To najlepsze śniadanie na weekend. Pyszny omlet, który syci i dodaje energii na długo

To najlepsze śniadanie na weekend. Pyszny omlet, który syci i dodaje energii na długo

Dodano: 
Omlet nadziewany bekonem
Omlet nadziewany bekonem Źródło: Shutterstock / iuliia_n
W weekendy często przygotowuję sycące omlety. Dziś zapraszam po przepis na puszysty omlet nadziewany aromatycznym dodatkiem, który serwuję z serem mozzarella i cebulką dymką.

Sycące, pyszne śniadanie pozwala uniknąć częstego sięgania po przekąski i dodaje energii, którą pożytkujemy, aktywnie spędzając czas na świeżym powietrzu lub wykonując niecierpiące zwłoki sobotnie obowiązki. Pożywny omlet z boczkiem doskonale sprawdzi się nie tylko jako danie na śniadanie, ale także ekspresowy w przygotowaniu obiad lub obiadokolacja.

Jak zrobić lekki, puszysty omlet nadziewany boczkiem?

Moja rodzina bardzo lubi chrupiące z wierzchu i puszyste w środku omlety z dobrze napowietrzonej masy z żółtek, mleka i mąki pszennej oraz piany z białek (taki omlet nazywany jest omletem biszkoptowym i może być podawany zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami). Omlet z pianą z białek wymaga więcej pracy i czasu, wiec zwykle podaję go w weekendy, a na co dzień robię omlety z roztrzepanych jajek z mlekiem, które też są pyszne, jednak mają nieco inną konsystencję.

Składniki masy jajecznej na omlet powinny mieć temperaturę pokojową. Do smażenia używam klarowanego masła oraz patelni z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Możesz też usmażyć omlet bez tłuszczu – wówczas będzie bardziej elastyczny i mniej kaloryczny. Nadziewane wcześniej przyrumienionymi plastrami boczku i posypane serem mozzarella omlety zapiekam przez kilka minut na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, żeby ser się roztopił.

Przepis: Omlet nadziewany boczkiem

Ta prosta potrawa z jajek i kilku prostych dodatków jest pyszna i syci na długi czas.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
820

Składniki

  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki startego sera mozzarella
  • 3 duże plastry bekonu
  • mały pęczek cebulki dymki

Sposób przygotowania

  1. Smażenie bekonuRozgrzej suchą patelnię, ułóż na niej bekon i smaż, z obu stron, do zrumienienia. Podsmażony bekon odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  2. Przygotowanie masy jajecznej na omletOddziel żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodaj mleko i ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodaj mąkę i miksuj na małych obrotach jedynie do połączenia się składników. Pianę z białek ubij na sztywno i wmieszaj szpatułką w masę z żółtek. Dopraw jajka na omlet solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Smażenie omletaRozgrzej klarowane masło i wlej na patelnię masę jajeczną. Smaż na średnim ogniu, podważając ścinające się jajka przy brzegu patelni i zlewając w powstałą przestrzeń surową masę. Gdy spód się przyrumieni, dodaj bekon i połowę sera, złóż omlet na pół, delikatnie przełóż na blaszkę do pieczenia i posyp resztą sera.
  4. PieczeniePiecz omlet 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Omlet nadziewany bekonem podaję na ciepło. Przed podaniem posypuję wierzch potrawy posiekaną cebulką dymką (opcjonalnie szczypiorkiem).

Wskazówka: przepis uwzględnia proporcje składników na 1 duży lub 2 małe omlety. Przygotowując jedną porcję potrawy, polecam zrezygnować z pieczenia, dzięki czemu przygotowanie posiłku nie będzie wiązało się z dużym zużyciem energii. Żeby omlet z patelni miał odpowiednią konsystencję, wystarczy podpiec go na patelni, wyłączyć grzanie, dodać bekon i ser, złożyć placek na pół, posypać resztą sera i pozostawić na gorącej patelni, pod przykryciem.

Czytaj też:
Ten puszysty omlet z aromatycznym nadzieniem robię w 20 minut. Jest idealny na lekką kolację
Czytaj też:
Ten pożywny omlet często smażę na śniadanie. Doskonale syci, a robię go 10 minut