Surówka z marchewki mojej mamy zawsze była u nas hitem. I ja, i moja siostra, prosiłyśmy o nią i zajadałyśmy nawet samą, bo jest też świetna jako warzywno-owocowa przekąska. Bywało, że jedliśmy wszyscy tę prostą surówkę na kilogramy. Na czym polega jej sekret? Moja mama do marchewki dodaje jabłko i ten jeden popularny owoc sprawia, że surówka nabiera zupełnie nowego charakteru. Ważny jest też dressing.
Jak zrobić surówkę z marchewki i jabłka?
To bardzo prosta surówka, w której wystarczy zetrzeć jabłka i marchewki, a następnie wymieszać wszystko z prostym dressingiem. To oliwa, sok z cytryny, miód, odrobina soli i pieprzu, ale też zdradzę, że często moja mama dodawała tylko minimalną ilość soli, a z pieprzu rezygnowała: taka wersja była delikatna w smaku, idealna dla dzieci.
Do takiej surówki doskonale pasują rodzynki: podaję je jako jedną z opcji na tę surówkę. Można je dodać, ale i bez nich surówka świetnie smakuje.
Przepis: Surówka z marchewki i jabłka
Soczysta surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 77 w każdej porcji
Składniki
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
opcjonalnie:
- 2 łyżki rodzynek
Sposób przygotowania
- Szykowanie surówkiJabłko i marchewki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód – dodaj do marchewki z jabłkiem. Dopraw sola i pieprzem.
- Surówka z rodzynkamiDo surówki możesz dodać rodzynki. Wymieszaj je z surówką i odstaw całość na co najmniej 30 minut przed podaniem, aby rodzynki nieco zmiękły.
Surówka z marchewki i jabłka jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Świetnie smakuje podana z ziemniakami i porcją dowolnego mięsa. Jest również dobrym dodatkiem do kasz z sosami czy pierogów z różnym farszem.
Inne pomysły na surówkę z marchewki
Chociaż surówka z marchewki z dodatkiem jabłka to mój zdecydowany faworyt, to muszę dodać, że od zawsze moja mama kombinowała z jej składem. Świetna jest również w wydaniu z kawałkami pomarańczy albo z ananasem z puszki.
Do surówki w każdej z wersji doskonale pasują także orzechy: upraż garść orzechów na suchej patelni, posiekaj i posyp nimi gotową surówkę.
Czytaj też:
Szatkuję kapustę pekińską i dorzucam trzy proste składniki. W 10 minut mam genialną surówkę do obiaduCzytaj też:
Do ugotowanych ziemniaków dodaję jeden tani składnik. Pierogi z tym farszem smakują obłędnie