Śniadanie powinno zapewniać odpowiednią dawkę energii, dzięki której można w pełni poświęcić się codziennym obowiązkom i rozpocząć dzień w doskonałym nastroju. Połączenie serka wiejskiego, ugotowanego jajka i aromatycznego szczypiorku to szybki sposób na pyszną pastę kanapkową lub „sałatkę”, którą można zjeść przed wyjściem z domu, zabrać ze sobą do pracy, a także przekąsić pomiędzy posiłkami.
Jak zrobić serek wiejski z jajkiem i szczypiorkiem?
Ten przepis jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania, co czyni go idealnym wyborem na śniadanie. Wystarczy kilka minut, aby cieszyć się zdrowym i pożywnym posiłkiem, nawet jeżeli konieczne jest przygotowanie śniadania dla kilku osób. Jedyne, czego potrzebujesz, żeby zadbać o dostarczenie organizmowi niezbędnej o poranku dawki energii, to opakowanie serka wiejskiego typu cottage cheese, jajko na twardo i posiekany szczypiorek. Z takich proporcji składników robię jedną porcję pożywnego posiłku. Jeżeli masz większe zapotrzebowanie energetyczne (np. ze względu na wykonywanie pracy fizycznej lub intensywne treningi), to polecam podwoić porcję serka i jajka.
Wszystkie składniki mieszam, doprawiam i podaję z dodatkiem świeżego pieczywa. Jeżeli wiem, że rano czeka mnie urwanie głowy, to gotuję jajka wieczorem i po ostudzeniu wkładam do lodówki, a rano jedynie je obieram i siekam.
Przepis: Serek wiejski z jajkiem i szczypiorem
Błyskawiczna i bardzo pożywna przekąska lub dodatek do pieczywa.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 294
Składniki
- 200 g serka wiejskiego
- 1 duże jajko
- mały pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie jajkaJajko ugotuj w osolonym wrzątku na twardo (8-10 minut) lub półtwardo (6 minut), a następnie przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Przestygnięte jajko obierz i rozdrobnij – możesz je zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pokroić w kostkę lub rozgnieść widelcem. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
- Łączenie składnikówSerek wiejski przełóż na talerz lub do miski. Dodaj rozdrobnione jajko i 1-2 łyżki szczypiorku. Wymieszaj składniki, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz udekoruj szczypiorkiem.
Wskazówka: do serka wiejskiego z jajkiem i szczypiorkiem proponuję też podać porcję świeżych warzyw np. sałatkę z pomidora, ogórka, selera naciowego i szpinaku.
Inne dodatki do serka wiejskiego z jajkiem i szczypiorkiem
Podstawowy przepis na pożywne i zdrowe śniadanie z serkiem wiejskim można łatwo dostosować do własnych preferencji smakowych, dodając np.:
- pomidora, ogórka, paprykę, selera naciowego, rzodkiewkę, awokado, suszone pomidory w zalewie olejowej,
- zioła świeże i suszone m.in. bazylię, kolendrę, majeranek, oregano, rozmaryn,
- wędzonego łososia, szynkę, kabanosy,
- przyprawy m.in. słodką, ostrą lub wędzoną paprykę, płatki chili, pieprz biały, pieprz kolorowy, czosnek kolorowy, suszone pomidory w płatkach,
- siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni i orzechy włoskie.
Czytaj też:
Ta pasta to mistrzostwo! Zwykłe kanapki zmienia w pyszne arcydzieła i syci na długoCzytaj też:
Prostą pastę twarogową robię w 5 minut. Rodzina często prosi o nią na śniadanie