Szybka szarlotka na chandrę, która poprawia nastrój. Odkryj prosty sposób na pyszne ciasto

Szybka szarlotka na chandrę, która poprawia nastrój. Odkryj prosty sposób na pyszne ciasto

Dodano: 
Szarlotka z plasterkami jabłka
Szarlotka z plasterkami jabłka Źródło: Shutterstock / Tosha toys
W okresie jesienno-zimowym często dopada nas chandra. Wtedy nic tak nie poprawia nam humoru, jak pyszna i szybka w przygotowaniu szarlotka. Poznaj mój genialny przepis, za którym szaleje cała rodzina.

Na chandrę proponuję udać się do kuchni i upiec ekspresową szarlotkę z plasterkami jabłek. To ciasto działa cuda! Wypiek ten jest jednym z ekspresowych ciast, które wyglądają, jakby wymagały wiele pracy, a tak naprawdę, powstają z kilku składników. Do przygotowania pysznego ciasta z jabłkami nie potrzebujesz nawet wyjmować miksera – wystarczy wymieszać składniki łyżką, wlać do formy i dodać pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Po wstawieniu blachy do piekarnika dom wypełnia się cudowną wonią. Już ona skutecznie poprawia nam nastój.

Jak zrobić szybką szarlotkę z plasterkami jabłek?

Tę pięknie prezentującą się na talerzach szarlotkę przygotujesz bez żadnego wysiłku. Lekkie ciasto składa się z kilku tanich składników, a nadzienie nie wymaga wcześniejszej obróbki termicznej. Do szarlotki dodaję twarde, umiarkowanie soczyste i słodkie jabłka np. Red Delicious – naturalna słodycz tych owoców doskonale komponuje się z ciastem, do którego nie dodaję dużo cukru. Możesz też użyć kwaśnych jabłek i zwiększyć ilość dodawanego do ciasta cukru np. do 3/4 szklanki.

Nieodłącznym dodatkiem do ciast z jabłkami jest aromatyczny cynamon, którego nie mogło zabraknąć i w tym przepisie. Uwielbiamy korzenny, słodko-pikantny smak i zapach tej przyprawy, dlatego dodaję jej dość sporo. Smak szarlotki wzbogacam również odrobiną mielonych goździków, które świetnie współgrają z cynamonem. Możesz też dodać gałkę muszkatołową, imbir i kardamon.

Ze składników z mojego przepisu upieczesz szarlotkę w formie o wymiarach 24 x 24 cm. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 24-26 cm. Jednak ja polecam blachę kwadratową, bo ciasto łatwiej pokroić i wygląda dużo efektowniej.

Przepis: Szarlotka z plasterkami jabłek

Oryginalna forma tradycyjnej szarlotki, która świetnie wygląda i smakuje.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
212 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 5 średnich jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżka cukru o grubej rafinadzie

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie suchych składnikówMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj do miski cukier i wymieszaj.
  2. Uszykowanie mokrych składnikówJajka wbij do dużej miski. Dodaj jogurt naturalny (możesz zastąpić jogurt maślanką, kefirem, zsiadłym mlekiem), olej (możesz zastąpić olej klarowanym masłem), ekstrakt waniliowy oraz sok i skórkę z cytryny.
  3. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, wytrzyj do sucha, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie półplasterki.
  4. Łączenie suchych i mokrych składnikówDo miski z mokrymi składnikami dodaj suche składniki i wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną, aż powstanie jednolita masa. Wskazówka: mieszaj ciasto jedynie do połączenia się składników. Jeżeli będą widoczne małe, pojedyncze grudki, to nic się nie stanie – znikną w czasie pieczenia. Wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wyrównaj wierzch łyżką.
  5. Dodanie jabłekUłóż plasterki jabłek w formie, delikatnie wciskając je w ciasto, jeden obok drugiego. Posyp jabłka cynamonem, goździkami oraz gruboziarnistym cukrem (opcjonalnie).
  6. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz szarlotkę z plasterkami jabłek 40-50 minut lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.

Szarlotkę z kawałkami jabłek podaję, gdy ostygnie. Wyśmienicie smakuje bez dodatków oraz serwowana z domową bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych.

Dlaczego na chandrę warto sięgać po szarlotkę?

Ciekawostka: przyprawy korzenne nie tylko nadają wyjątkowy smak i aromat, ale także mają pozytywny wpływ na zdrowie. Doskonale sprawdzają się jako naturalny sposób na dobre samopoczucie, mają działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antyseptyczne, poprawiają metabolizm, a także dodają energii i przyjemnie rozgrzewają organizm. Cynamon, goździki, imbir i inne przyprawy korzenne wpływają dodatkowo na pracę układu trawiennego i układu immunologicznego.

Czytaj też:
Tej szarlotce nikt się nie oprze! Wyjątkowy przepis, który osładza zimowe wieczory
Czytaj też:
To proste ciasto z jabłkami zawsze wychodzi puszyste i wilgotne. Jest idealne jako deser na weekend