Drobiowe zawijasy wypełnij pyszną wkładką. Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne

Drobiowe zawijasy wypełnij pyszną wkładką. Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne

Dodano: 
Rozbijanie filetów z piersi kurczaka
Rozbijanie filetów z piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / guys_who_shoot
Inspiracją na to danie jest przepis z kartki kulinarnego kalendarza. To proste, drobiowe zawijasy duszone w pomidorowym sosie.

Te drobiowe zawijasy to doskonały pomysł na niebanalne wykorzystanie filetów z piersi z kurczaka. Składniki są proste, wykonanie też, a efekt zachwyca smakiem: mięso jest aromatyczne, miękkie i pełne smaku. Do stworzenia tego przepisu zainspirowała nas podobna receptura z kartki kulinarnego kalendarza, jednak my nieco podkręciliśmy smaki, dodając do oryginalnego przepisu czosnek i odrobinę masła.

Jak zrobić drobiowe zawijasy z filetów z piersi z kurczaka?

Ważny etap robienia całego dania to rozbicie filetów z piersi z kurczaka. Powinny być dobrze rozbite, trzeba to jednak robić z wyczuciem, aby nie porwać mięsa (można je rozbijać przez folię). W środku zawijasów lądują pieczarki i odrobina pomidorów z puszki. Drobiowe zawijasy można spiąć wykałaczkami, ale też związać sznurkiem do mięsa.

Cały sekret mięciutkiego, aromatycznego mięsa tkwi w duszeniu zawijasów w sosie z pomidorami. Taki sos jest potem pysznym uzupełnieniem całego obiadu (w przepisie podajemy proporcje na dwa drobiowe zawijasy, można jednak z tą samą ilością sosu zrobić cztery sztuki (w razie potrzeby dodaj nieco więcej bulionu).

Na koniec mięso i sos są zapiekane. Można ten etap pominąć, jednak ten prosty patent sprawia, że danie nabiera jeszcze więcej aromatu i jest apetycznie zrumienione na wierzchu. Rada: przed włożeniem do piekarnika danie można dodatkowo posypać tartym żółtym serem.

Przepis: Drobiowe zawijasy z pyszną wkładką

Pomysł na pyszne mięso z kurczaka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
652 w każdej porcji

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaPiersi z kurczaka rozbij, dopraw solą i pieprzem. Pieczarki zetrzyj na tarce, czosnek przepuść przez praskę. Jedną stronę rozbitego mięsa natrzyj czosnkiem, połóż na nią niewielką ilość pomidorów z puszki i tarte pieczarki. Zawiń mięso i zepnij za pomocą wykałaczek.
  2. Robienie sosuNa rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj masło i smaż jeszcze chwilkę. Dodaj wszystkie pomidory z puszki oraz bulion. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Włóż do sosu drobiowe zawijasy i duś wszystko razem ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  3. ZapiekanieWłóż całe danie do piekarnika i zapiekaj 10-15 minut, aby wierzch lekko się zrumienił.

Jak podawać drobiowe zawijasy?

Drobiowe zawijasy duszone w sosie pomidorowym to doskonały dodatek do ziemniaków, ryżu, różnego rodzaju kasz czy makaronów. Gotowe danie warto dodatkowo posypać świeżą zieleniną: posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem albo listkami bazylii.

Czytaj też:
Używam prostego triku i moje pieczone ziemniaki są idealne. Poznaj sekret chrupiących talarków
Czytaj też:
Wrzucam do naczynia trzy proste składniki i wstawiam do piekarnika. Ten tani obiad robi się sam

Źródło: smaki.pl