Serek wiejski i dwa proste dodatki. To zdrowe śniadanie robię raz-dwa, a zachwyca smakiem

Serek wiejski i dwa proste dodatki. To zdrowe śniadanie robię raz-dwa, a zachwyca smakiem

Dodano: 
Serek wiejski z jajkiem i szczypiorem
Serek wiejski z jajkiem i szczypiorem Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Serek wiejski to pyszna baza zdrowego i pożywnego śniadania. Dzięki dwóm dodatkom zyskuje na wartościach odżywczych oraz nabiera wyjątkowego smaku.

Śniadanie powinno zapewniać odpowiednią dawkę energii, dzięki której można w pełni poświęcić się codziennym obowiązkom i rozpocząć dzień w doskonałym nastroju. Połączenie serka wiejskiego, ugotowanego jajka i aromatycznego szczypiorku to szybki sposób na pyszną pastę kanapkową lub „sałatkę”, którą można zjeść przed wyjściem z domu, zabrać ze sobą do pracy, a także przekąsić pomiędzy posiłkami.

Jak zrobić serek wiejski z jajkiem i szczypiorkiem?

Ten przepis jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania, co czyni go idealnym wyborem na śniadanie. Wystarczy kilka minut, aby cieszyć się zdrowym i pożywnym posiłkiem, nawet jeżeli konieczne jest przygotowanie śniadania dla kilku osób. Jedyne, czego potrzebujesz, żeby zadbać o dostarczenie organizmowi niezbędnej o poranku dawki energii, to opakowanie serka wiejskiego typu cottage cheese, jajko na twardo i posiekany szczypiorek. Z takich proporcji składników robię jedną porcję pożywnego posiłku. Jeżeli masz większe zapotrzebowanie energetyczne (np. ze względu na wykonywanie pracy fizycznej lub intensywne treningi), to polecam podwoić porcję serka i jajka.

Wszystkie składniki mieszam, doprawiam i podaję z dodatkiem świeżego pieczywa. Jeżeli wiem, że rano czeka mnie urwanie głowy, to gotuję jajka wieczorem i po ostudzeniu wkładam do lodówki, a rano jedynie je obieram i siekam.

Przepis: Serek wiejski z jajkiem i szczypiorem

Błyskawiczna i bardzo pożywna przekąska lub dodatek do pieczywa.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
294

Składniki

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 duże jajko
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie jajkaJajko ugotuj w osolonym wrzątku na twardo (8-10 minut) lub półtwardo (6 minut), a następnie przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Przestygnięte jajko obierz i rozdrobnij – możesz je zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pokroić w kostkę lub rozgnieść widelcem. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
  2. Łączenie składnikówSerek wiejski przełóż na talerz lub do miski. Dodaj rozdrobnione jajko i 1-2 łyżki szczypiorku. Wymieszaj składniki, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz udekoruj szczypiorkiem.

Wskazówka: do serka wiejskiego z jajkiem i szczypiorkiem proponuję też podać porcję świeżych warzyw np. sałatkę z pomidora, ogórka, selera naciowego i szpinaku.

Inne dodatki do serka wiejskiego z jajkiem i szczypiorkiem

Podstawowy przepis na pożywne i zdrowe śniadanie z serkiem wiejskim można łatwo dostosować do własnych preferencji smakowych, dodając np.:

  • pomidora, ogórka, paprykę, selera naciowego, rzodkiewkę, awokado, suszone pomidory w zalewie olejowej,
  • zioła świeże i suszone m.in. bazylię, kolendrę, majeranek, oregano, rozmaryn,
  • wędzonego łososia, szynkę, kabanosy,
  • przyprawy m.in. słodką, ostrą lub wędzoną paprykę, płatki chili, pieprz biały, pieprz kolorowy, czosnek kolorowy, suszone pomidory w płatkach,
  • siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni i orzechy włoskie.

Czytaj też:
Ta pasta to mistrzostwo! Zwykłe kanapki zmienia w pyszne arcydzieła i syci na długo
Czytaj też:
Prostą pastę twarogową robię w 5 minut. Rodzina często prosi o nią na śniadanie