Mowa o Palmie, nazywanej często ze względu na charakterystyczne opakowanie „złotą Palmą”, ale też, co od lat budzi kontrowersje – „margaryną z murzynkiem”. To margaryna przeznaczona przede wszystkim do wypieków, niezwykle popularna w czasach PRL. Teraz sieć Dino zachęca do odwiedzin marketów m.in. promocją na Palmę i rozdaje ją za darmo.
Jak dostać darmową Palmę w Dino?
Promocją objęta jest margaryna Palma w dużych kostkach po 300 g (oznaczonych jako „mega paka”). To produkt marki ZT Bielmar. Dino przez cały tydzień: od środy 5 lutego do wtorku 11 lutego rozdaje margarynę w ramach promocji na ten produkt. To oferta 2+2 gratis. Aby z niej skorzystać, należy włożyć do koszyka cztery kostki Palmy, a przy kasie zostaną policzone dwie. W praktyce oznacza to, że kostka margaryny wyjdzie o połowę taniej.
Regularna cena Palmy w kostkach 300 g to 3,89 zł. Przy zakupie czterech, jedna duża Palma wyjdzie po 1,94 zł. Dino nie podaje w najnowszej gazetce, aby promocja miała jakieś limity. To oznacza, że wystarczy włożyć do koszyka wielokrotność czterech sztuk, aby połowa kostek była gratis.
Do czego wykorzystać margarynę Palma?
Margaryna Palma to tani tłuszcz, który można wykorzystać do pieczenia ciast, ale też do smażenia. Na Palmie pieczone i robione były wszystkie peerelowskie klasyki, typu babka marmurkowa, serniki na kruchym spodzie, ale też słynny blok czekoladowy czy popularne w cukierniach bajaderki.
Jak przechowywać margarynę?
Przy zakupie większej ilości, warto pamiętać o prawidłowym przechowywaniu tłuszczu. Margarynę należy przechowywać w lodówce i zużyć przed terminem podanym na opakowaniu. Margaryny można także mrozić. Najlepiej wówczas podzielić je na porcje (np. po 50 g), co będzie potem przydatne przy odmierzaniu odpowiedniej ilości do pieczenia. Margaryna łatwo chłonie zapachy, dlatego warto mrozić ją w szczelnych woreczkach lub pojemnikach.
Czytaj też:
Te pyszne trufle były hitem PRL-u. Ich sekretem jest nietypowy składnikCzytaj też:
Moja rodzina uwielbia to ciacho rodem z PRL-u. Wzbogacam je w nietypowy składnik i smakuje obłędnie