomiernie się połączyły.
- PodanieNa talerzu ułóż porcję makaronu ze szpinakiem, na wierzchu połóż plastry kurczaka. Posyp danie startym serem.
Sos ze szpinaku. Jak zrobić go lepiej?
Ta wskazówka może nie przypaść do gustu wszystkim, ale dla mnie to prawdziwy hit. Podczas przygotowywania sosu ze szpinakiem, wstrzymaj się z dodawaniem czosnku do samego końca. Przeciśnij go przez praskę i dodaj dopiero na ostatnią minutę gotowania. Dzięki temu jego aromat będzie intensywniejszy i nie zniknie wśród innych składników dania.
Co zrobić ze smażonym kurczakiem?
Pierś, którą przygotowujesz, można wykorzystać też w innych potrawach, świetnie sprawdzi się w kanapce z kurczakiem, będzie również idealnym dodatkiem do sałatki z kurczakiem lub na szybki obiad w 20 minut.
Czytaj też:
Podsmażam filet z kurczaka i dodaję dwa składniki. Ta szybka potrawka syci, jak mało coCzytaj też:
Z fileta z kurczaka i smacznych dodatków robię pożywną sałatkę. Jest dobra na przekąskę i kolację