Te drobiowe zawijasy to doskonały pomysł na niebanalne wykorzystanie filetów z piersi z kurczaka. Składniki są proste, wykonanie też, a efekt zachwyca smakiem: mięso jest aromatyczne, miękkie i pełne smaku. Do stworzenia tego przepisu zainspirowała nas podobna receptura z kartki kulinarnego kalendarza, jednak my nieco podkręciliśmy smaki, dodając do oryginalnego przepisu czosnek i odrobinę masła.
Jak zrobić drobiowe zawijasy z filetów z piersi z kurczaka?
Ważny etap robienia całego dania to rozbicie filetów z piersi z kurczaka. Powinny być dobrze rozbite, trzeba to jednak robić z wyczuciem, aby nie porwać mięsa (można je rozbijać przez folię). W środku zawijasów lądują pieczarki i odrobina pomidorów z puszki. Drobiowe zawijasy można spiąć wykałaczkami, ale też związać sznurkiem do mięsa.
Cały sekret mięciutkiego, aromatycznego mięsa tkwi w duszeniu zawijasów w sosie z pomidorami. Taki sos jest potem pysznym uzupełnieniem całego obiadu (w przepisie podajemy proporcje na dwa drobiowe zawijasy, można jednak z tą samą ilością sosu zrobić cztery sztuki (w razie potrzeby dodaj nieco więcej bulionu).
Na koniec mięso i sos są zapiekane. Można ten etap pominąć, jednak ten prosty patent sprawia, że danie nabiera jeszcze więcej aromatu i jest apetycznie zrumienione na wierzchu. Rada: przed włożeniem do piekarnika danie można dodatkowo posypać tartym żółtym serem.
Przepis: Drobiowe zawijasy z pyszną wkładką
Pomysł na pyszne mięso z kurczaka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 652 w każdej porcji
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaPiersi z kurczaka rozbij, dopraw solą i pieprzem. Pieczarki zetrzyj na tarce, czosnek przepuść przez praskę. Jedną stronę rozbitego mięsa natrzyj czosnkiem, połóż na nią niewielką ilość pomidorów z puszki i tarte pieczarki. Zawiń mięso i zepnij za pomocą wykałaczek.
- Robienie sosuNa rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj masło i smaż jeszcze chwilkę. Dodaj wszystkie pomidory z puszki oraz bulion. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Włóż do sosu drobiowe zawijasy i duś wszystko razem ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
- ZapiekanieWłóż całe danie do piekarnika i zapiekaj 10-15 minut, aby wierzch lekko się zrumienił.
Jak podawać drobiowe zawijasy?
Drobiowe zawijasy duszone w sosie pomidorowym to doskonały dodatek do ziemniaków, ryżu, różnego rodzaju kasz czy makaronów. Gotowe danie warto dodatkowo posypać świeżą zieleniną: posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem albo listkami bazylii.
Czytaj też:
Używam prostego triku i moje pieczone ziemniaki są idealne. Poznaj sekret chrupiących talarkówCzytaj też:
Wrzucam do naczynia trzy proste składniki i wstawiam do piekarnika. Ten tani obiad robi się sam