Ciasto francuskie roluję z plasterkami i robię ekspresową przekąskę. Jest hitem moich domówek

Ciasto francuskie roluję z plasterkami i robię ekspresową przekąskę. Jest hitem moich domówek

Dodano: 
Wytrawne ślimaczki
Wytrawne ślimaczki Źródło: Shutterstock / AlexeiLogvinovich
To już ostatni weekend karnawału, który z pewnością wiele osób spędzi na zabawie w gronie znajomych. Jeśli zastanawiacie się, co wtedy podać, oto jedna ze smaczniejszych propozycji. Tę przekąskę robi się szybko i z prostych składników.

Najlepsze domówki, to te skrzyknięte w ostatniej chwili. Nikt bowiem nie szykuje się na nie cały dzień, a zabawa jest przednia. By jednak umilić ten czas, warto podać do jedzenia coś smacznego. A najlepiej przy okazji prostego i szybkiego do zrobienia. Oprócz sałatek i koreczków doskonale sprawdzą się wytrawne ślimaczki. Zrobicie je z ciasta francuskiego i prostych dodatków.

Czym nadziać wytrawne ślimaczki?

Do nadzienia wytrawnych ślimaczków z ciasta francuskiego najlepiej wykorzystać składniki, które doskonale smakują podane na ciepło. Tu z pewnością należy wymienić wędliny, np. szynkę gotowaną, szynkę dojrzewającą, wędzony boczek, a także sery, np. ser żółty, pleśniowy. Poza tym można też sięgnąć po plastry warzyw, np. cukinii, marchewki, papryki czy pieczarek. Gdy cienko je pokroicie, bez problemu dadzą się zwinąć w rulon.

Jak zrobić ślimaczki z szynką i żółtym serem?

Ślimaczki z szynką i żółtym serem to chyba najprostsza przekąska, jaką można przygotować z ciasta francuskiego. Należy je tylko rozwinąć, ułożyć na nim składniki, a potem całość zrolować. Po pokrojeniu w grubsze plastry powstaną małe roladki, wyglądające niemal jak ślimaczki.

Przepis: Wytrawne ślimaczki

Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane szynką i żółtym serem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 200 g szynki gotowanej w plasterkach
  • 200 g sera żółtego w plasterkach
  • 1 jajko
  • gruba sól lub sezam do posypania

Sposób przygotowania

  1. Zwijanie roladyCiasto francuskie wyjmij z lodówki 15 minut wcześniej. Rozwiń je. Na cieście ułóż najpierw plasterki sera żółtego, a potem szynki. Ciasto z dodatkami zwiń w dość ścisły rulon wzdłuż dłuższego boku ciasta. Końcówkę ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem i dociśnij do rulonu.
  2. Formowanie ślimaczkówPowstały rulon pokrój ostrym nożem w plastry o szerokości ok. 2 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przekrojem do góry. Między ślimaczkami zachowaj 2-3 cm odległości.
  3. Pieczenie ślimaczkówKażdy ślimaczek posmaruj jajkiem, posyp solą lub sezamem. Blachę ze ślimaczkami wstaw do piekarnika o temperaturze 210 stopni Celsjusza. Ślimaczki piecz ok. 15 minut, aż się ładnie zrumienią.

Jak ozdobić wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego?

Jeśli chcecie nadać wytrawnym ślimaczkom z ciasta francuskiego apetycznego wyglądu, możecie je udekorować. Najpierw ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarujcie rozkłóconym jajkiem i posypcie np. grubą solą, sezamem białym lub czarnym, nasionami kminku czy czarnuszki.

Czytaj też:
Te plecionki z ciasta francuskiego skrywają słodki farsz. Są efektowne, a robi się je ekspresowo
Czytaj też:
Prostą przekąskę w 30 minut zrobiłem na spróbowanie. Teraz to hit imprez i nie tylko