To kremowe ciasto skradło moje serce! Nie uwierzysz, jak prosty jest przepis na ten belgijski hit

To kremowe ciasto skradło moje serce! Nie uwierzysz, jak prosty jest przepis na ten belgijski hit

Dodano: 
Ciasto ryżowe
Ciasto ryżowe Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Ciasto ryżowe to jeden z ulubionych wypieków w Belgii. Poznaj mój przepis na deser z aksamitnym, wilgotnym nadzieniem z ugotowanego na mleku ryżu.

Przepis na belgijskie ciasto ryżowe (tarte au riz) znalazłem w jednej z książek kucharskich i nie mogłem się oprzeć pokusie skosztowania tego wypieku. Efekt przerósł najśmielsze oczekiwania mojej rodziny, która od pierwszego kęsa pokochała ten deser. Teraz często piekę go w weekendy.

Dlaczego warto przygotować ciasto ryżowe (tarte au riz)?

Ciasto ryżowe to jeden z wypieków, które przygotuje nawet osoba po raz pierwszy obsługująca piekarnik. Zarówno spód, jak i nadzienie nie wymagają wiele pracy, specjalnych umiejętności i dużych wydatków. Belgijskie ciasto ryżowe idealnie sprawdzi się jako deser na co dzień i od święta. Zaręczam, że zaskoczysz nim zarówno rodzinę, jak i gości. Nietypowe połączenie ciasta drożdżowego oraz pachnącego wanilią i cynamonem nadzienia z puddingu ryżowego gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe.

Jak zrobić ciasto ryżowe?

Tradycyjny przepis uwzględnia przygotowanie ciasta z dodatkiem drożdży, które nie wymaga długiego wyrastania – wystarczy, że nieco się napuszy. Ciasto drożdżowe możesz zastąpić ulubionym ciastem kruchym. Niezależnie od rodzaju ciasta, trzeba podpiec spód i boki deseru. Przed wstawieniem formy do piekarnika, przykrywam ciasto papierem do pieczenia i obciążam specjalnymi kulkami, które możesz zastąpić suchym grochem, fasolą lub ryżem.

Ugotowany niemal do miękkości ryż polecam zdjąć z ognia, przykryć pokrywką, okryć garnek kocem i odstawić, żeby ziarna powoli wchłonęły resztę mleka. Letni ryż łączę z ubitymi na puch żółtkami oraz pianą z białek, od razu przekładam na podpieczony spód i wstawiam do piekarnika.

Wskazówka: smak ryżowego farszu możesz dopasować do indywidualnych preferencji, dodając więcej cynamonu i wanilii lub inne przyprawy korzenne np. kardamon, a także przekładając masę ryżową startymi na tarce jabłkami, malinami lub pokrojonymi w kostkę truskawkami.

Przepis: Ciasto ryżowe

Tarte au riz to belgijski przysmak. Genialny placek z nadzieniem na bazie puddingu ryżowego.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Belgijska
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
312 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g roztopionego masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 120 ml letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko

Na nadzienie:

  • 100 g suchego ryżu białego długoziarnistego
  • 750 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 średnie jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta drożdżowegoDrożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj cukier oraz 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj żółtko, roztopione masło oraz mleko z drożdżami i cukrem. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób jednolite, elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, żeby lekko podrosło.
  2. Podpiekanie spoduDużą formę do tarty lub tortownicę o średnicy co najmniej 24 cm wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5-8 mm i przełóż do formy, pokrywając nim spód i brzegi (w przypadku tortownicy ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości brzegów formy). Przykryj ciasto papierem do pieczenia i dodaj obciążenie. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 10-12 minut. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Gotowanie ryżuMleko przelej do rondla z grubym dnem. Dodaj cukier, masło, ziarenka z laski wanilii i cynamon. Doprowadź do wrzenia. Do wrzącego mleka wsyp ryż i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i wchłonie cały płyn. Odstaw ugotowany ryż do ostygnięcia.
  4. Ubijanie jajekOddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na jasną, puszystą masę, a białka zmiksuj ze szczyptą soli na śnieżnobiałą, sztywną pianę.
  5. Łączenie składników nadzieniaLetni ryż wymieszaj z masą z żółtek, a następnie dodaj pianę z białek i wmieszaj ją delikatnie szpatułką.
  6. PieczeniePrzygotowanie do pieczenia Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wyłóż masę ryżową na podpieczone ciasto drożdżowe i wyrównaj wierzch łyżką. Piecz około 30 minut.

Ciasto ryżowe podaję, gdy całkiem ostygnie. Deser dekoruję bitą śmietaną i oprószam cynamonem.

Czytaj też:
Zdrowe ciasto czekoladowe, które podbiło moje serce. Zrobisz je w mig bez grama mąki i cukru
Czytaj też:
Kruche ciasto i dwie pyszne warstwy. Zrób prosty deser, który smakuje jak milion dolarów i zawsze się udaje