Knedle nie są trudne w przygotowaniu. Smaczne ciasto robimy z ziemniaków i mąki. Niektórzy to trochę zapomniane już danie robią z twarogu. Środek knedli zwykle wypełniony jest śliwkami lub truskawkami. Wierzch dania pokrywa bułka tarta, cynamon lub odrobina cukru. Jednak warto przygotować knedle z wyjątkowym farszem. Zrobimy go z mięsa, cebuli i czosnku. Knedle z mięsem są smacznym i pożywnym daniem na obiad.
Jak przyrządzić knedle z mięsem?
Knedle z mięsem są lubianym i tradycyjnym daniem kuchni polskiej. Farsz do knedli warto przygotować z wieprzowiny lub wołowiny. Sprawdzi się tu też mieszanka tych dwóch rodzajów mięs. Można też sięgnąć po resztki mięsa, które zostały z rosołu. Zmielone i z dodatkiem podsmażonej cebuli, czosnku i przypraw, farsz będzie smakować wyśmienicie.
Ciasto na knedle jest proste w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia w kuchni. Potem już tylko wystarczy ciasto nadziewać mięsnym farszem, formować kulki i ugotować w osolonej wodzie. Po ok. 8 minutach od wypłynięcia knedli na powierzchnię, danie jest gotowe do podania. Knedle z mięsem najlepiej smakują z podsmażoną cebulką.
Przepis: Knedle z mięsem
Pomysł na pyszne kluski z nadzieniem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 289 w każdej porcji
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Składniki na farsz:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta na knedleObierz i ugotuj ziemniaki. Gdy przestygną, zmiel je w maszynce, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Ciasto wyrób na jednolitą masę.
- Robienie farszuCebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na tłuszczu na złoty kolor. Ugotowane wcześniej mięso zmiel z cebulą i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Składniki wymieszaj.
- Formowanie knedliCiasto uformuj w wałek i pokrój na kawałki. Rozpłaszcz każdy kawałek, nałóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi i uformuj kulkę.
- Gotowanie knedliW dużym garnku zagotuj wodę z solą, zmniejsz moc palnika i delikatnie wkładaj knedle do wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj ok. 7-8 minut. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.
Sposoby podania knedli z mięsem
Knedle z mięsem są bardzo smaczne, wyróżniają się delikatnym ciastem i znakomitym mięsnym farszem. Danie jest proste w przygotowaniu i sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu. Jak podać knedle z mięsem? Warto na wierzch dodać smażoną cebulkę. Można ich spróbować z sosem grzybowym lub pieczeniowym. Do knedli z mięsem pasuje też surówka z czerwonej lub kiszonej kapusty.
Czytaj też:
To najprostszy i najsmaczniejszy pomysł na pstrągi. Często przyrządzam je tak na piątkowy obiadCzytaj też:
Tak upieczona golonka wprost rozpływa się w ustach. Przepis na nią mam od szefa kuchni