Sycące, pyszne śniadanie pozwala uniknąć częstego sięgania po przekąski i dodaje energii, którą pożytkujemy, aktywnie spędzając czas na świeżym powietrzu lub wykonując niecierpiące zwłoki sobotnie obowiązki. Pożywny omlet z boczkiem doskonale sprawdzi się nie tylko jako danie na śniadanie, ale także ekspresowy w przygotowaniu obiad lub obiadokolacja.
Jak zrobić lekki, puszysty omlet nadziewany boczkiem?
Moja rodzina bardzo lubi chrupiące z wierzchu i puszyste w środku omlety z dobrze napowietrzonej masy z żółtek, mleka i mąki pszennej oraz piany z białek (taki omlet nazywany jest omletem biszkoptowym i może być podawany zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami). Omlet z pianą z białek wymaga więcej pracy i czasu, wiec zwykle podaję go w weekendy, a na co dzień robię omlety z roztrzepanych jajek z mlekiem, które też są pyszne, jednak mają nieco inną konsystencję.
Składniki masy jajecznej na omlet powinny mieć temperaturę pokojową. Do smażenia używam klarowanego masła oraz patelni z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Możesz też usmażyć omlet bez tłuszczu – wówczas będzie bardziej elastyczny i mniej kaloryczny. Nadziewane wcześniej przyrumienionymi plastrami boczku i posypane serem mozzarella omlety zapiekam przez kilka minut na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, żeby ser się roztopił.
Przepis: Omlet nadziewany boczkiem
Ta prosta potrawa z jajek i kilku prostych dodatków jest pyszna i syci na długi czas.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Francuska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 15 min.
 - Liczba porcji
 - 1
 - Liczba kalorii
 - 820
 
Składniki
- 4 jajka
 - 50 ml mleka
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 1 łyżeczka klarowanego masła
 - sól i pieprz
 
Dodatkowo:
- 2 łyżki startego sera mozzarella
 - 3 duże plastry bekonu
 - mały pęczek cebulki dymki
 
Sposób przygotowania
- Smażenie bekonuRozgrzej suchą patelnię, ułóż na niej bekon i smaż, z obu stron, do zrumienienia. Podsmażony bekon odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
 - Przygotowanie masy jajecznej na omletOddziel żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodaj mleko i ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodaj mąkę i miksuj na małych obrotach jedynie do połączenia się składników. Pianę z białek ubij na sztywno i wmieszaj szpatułką w masę z żółtek. Dopraw jajka na omlet solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
 - Smażenie omletaRozgrzej klarowane masło i wlej na patelnię masę jajeczną. Smaż na średnim ogniu, podważając ścinające się jajka przy brzegu patelni i zlewając w powstałą przestrzeń surową masę. Gdy spód się przyrumieni, dodaj bekon i połowę sera, złóż omlet na pół, delikatnie przełóż na blaszkę do pieczenia i posyp resztą sera.
 - PieczeniePiecz omlet 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Omlet nadziewany bekonem podaję na ciepło. Przed podaniem posypuję wierzch potrawy posiekaną cebulką dymką (opcjonalnie szczypiorkiem).
 
Wskazówka: przepis uwzględnia proporcje składników na 1 duży lub 2 małe omlety. Przygotowując jedną porcję potrawy, polecam zrezygnować z pieczenia, dzięki czemu przygotowanie posiłku nie będzie wiązało się z dużym zużyciem energii. Żeby omlet z patelni miał odpowiednią konsystencję, wystarczy podpiec go na patelni, wyłączyć grzanie, dodać bekon i ser, złożyć placek na pół, posypać resztą sera i pozostawić na gorącej patelni, pod przykryciem.
Czytaj też:
Ten puszysty omlet z aromatycznym nadzieniem robię w 20 minut. Jest idealny na lekką kolacjęCzytaj też:
Ten pożywny omlet często smażę na śniadanie. Doskonale syci, a robię go 10 minut
