Do przygotowania domowego ptasiego mleczka potrzeba kilku podstawowych składników. Efektowny tort, oblany cieniutką warstwą czekolady, na pewno zrobi wrażenie na twojej rodzinie i gościach oraz stanie się jednym z ulubionych deserów.
Jak zrobić domowe ptasie mleczko?
Domowe ptasie mleczko można przygotować na kilka sposobów. Moja rodzina uwielbia lekką masę na bazie białek i cukru (chłodzona beza), która zachwyca smakiem oraz rozpływa się w ustach.
Puszysty biszkopt piekę dzień wcześniej, nasączam ponczem, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki, żeby równomiernie zmiękł. Na drugi dzień robię lekką piankę i przekładam nią blaty oraz dekoruję ciasto polewą. Domowe ptasie mleczko wymaga schłodzenia przed podaniem – żeby masa zyskała odpowiednią konsystencję, a polewa zastygła, tworząc chrupiącą skorupkę, ciasto powinno się chłodzić co najmniej 4 godziny.
Składniki ciasta biszkoptowego powinny mieć temperaturę pokojową. Pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz piankę à la ptasie mleczko bez surowych białek.
Przepis: Domowe ptasie mleczko
Deser palce lizać.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 233 w każdej porcji
Składniki
Na ptasie mleczko:
- 7 białek z dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku
- 10 kropli aromatu śmietankowego
Na biszkopt:
- 5 średnich jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól
Na poncz:
- 100 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Na polewę:
- 250 g czekolady deserowej
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciastaOddziel białka od żółtek. Mąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Do piany z białek dodawaj po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz suche składniki i wymieszaj za pomocą szpatułki.
- PieczenieWlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24-26 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) około 30 minut lub do suchego patyczka. Wyłącz grzanie i pozostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 20 minut, ostudź i przekrój na dwa blaty. Nasącz biszkoptowe blaty wodą z sokiem z cytryny.
- Przygotowanie ptasiego mleczkaJajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wykorzystaj do innego przepisu. Żelatynę zalej wrzącą wodą i pozostaw do napęcznienia. Ubijaj białka, stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy powstanie niezbyt gęsta piana, zacznij dodawać po jednej łyżce cukru i miksuj, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawaj sok z cytryny oraz aromat śmietankowy. Miksuj jedynie do połączenia się składników. Do gęstej piany dodaj żelatynę i wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
- WykonanieNa biszkoptowy blat wyłóż połowę masy i przykryj drugim blatem, lekko dociskając. Dodaj resztę ptasiego mleczka i wyrównaj wierzch łyżką lub szpatułką. Przykryj tortownicę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- DekorowanieCzekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej oraz rozgrzej w wysokim naczyniu z wrzącą wodą metalową szpatułkę. Wyłóż przestygniętą czekoladę na wierzch oraz boki ciasta i rozprowadź gorącą szpatułką. Resztę roztopionej czekolady przełóż do rękawa cukierniczego i zrób na wierzchu ciasta dekoracyjne wzorki (opcjonalnie). Wstaw ciasto do lodówki, żeby stężało. Domowe ptasie mleczko podaję schłodzone. Wskazówka: żeby twarda skorupka z czekolady nie połamała się podczas krojenia, lekko rozgrzewam ostry nóż w gorącej wodzie.
Domowe ptasie mleczko podaję schłodzone. Wskazówka: żeby twarda skorupka z czekolady nie połamała się podczas krojenia, lekko rozgrzewam ostry nóż w gorącej wodzie.
Inne wersje domowego ptasiego mleczka
Masę do ciasta możesz również przygotować ze śmietanki kremówki 36% (600 ml), żelatyny (2 łyżki), wrzątku (100 ml), cukru (1/2 szklanki) oraz aromatu śmietankowego. Wystarczy, że zmiksujesz śmietankę kremówkę z cukrem i aromatem śmietankowym, dodasz napęczniałą żelatynę (zmiksowaną z 2-3 łyżkami bitej śmietany) i wymieszasz do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wyłożysz tężejącą masę na biszkoptowe blaty. Biszkopt możesz również przełożyć kremem na bazie śmietanki kremówki oraz serka mascarpone lub serka śmietankowego.
Domowe ptasie mleczko możesz przygotować także w wersji ekspresowej, zastępując biszkoptowe blaty okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami, ewentualnie herbatnikami maślanymi bądź kakaowymi.
Czytaj też:
Czekoladowa chmurka to hit rodzinnych spotkań. Poznaj mój popisowy deser i zaskocz bliskichCzytaj też:
Na makowy spód wykładam lekką jak chmurka piankę. Genialne ciasto na Nowy Rok