Pierś z kurczaka jest mięsem, które często przyrządzam na obiad. Delikatne kotlety, czy zapiekanki przygotowane z drobiem, cieszą się u mnie w domu dużym powodzeniem. Jednak czasem jest przy nich sporo pracy i brudzenia naczyń. Dziś polecam przepis na proste i pyszne danie z piersi kurczaka. Z dodatkiem ziemniaków, wędzonego boczku i kremowego sosu, danie nie ma sobie równych. Trafia do piekarnika, a jego przygotowanie nie powoduje, że w kuchni piętrzy się sterta brudnych naczyń. Dlatego każdemu polecam tę recepturę na smaczny posiłek.
Jak zrobić zapiekankę z piersi kurczaka i ziemniaków?
Przygotowanie dania jest proste i poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia w gotowaniu. Danie z piersi kurczaka i ziemniaków jest smaczne dzięki marynacie, do której trafiają najpierw ziemniaki, a potem mięso. Marynatę robimy z oleju, soku z cytryny, czosnku i przypraw.
Sprawia ona, że mięso jest soczyste i ma wyrazisty smak. Najpierw podpiekamy w piekarniku ziemniaki, a potem wykładamy na nie pierś z kurczaka. Wszystko zalewamy sosem śmietanowo-majonezowym. Danie znów trafia na kwadrans do piekarnika. Końcowym etapem jest dołożenie boczku i posypanie go startym serem żółtym. Jeszcze kilka minut, a zapiekanka zaraz trafi na nasz stół. Pachnie znakomicie i jeszcze lepiej smakuje.
Przepis: Zapiekanka z piersi kurczaka z ziemniakami i boczkiem
Pomysł na pyszny obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 649 w każdej porcji
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g sera żółtego
- szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie marynatyPierś z kurczaka pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zajmij się przygotowaniem marynaty. Do miski wlej olej, sok z cytryny, wsyp sól, pieprz, słodką paprykę, granulowany czosnek i ostrą paprykę. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Marynowanie ziemniaków i piersi z kurczakaDo gotowej marynaty włóż na chwilę pokrojone ziemniaki i wymieszaj. Po chwili przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Ziemniaki piecz 20 minut. W międzyczasie do marynaty włóż pokrojona pierś z kurczaka i wymieszaj.
- Wytapianie boczkuBoczek przełóż na patelnię i go podsmaż. Ziemniaki wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie pierś z kurczaka, polej sosem ze śmietany i majonezu. Wstaw jeszcze na 15 minut do piekarnika. Po upływie tego czasu danie wyjmij z pieca, dołóż starty ser żółty i boczek. Piecz jeszcze 5 minut.
Jak podawać zapiekankę z piersi kurczaka i ziemniaków?
Danie nie wymaga już dodatków takich jak ryż, czy kasza. Pierś z kurczaka zapiekana jest z ziemniakami i one w zupełności tu wystarczą. Warto jednak pamiętać, by tę smaczną zapiekankę posypać szczypiorkiem. Można użyć też natki pietruszki lub innej ulubionej zieleniny.
Czytaj też:
Tani, prosty i sycący obiad robię w jednym garnku. Ten przepis ratuje mnie, gdy brak czasuCzytaj też:
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy robi za cały obiad. Jest prosta, tania i sycąca