Prostą pastę twarogową robię w 5 minut. Rodzina często prosi o nią na śniadanie

Prostą pastę twarogową robię w 5 minut. Rodzina często prosi o nią na śniadanie

Dodano: 
Pasta twarogowa
Pasta twarogowa Źródło: Shutterstock / kostrez
Jakie są wasze najlepsze pomysły na szybkie śniadanie? U mnie ostatnio bardzo dobrze sprawdza się pasta twarogowa, którą robi się dosłownie 5 minut. Cała rodzina bardzo ją lubi, a ja wiem, że zjadają pożywny posiłek.

Na śniadanie najłatwiej zrobić coś z jajek lub podgrzać parówki. Warto jednak urozmaicać poranne menu. Moim ostatnim odkryciem jest prosta pasta twarogowa, którą robi się chwilę, a jest smaczna i pożywna. Doskonale smakuje na kanapkach, które mąż i dzieci zjadają z ochotą. Można ją też podać na kolację.

Jaki twaróg jest najlepszy na pastę?

W moim domu największym powodzeniem cieszy się pasta ze zwykłego twarogu. Sięgam zwykle po półtłusty, który rozdrabniam widelcem, potem mieszam z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Kiedyś zrobiłam podobną pastę, korzystając z twarogu sernikowego, ale dzieci stwierdziły, że jest zbyt kremowa.

Jak zrobić pastę twarogową z rzodkiewką i koperkiem?

Przygotowanie pasty twarogowej nie zajmie wam dużo czasu. Twaróg wystarczy rozdrobnić, rozrzedzić śmietaną lub jogurtem naturalnym, a potem połączyć z rozdrobnionymi dodatkami. Konsystencja pasty może być mniej lub bardziej zawiesista, w zależności od tego, jaką wersję lubicie. Jeśli wolicie rzadszą pastę, dodajcie nieco więcej jogurtu lub śmietany. Koperek należy drobno posiekać, a rzodkiewkę posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przepis: Pasta twarogowa

Szybka pasta twarogowa z rzodkiewką i koperkiem

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie dodatkówKoperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Rzodkiewki oczyść, zetrzyj na dużych oczkach tarki lub drobno posiekaj.
  2. Łączenie składnikówTwaróg umieść w misce, rozdrobnij go widelcem, wymieszaj ze śmietaną. Dodaj posiekany koperek i rzodkiewkę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Inne dodatki do pasty twarogowej

Do pasty twarogowej dobrze też będą pasować inne dodatki. Zamiast koperku można dodać posiekany szczypiorek lub inną, ulubioną zieleninę. Dobrze też będzie pasować pokrojona w drobną kostkę cebula, która zaostrzy smak pasty, a także doda jej przyjemnej chrupkości. Możecie też sięgnąć po świeży ogórek czy kiełki np. rzodkiewki, rzeżuchy. Smak pasty twarogowej podniesie też dodatek posiekanych oliwek albo ogórka kiszonego.

Czytaj też:
Genialną pastę kanapkową robię z warzywa w puszce. Sekeretem są dwa dodatki
Czytaj też:
Od kiedy zastąpiłam masło tą pyszną pastą, mocno spadł mi cholesterol. Jest zdrowiej i taniej