Wrzucam na patelnię dwa zdrowe warzywa i jajka. Ostatnio jem jajecznicę tylko w takiej wersji

Wrzucam na patelnię dwa zdrowe warzywa i jajka. Ostatnio jem jajecznicę tylko w takiej wersji

Dodano: 
Jajecznica ze szpinakiem i cebulą
Jajecznica ze szpinakiem i cebulą Źródło: Shutterstock / Simxa
Jajecznica na śniadanie to klasyk. Ale przecież można ją podać na wiele sposobów i ja dziś przychodzę z pyszną propozycją. To ekspresowe śniadanie, które będzie gotowe w niecałe 10 minut.

Lubię od czasu do czasu zjeść na śniadanie sycącą i pożywną jajecznicę. Nie jadam jajek z dodatkami typu bekon czy szynka, ale zawsze staram się, aby dodać do nich warzywa. Duet cebula i szpinak jest moim ulubionym. Zimą, kiedy temperatura spada poniżej zera, a ja o poranku, przed pracą, idę na spacer z psem, potrzebuję czegoś, co nie tylko mnie nasyci, ale i rozgrzeje. Ta jajecznica taka jest. A składniki: torebka szpinaku baby, zapas cebuli i jajka – zawsze mam w swojej kuchni.

Jak zrobić jajecznicę ze szpinakiem i cebulą?

Sekretem tej jajecznicy jest sposób smażenia dodatków. Najpierw na patelni ląduje cebulka, którą lekko podsmażam na oleju, ale kiedy się zeszkli, dodaję jeszcze odrobinę masła. To mój ulubiony sposób smażenia cebuli i choć zwykle ograniczam masło podczas gotowania, to jednak tu go nie pomijam: jest najlepszym nośnikiem smaków i sprawia, że smażona cebula nabiera wyjątkowego aromatu. Potem dorzucam liście szpinaku i czekam jedynie, aż stracą nieco swojej objętości, aby móc na patelnię dodać jajka.

Mój patent na rozgrzewającą jajecznicę, to dużo świeżo zmielonego pieprzu. Jeśli lubicie lekko pikantne potrawy, to nie żałujcie tej przyprawy, szczególnie w zimowe poranki.

Przepis: Jajecznica ze szpinakiem i cebulą

Pożywna jajecznica idealna na śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
6 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
311 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 ebuli
  • 1 szklanka szpinaku baby
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cebuli i szpinakiCebulę pokrój i wrzuć na rozgrzany na patelni olej. Smaż, aż lekko się zeszkli, dodaj masło, smaż chwilkę i dorzuć na patelnię liście szpinaku. Podgrzewaj i mieszaj, aż stracą objętość.
  2. Robienie jajecznicyNa patelnię wbij jajka. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, smaż aż do uzyskania ulubionej konsystencji jajek.

Jak podawać jajecznicę ze szpinakiem?

Jajecznicę podaj z ulubionym pieczywem, najlepiej pełnoziarnistym. Ja często pomijam dodatek chleba (ale wiem, że są takie osoby, które bez kromeczki pieczywa jajecznicy nie zjedzą), a lubię położyć obok ciepłej jajecznicy jeszcze dodatkowe warzywa, np. połówki pomidorków koktajlowych, świeże ogórki, czasem też posypuję całość dużą ilością szczypiorku albo kładę jajecznicę na liściach rukoli. Taka jajecznica świetnie smakuje podana na łódeczkach z liści cykorii.

Czytaj też:
Ta jajecznica jest pyszna i bardzo zdrowa. Gdy raz spróbujesz, oniemiejesz z zachwytu
Czytaj też:
Proste roladki z szynki skrywają pożywny farsz. Moje dzieci uwielbiają tę szybką przekąskę