Biorę proste składniki i w 5 minut mam pyszną sałatkę z tuńczykiem. Idealna lekka i zdrowa przekąska

Biorę proste składniki i w 5 minut mam pyszną sałatkę z tuńczykiem. Idealna lekka i zdrowa przekąska

Dodano: 
Sałatka z tuńczyka
Sałatka z tuńczyka Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Sycąca sałatka to nie tylko pomysł na pełną składników odżywczych przekąskę, która zapewnia długie uczucie sytości, ale także lekki lunch lub kolację.

Zawsze mam w domu tuńczyka w puszcze. To świetna baza do pysznych past do pieczywa oraz pożywnych sałatek. Dziś dzielę się przepisem na jedną z sałatek z tuńczyka idealną na różne posiłki i okazje. Do ryby wystarczy dodać liście sałaty, jajka i pomidory oraz podstawowe przyprawy. W ten sposób przygotujesz szybki i prawidłowo zbilansowany posiłek. Dostarczy ci on sycące białko, zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy, witaminy oraz minerały.

Jak zrobić sałatkę z tuńczyka z sałatą, jajkami i pomidorami?

Genialna sałatka z tuńczykiem zawiera jedynie kilka tanich składników. Nie wymaga żadnego wysiłku podczas przygotowywania, a jest bardzo pożywna i idealnie sprawdzi się również jako posiłek do pracy. Robię ją z dodatkiem mieszanki sałat, którą możesz zastąpić np. sałatą lodową, rzymską lub masłową, świeżego szpinaku, soczystych pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Smak zdrowej przekąski dodatkowo wzbogacam słodką kukurydzą, czarnymi oliwkami oraz sosem na bazie bardzo aromatycznej oliwy z oliwek extra vergine.

Poniższy przepis możesz dopasować do indywidualnych preferencji, dodając ulubione zioła i przyprawy np. oregano, bazylię, płatki chili, kolorowy czosnek, a także wegańskie zamienniki ryby np. tofu lub ugotowaną ciecierzycę.

Porada: sos i sól najlepiej dodać do sałatki tuż przed podaniem, dzięki czemu sałata pozostanie jędrna i chrupiąca. Jeżeli chcesz przygotować sałatkę z tuńczyka z sałatą, jajkami i pomidorami na wynos, to proponuję doprawić sos do smaku i umieścić w osobnym pojemniku.

Przepis: Sałatka z tuńczyka z sałatą, jajkami i pomidorami

Świetny patent na ekspresową przekąskę na różne okazje.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
411 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w zalewie olejowej
  • 2 duże jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 opakowania mieszanki sałat
  • 1 mała cebula czerwona
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 szklanka szpinaku baby
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • sól i pieprz kolorowy

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMieszankę sałat, szpinak i pomidorki koktajlowe umyj oraz osusz. Pomidorki pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Tuńczyka, kukurydzę i oliwki odsącz na sitku z zalewy. Podziel rybę na mniejsze kawałki. Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
  2. Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny.
  3. WykonaniePrzygotuj dwa talerze lub miski. Wyłóż sałatę i liście szpinaku. Na zieleninie ułóż kawałki tuńczyka, ćwiartki jajek i pomidorków koktajlowych oraz piórka czerwonej cebuli. Posyp sałatkę kukurydzą i dodaj oliwki. Wskazówka: możesz również wymieszać składniki w dużej misce i wyłożyć na talerze.
  4. Przyprawienie i dodanie sosuOprósz porcje sałatki solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz skrop sosem.

Sałatkę serwuję ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi lub paluchami chlebowymi.

Opcjonalne dodatki do sałatki z tuńczyka

W sezonie na nowalijki proponuję dodać do sałatki z tuńczyka młode listki buraków, rzodkiewkę, szczypiorek oraz słodką i chrupiącą marchewkę. Idealnym dodatkiem do sałatki, który wpływa nie tylko na smak, ale także wartości odżywcze, są pełne witamin i minerałów kiełki, zielony ogórek, awokado, kolorowe papryki i seler naciowy.

Do sałatek używam tuńczyka w kawałkach, w zalewie olejowej, którego możesz zastąpić mniej kalorycznym tuńczykiem w wodzie lub sosie własnym. Jeżeli nie przepadasz za rybami w puszce, to możesz przygotować sałatkę z dodatkiem ulubionej ryby wędzonej, np. makreli, łososia lub pstrąga.

Czytaj też:
Ta sałatka z tuńczykiem jest pożywna, a nietucząca. Idealna na lekką kolację lub przekąskę
Czytaj też:
Makaron i kilka prostych składników. W 15 minut mam obiad, który smakuje jak z włoskiej restauracji