Pierś z kurczaka i proste składniki zamieniam w pyszne danie. Robi się raz-dwa, a nie ma po nim sprzątania

Pierś z kurczaka i proste składniki zamieniam w pyszne danie. Robi się raz-dwa, a nie ma po nim sprzątania

Dodano: 
Zapiekanka z piersi kurczaka i ziemniaków
Zapiekanka z piersi kurczaka i ziemniaków Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Jeśli lubisz proste i smaczne dania, to ten przepis jest dla ciebie. Dzięki niemu przygotujesz soczystą pierś z kurczaka z ziemniakami i apetycznymi dodatkami. Przyrządzenie tej potrawy nie spowoduje bałaganu w kuchni.

Pierś z kurczaka jest mięsem, które często przyrządzam na obiad. Delikatne kotlety, czy zapiekanki przygotowane z drobiem, cieszą się u mnie w domu dużym powodzeniem. Jednak czasem jest przy nich sporo pracy i brudzenia naczyń. Dziś polecam przepis na proste i pyszne danie z piersi kurczaka. Z dodatkiem ziemniaków, wędzonego boczku i kremowego sosu, danie nie ma sobie równych. Trafia do piekarnika, a jego przygotowanie nie powoduje, że w kuchni piętrzy się sterta brudnych naczyń. Dlatego każdemu polecam tę recepturę na smaczny posiłek.

Jak zrobić zapiekankę z piersi kurczaka i ziemniaków?

Przygotowanie dania jest proste i poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia w gotowaniu. Danie z piersi kurczaka i ziemniaków jest smaczne dzięki marynacie, do której trafiają najpierw ziemniaki, a potem mięso. Marynatę robimy z oleju, soku z cytryny, czosnku i przypraw.

Sprawia ona, że mięso jest soczyste i ma wyrazisty smak. Najpierw podpiekamy w piekarniku ziemniaki, a potem wykładamy na nie pierś z kurczaka. Wszystko zalewamy sosem śmietanowo-majonezowym. Danie znów trafia na kwadrans do piekarnika. Końcowym etapem jest dołożenie boczku i posypanie go startym serem żółtym. Jeszcze kilka minut, a zapiekanka zaraz trafi na nasz stół. Pachnie znakomicie i jeszcze lepiej smakuje.

Przepis: Zapiekanka z piersi kurczaka z ziemniakami i boczkiem

Pomysł na pyszny obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
649 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g sera żółtego
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie marynatyPierś z kurczaka pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zajmij się przygotowaniem marynaty. Do miski wlej olej, sok z cytryny, wsyp sól, pieprz, słodką paprykę, granulowany czosnek i ostrą paprykę. Składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Marynowanie ziemniaków i piersi z kurczakaDo gotowej marynaty włóż na chwilę pokrojone ziemniaki i wymieszaj. Po chwili przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Ziemniaki piecz 20 minut. W międzyczasie do marynaty włóż pokrojona pierś z kurczaka i wymieszaj.
  3. Wytapianie boczkuBoczek przełóż na patelnię i go podsmaż. Ziemniaki wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie pierś z kurczaka, polej sosem ze śmietany i majonezu. Wstaw jeszcze na 15 minut do piekarnika. Po upływie tego czasu danie wyjmij z pieca, dołóż starty ser żółty i boczek. Piecz jeszcze 5 minut.

Jak podawać zapiekankę z piersi kurczaka i ziemniaków?

Danie nie wymaga już dodatków takich jak ryż, czy kasza. Pierś z kurczaka zapiekana jest z ziemniakami i one w zupełności tu wystarczą. Warto jednak pamiętać, by tę smaczną zapiekankę posypać szczypiorkiem. Można użyć też natki pietruszki lub innej ulubionej zieleniny.

Czytaj też:
Tani, prosty i sycący obiad robię w jednym garnku. Ten przepis ratuje mnie, gdy brak czasu
Czytaj też:
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy robi za cały obiad. Jest prosta, tania i sycąca