Do pasty z makreli dodaję nietypowy składnik. Wszyscy pytają, w czym tkwi tajemnica jej smaku

Do pasty z makreli dodaję nietypowy składnik. Wszyscy pytają, w czym tkwi tajemnica jej smaku

Dodano: 
Pasta z makreli
Pasta z makreli Źródło: Shutterstock / Happy_food_photo
Pasta z makreli to jedna z moich ulubionych past. Lubię ją za wyrazisty smak i łatwość przygotowania. Odkąd zaczęłam dodawać do niej nietypowy składnik, polubiła ją też cała moja rodzina. Warto czasami zmodyfikować nieco przepis.

Pasta z makreli to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych smarowideł do pieczywa. Ma też tę zaletę, że jest tania i zdrowa. Na dodatek robi się ją prosto i szybko. Zwykle dodaje się do niej gotowane na twardo jajko lub twarożek. Ja jednak ostatnio zrezygnowałam z tych dwóch dodatków na rzecz zupełnie innych. Jeden wydawałoby się, że niezbyt pasuje do pozostałych, a jednak to właśnie on wynosi tę pastę na smakowe wyżyny.

Jakie dodatki pasują do pasty rybnej?

Najprostsza pasta ryba powstaje przez wymieszanie oczyszczonego mięsa z majonezem. By jednak wzbogacić smak smarowidła, warto do niego dodać drobno pokrojoną cebulkę lub szczypiorek. Dodatkiem podkręcającym smak jest też ogórek kiszony. Jeśli zaś chcecie, by wasza pasta w tani sposób zwiększyła swoją objętość, dodajcie do niej ugotowane na twardo jajka lub trochę twarogu. Składniki te jednocześnie wzbogacą smarowidło w białko i inne składniki odżywcze.

Jak zrobić pastę rybną z jabłkiem?

Czy ktoś z was pomyślałby, że do wędzonej ryby doskonale pasuje surowe jabłko? Ja też sięgnęłam po ten oryginalny przepis bez większego przekonania. Jednak, po przygotowaniu, okazało się, że jabłko dodaje tej paście lekkości i orzeźwiającego smaku. Poza tym dorzuca się do niej także ogórek kiszony lub konserwowy, a także szczypiorek. Każdy z tych składników wprowadza więc do pasty nieco inny smak. W rezultacie powstaje pyszna i zdrowa kompozycja.

Przepis: Pasta z makreli i jabłka

Pasta z makreli z dodatkiem jabłka, ogórka kiszonego i szczpiorku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości wędzona makrela
  • 1 nieduże, słodkie jabłko
  • 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMakrelę oczyść ze skóry i ości. Jabłko umyj, obierz, zetrzyj na dużych lub średnich oczkach. Szczypior opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówMięso makreli rozdrobnij widelcem, wymieszaj z jabłkiem, szczypiorkiem i majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Pastę z makreli można też doprawić musztardą lub sokiem z cytryny.

Jak przechowywać pastę rybną?

Pasta rybna najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Tę bez dodatku surowych, świeżych składników można trzymać w lodówce 2-3 dni. Pastę z jabłkiem i szczypiorkiem powinno się zjeść w ciągu doby. Są to bowiem surowe składniki, które przy dłuższym przechowywaniu pasty pogarszają jej smak i przyspieszają jej psucie się.

Czytaj też:
Ta pasta to mistrzostwo! Zwykłe kanapki zmienia w pyszne arcydzieła i syci na długo
Czytaj też:
Prostą pastę twarogową robię w 5 minut. Rodzina często prosi o nią na śniadanie