Proste ciasto, którego nie trzeba piec? Proszę bardzo: oto genialne ciasto z kaszy manny. To warstwy herbatników przełożone masą mleczną z kaszą, sporą ilością masła, kakao i orzechami. Jest słodko, kremowo i niezwykle smacznie.
Jak zrobić ciasto z kaszy manny?
To ciasto bez pieczenia, dlatego robi się je łatwo i szybko. Cały sekret to masa z kaszy manny, którą przygotujesz w niecałe 10 minut, bo chodzi tu tylko o to, aby zagotować składniki. Nasza propozycja to wersja z kakao i orzechami włoskimi, ale do masy możesz dodać również inne ulubione dodatki: np. owoce, inne orzechy, kawałki czekolady.
Podstawą i wierzchem ciasta są zwykłe herbatniki, ale możesz tu wykorzystać również herbatniki kakaowe czy herbatniki pełnoziarniste. Najważniejsze to schłodzić ciasto w lodówce i to jest najtrudniejszy naszym zdaniem etap przygotowań: trzeba się na kilka godzin uzbroić w cierpliwość, bo tylko stężała masa będzie się dobrze kroić i zachowa odpowiednią konsystencję.
Przepis: Ciasto z kaszy manny
Pyszne ciasto bez pieczenia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 602 w każdej porcji
Składniki
- 1 l mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- 200 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 250 g masła
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 30 herbatników
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy z kaszyDo kaszy dodaj 1 szklankę mleka i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj cukrem, kakao i masłem. Dodaj do tego mleko z kaszą, wymieszaj dobrze i gotuj 3 minuty. Dorzuć do garnka orzechy.
- Robienie ciastaWyłóż połowę herbatników na dno foremki, wylej masę z kaszy i ułóż na wierchu resztę herbatników. Odstaw wystudzone ciasto na 3 godziny do lodówki, aby stężało.
Jak podawać ciasto z kaszy?
To ciasto bez pieczenia wystarczy pokroić (wielkość porcji idealnie wyznaczają herbatniki na wierzchu ciasta) i zajadać ze smakiem. Ale ciasto z kaszy można też udekorować w dowolny sposób. Świetnie smakuje z polewą czekoladową czy warstwą słodkiego kremu na bazie czekolady, masła i śmietanki (ganache). Gotowe ciasto świetnie smakuje zaserwowane z prosty sosem owocowym czy w towarzystwie świeżych owoców. Aby zrobić taki sos, wystarczy zmiksować świeże lub mrożone owoce (np. maliny, mango czy jagody) z odrobiną cukru.
Czytaj też:
Najlepszy chrust na tłusty czwartek robię w pół godziny. Bez zbijania ciasta, bez wykrawaniaCzytaj też:
Domowe pączki robię zawsze z tego przepisu. Są idealnie mięciutkie i pyszne