Szukasz przepisu na mięsne danie, którym zaskoczysz rodzinę i gości? Rolada z mięsa mielonego z mojego przepisu to doskonały wybór na co dzień i od święta. Mięso i farsz przygotujesz do pieczenia w kilkanaście minut, a smak potrawy zachwyci każdego.
Co zrobić, żeby rolada z mięsa mielonego nie rozpadła się?
Mięsne rolady wymagają odpowiedniego zabezpieczenia przed rozpadaniem się podczas pieczenia. W przypadku rolady z mięsa mielonego niezbędne jest użycie papieru do pieczenia lub plasterków boczku, którymi owija się mięso. Owinięcie mięsa boczkiem świetnie sprawdza się w przypadku rolady przygotowywanej z dodatkiem mięsa mielonego drobiowego, które jest chude. Dzięki wytapiającemu się z boczku tłuszczowi pieczeń staje się soczysta. Alternatywnym rozwiązaniem, które pozwala zapobiec rozwijaniu się mięsnej rolady w czasie pieczenia, jest włożenie mięsa do wąskiej foremki, wyłożonej papierem lub posmarowanej olejem.
Jak zrobić roladę mięsną z pieczarkami i marchewką?
Przygotowanie rolady mięsnej z pieczarkami i marchewką nie jest trudne. Zanim przystąpisz do gotowania, ogrzej mięso do temperatury pokojowej – powinno być plastyczne. Najlepiej sprawdzi się mięso z szynki lub łopatki, ale możesz również użyć mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego lub wieprzowo-drobiowego oraz samej wołowiny. Sprawdź, czy masz w kuchni folię spożywczą (opcjonalnie folię aluminiową), która przyda się podczas rolowania pieczeni, a także papier do pieczenia.
Smak masy mięsnej oraz farszu możesz modyfikować, dodając różne przyprawy, zioła oraz świeże, gotowane i konserwowane warzywa. Smak farszu i mięsa wzbogaca również dodanie żółtego sera.
Przepis: Rolada mięsna z pieczarkami i marchewką
Pyszne soczyste mięso idealne na obiad i jako przystawka bądź dodatek do pieczywa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 362 w każdej porcji
Składniki
Na masę mięsną:
- 600 g mięsa mielonego z szynki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Na farsz:
- 1 średnia marchewka
- 200 g pieczarek
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników farszuPieczarki oczyść, obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Smażenie pieczarekUsmaż grzyby na mocno rozgrzanym oleju. Nakładaj pieczarki na patelnię małymi porcjami, żeby nie puściły wody i smaż, aż lekko się przyrumienią. Obsmażone grzyby odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie masy mięsnejCebulę i czosnek obierz oraz zetrzyj na tarce o małych oczkach. Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko, dodaj cebulę i czosnek, oregano, rozmaryn oraz bułkę tartą. Wyrób jednolitą masę i dopraw ją do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonanieRozłóż na blacie folię spożywczą i wyłóż na nią mięso. Najlepiej wykładać mięso łyżką, porcja przy porcji, tworząc prostokąt. Przykryj mięso folią i lekko rozwałkuj lub ugniataj, aż powstanie zwarty płat o grubości około 1 cm. Zdejmij wierzchnią warstwę folii i wyłóż pieczarki oraz startą na tarce marchewkę, pozostawiając około 2 cm odstęp od brzegów mięsa. Unieś folię i rozpocznij zwijanie rolady od dłuższego boku. Rób to delikatnie, żeby mięso się nie rozpadło, lekko dociskając. Gotową roladę przełóż na papier do pieczenia i zawiń – przygotowane do pieczenia mięso powinno wyglądać jak cukierek.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz roladę mięsną około 1 godzinę. Na krótko przed końcem pieczenia możesz zdjąć papier i włączyć funkcję termoobiegu, żeby mięso ładnie przyrumieniło się z wierzchu.
Zanim przystąpisz do krojenia rolady, odczekaj 10-15 minut, żeby soki równomiernie się rozeszły.
Jak podawać roladę mięsną z pieczarkami i marchewką?
Roladę mięsną podaję na ciepło oraz na zimno. Aromatyczne mięso wyśmienicie smakuje z tradycyjnymi dodatkami m.in. gotowanymi i pieczonymi ziemniakami. Do rolady z mięsa mielonego z delikatnym farszem świetnie pasują różne sosy m.in. sos pieczarkowy, sos pieczeniowy, sos śmietanowy oraz surówki np. surówka z białej kapusty, marchewki i żurawiny i serwowane na ciepło jarzynki np. marchewka z groszkiem. Wystudzoną roladę mięsną podaję na pieczywie z dodatkiem świeżych warzyw i zimnych sosów np. sosu czosnkowego.
Czytaj też:
Nie jedno, a dwa starte warzywa dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą nadzwyczaj soczysteCzytaj też:
To najprostsze danie obiadowe z makaronem, jakie znam. Robię je ze składników, które mam pod ręką