Za tą wersją owsianki przepada cała moja rodzina. Dwa dodatki zamieniają ją w istne cudo

Za tą wersją owsianki przepada cała moja rodzina. Dwa dodatki zamieniają ją w istne cudo

Dodano: 
Owsianka z bananem i orzechami
Owsianka z bananem i orzechami Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Od kiedy pierwszy raz przygotowałam tę owsiankę, wszyscy w moim domu polubili to zdrowe śniadanie. Bardzo się z tego cieszę, bo nie ma przy nim dużo pracy, a jest bardzo smaczne i wartościowe.

Jeszcze do niedawna moje dzieci nie lubiły owsianki. Nazywały ją szarą papką bez smaku i wolały na śniadanie zjeść kanapki. Gdy jednak wpadłam na ciekawy pomysł podania owsianki, dużo się zmieniło. Teraz cała rodzina chętnie zajada ten słodki, ale bardzo wartościowy posiłek. A w sumie nie ma przy nim dużo pracy.

Jakie są wersje owsianki?

Owsiankę można przygotować na kilka sposobów. Najbardziej klasyczna wersja przewiduje ugotowanie płatków owsianych na mleku. Można jednak tylko wymieszać płatki z mlekiem, jogurtem czy kefirem i zjeść je po kilku minutach. Bardzo smaczną i prostą do zrobienia wersją owsianki jest owsianka nocna. Jej przygotowanie polega na zalaniu płatków owsianych ulubionym płynem i wstawieniu do lodówki. Rano owsianka jest gotowa. Wystarczy ją tylko podgrzać i wymieszać z ulubionymi dodatkami.

Jak zrobić owsiankę z karmelizowanymi bananami i orzechami?

Owsianka z karmelizowanymi bananami i prażonymi orzechami to moje ostatnie odkrycie. Te dwa dodatki podnoszą jej smak i wartość odżywczą, bo same są odżywcze. Ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a śniadanie zdecydowanie zyska na smaku.

Przepis: Owsianka z bananem i orzechami

Pyszna, pożywna owsianka z karmelizowanym bananem i prażonymi orzechami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
520

Składniki

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki orzechów włoskich, laskowych, pekan lub migdałów

Karmelizowane banany:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie owsiankiW rondelku zagrzej mleko, dodaj płatki owsiane, sól i cynamon. Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, mieszając, aż owsianka zgęstnieje.
  2. Przygotowanie dodatkówNa patelni rozpuść masło i dodaj cukier. Połóż przekrojony wzdłuż, obrany banan. Smaż go po 1-2 minuty z każdej strony, aż się lekko zrumieni i skarmelizuje. Orzechy podpraż na suchej patelni. Możesz je lekko posiekać.
  3. Podawanie owsiankiPrzestudzoną owsiankę dopraw miodem. Połóż na niej karmelizowane banany, całość posyp orzechami.

Wskazówka: W ten sam sposób można też podać nocną owsiankę.

Inne dodatki do owsianki

Do owsianki można też dodać inne składniki. Zamiast bananów sprawdzą się tu także inne owoce, np. pokrojone jabłka, gruszki, winogrona czy kiwi. Można też sięgnąć po owoce suszone, kandyzowane czy z konfitury. Dobrymi dodatkami do tego śniadania będą też: nasiona chia, siemię lniane, starta, gorzka czekolada, kakao, miód czy syrop klonowy.

Czytaj też:
Ta jajecznica jest pyszna i bardzo zdrowa. Gdy raz spróbujesz, oniemiejesz z zachwytu
Czytaj też:
Miksuję awokado i trzy proste składniki. To smoothie uwielbiam pić na śniadanie