Z buraków robię zdrową sałatkę. Smakuje obłędnie, a sekretem są dodatki

Z buraków robię zdrową sałatkę. Smakuje obłędnie, a sekretem są dodatki

Dodano: 
Gruzińska sałatka z buraków
Gruzińska sałatka z buraków Źródło: Shutterstock / nesavinov
Sałatka z buraków, orzechów włoskich i czosnku ma swoje korzenie w kuchni gruzińskiej. Jest pyszna i wyjątkowo zdrowa.

Sałatka z buraków jest jednym z wielu klasycznych, wyśmienitych dań, jakie oferuje kuchnia gruzińska, która słynie z aromatycznych, pełnych smaku potraw, bogatych w orzechy i czosnek. Od dawna jestem jej fanką i buraczaną sałatkę serwuję namiętnie mojej rodzinie, tym bardziej że burak kryje w sobie bogactwo cennych składników mineralnych, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Co więcej, zawiera także rzadziej spotykane pierwiastki – cez i rubid. Jego wartość odżywczą uzupełniają witaminy z grupy B, a także witaminy C, A, E i K, błonnik, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy.

Jak zrobić gruzińską sałatkę z buraków?

Głównym bohaterem tej pysznej sałatki są buraki, które musisz umyć, zalać wodą i gotować w mundurkach około 40–60 minut, aż będą miękkie – warto dodać trochę octu, by zachowały kolor. Po ostudzeniu obierz je i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj z sosem Dla lepszego smaku odstaw na godzinę do lodówki, by składniki się przegryzły.

Wskazówka: buraki do sałatki możesz również upiec w piekarniku, będą wtedy słodsze i bardziej aromatyczne.

Przepis: Gruzińska sałatka z buraków

Buraki z orzechami włoskimi, czosnkiem i kolendrą tworzą idealną gruzińską harmonię smaków.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Gruzińska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
177 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g buraków
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

Na sos:

  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBuraki dokładnie umyj, szorując je szczotką do warzyw. Następnie ugotuj je w łupinach lub upiecz w piekarniku. Jeśli wybierzesz piekarnik, piecz je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 50–60 minut. Po przestudzeniu obierz buraki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotowanie sosuW miseczce wymieszaj czosnek z solą, pieprzem, cukrem oraz mieloną kolendrą. Dodaj ocet winny i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Łączenie składnikówStarte buraki polej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj i posyp posiekanymi orzechami.
  4. Chłodzenie sałatkiSałatkę przykryj i odstaw do schłodzenia w lodówce na co najmniej 30 minut.
  5. DekorowaniePrzed podaniem udekoruj sałatkę natką pietruszki.

Jakie buraki są najlepsze do sałatki?

Do tej surówki najlepiej sprawdzą się buraki ćwikłowe – są słodkie, soczyste i mają intensywny kolor. Wybieraj średniej wielkości buraki, ponieważ duże mogą być włókniste, a małe mniej soczyste.

Buraki do sałatki powinny być:

  • świeże i jędrne – unikaj miękkich lub pomarszczonych, bo mogą być przesuszone,
  • z gładką skórką – bez pęknięć i plam, co świadczy o dobrej jakości,
  • średniej wielkości – ok. 5–8 cm średnicy, dzięki czemu będą miały idealną strukturę.

Co dodać do gruzińskiej sałatki z buraków?

Aby wzbogacić smak tej gruzińskiej sałatki z buraków, warto dodać odrobinę startego chrzanu, który podkreśli jej wyrazistość. Kilka łyżek gęstego jogurtu greckiego nada aksamitnej konsystencji i złagodzi intensywność czosnku. Świetnym dodatkiem będą także pestki granatu, które wprowadzą lekką kwasowość i chrupkość. Można dorzucić odrobinę kuminu lub sumaku dla głębi smaku. Jeśli chcesz uzyskać subtelnie słodki akcent, dodaj posiekane suszone śliwki lub morele. Całość warto skropić oliwą lub olejem z orzechów włoskich dla pełniejszego aromatu.

Czytaj też:
Smak sałatki Olivier podkręcam zdrowym dodatkiem. To hit, którego musisz spróbować
Czytaj też:
Zimowa surówka z przepisu babci smakuje obłędnie. Wyjątkowo zdrowa i gotowa w 15 minut