Polacy rzadko sięgają po ten zdrowy ser, a ja robię z niego puszyste placuszki. Sprawdź ten prosty przepis

Polacy rzadko sięgają po ten zdrowy ser, a ja robię z niego puszyste placuszki. Sprawdź ten prosty przepis

Dodano: 
Ciasto na placuszki z ricotty
Ciasto na placuszki z ricotty Źródło: Shutterstock / Kryvosheia Yurii
Jak przygotować placuszki, które dosłownie rozpłyną się w ustach? Mam na to sprawdzony przepis. Dzięki niemu pyszne danie wyróżnia się puszystością i delikatnością. Używam sera, którym w naszym kraju jest wciąż mało znany. Pochodzi z Włoch, ma niewiele kalorii, ale mnóstwo smaku.

Placuszki z sera są daniem smacznym i prostym w przygotowaniu. Zwykle sięgałam po twaróg półtłusty lub sernikowy. Placuszki wychodziły smaczne, ale czegoś im brakowało. W końcu odkryłam ser ricotta. Produkt jest bardzo popularny we Włoszech i zapewnia daniom oraz deserom aksamitne wykończenie. To już zasługa wilgotności sera ricotta. Jest on łagodny i bardzo delikatny. Dlatego do placuszków będzie jak znalazł.

Sięgnij po ser ricotta

Ser ricotta z wyglądu przypomina nasz swojski twaróg. Ma wysoką zawartość białka i witaminy A, D, E i K. Smaczny produkt rodem z Włoch dostarczy nam też solidnej porcji wapnia. Wyróżnia się słodko-kwaśnym smakiem i kremową konsystencją. Ma dużo więcej tłuszczu od dobrze nam znanego twarogu.

Ser ricotta doskonale nadaje się, by przygotować z niego placuszki. Danie wyjdzie puszyste, a wręcz piankowe. Leciutkie i kremowe możemy podać na śniadanie, deser i podwieczorek. Placuszki z sera ricotta są dziecinnie proste w przygotowaniu. Przydadzą się tu mleko, jajka i mąka. Odrobina cukru też nie zaszkodzi. Placuszki z ricotty najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły i pracy.

Przepis: Placuszki z ricotty

Pyszne placki z prostych składników.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
393 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g sera ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikowDo miski przełóż ser ricotta, wlej mleko, wsyp cukier i dodaj żółtka. Składniki połącz rózgą kuchenną. Powinna powstać masa o gładkiej konsystencji. Wlej olej i ponownie wymieszaj składniki.
  2. Ubijanie białekDo składników w misce przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Dokładnie połącz wszystko rózgą kuchenną. Białka ubij na sztywno, delikatne dodaj je do przygotowanej masy. Wszystko wymieszaj szpatułką.
  3. Smażenie placuszkówNa patelni dobrze rozgrzej olej. Nakładaj porcję ciasta i smaż placuszki 2-3 minuty na złoty kolor.

Z czym podawać placuszki z ricotty?

Placuszki z ricotty wychodzą wyjątkowo puszyste i rosną jeszcze na patelni. Będą smakować posypane cukrem pudrem i podane z konfiturą. Do tego lekkiego i prostego dania pasuje też twarożek, miód, a latem owoce sezonowe. Ser ricotta można wykorzystać do przygotowania sosów, past i sałatek. Sernik z ricotty wyjdzie kremowy i aksamitny jak żaden inny.

Czytaj też:
Biorę twaróg i jajko. Z tych prostych składników w mig robię obłędnie pyszne serniczki
Czytaj też:
Najlepsze placuszki zrobisz z błyskawicznych płatków owsianych. Są doskonałe o każdej porze dnia