Uwielbiam jeść placki. Najlepiej takie, które robi się bez wysiłku, bez tarcia produktów czy czekania, aż mąka napęcznieje. Dlatego po te owsiane placki na śniadanie sięgam dość często, a bywa, że i codziennie. Skład jest najprostszy z możliwych, a całe danie przyrządza się błyskawicznie. To placuszki, które można od razu zajadać jako ciepłe, sycące śniadanie, a można je zapakować jako posiłek do pracy czy szkoły. W weekend zabieram je do plecaka i służą mi jako przekąska podczas długich spacerów z psem.
Jak zrobić placki owsiane z bananem?
Do moich placków nie dosypuję cukru. Słodyczy dodaje tu banan. Placki to tylko cztery składniki: jajka, banan, odrobina maślanki i płatki owsiane (wybieram te błyskawiczne, bo po zmiksowaniu z jajkami mają niemal natychmiast idealną konsystencję). Można zmiksować wszystkie płatki, ja jednak lubię, kiedy część z nich jest dobrze wyczuwalna w placuszkach, dlatego w przepisie podaję, aby część dosypać już na koniec do całej masy.
Najczęściej smażę placki owsiane na neutralnym oleju, np. rzepakowym lub winogronowym, ale może to być również olej kokosowy czy masło klarowane. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana, ale też nie za gorąca, ponieważ te placuszki lubią się za mocno przysmażać.
Przepis: Placki owsiane z bananem
Proste i zdrowe placuszki śniadaniowe.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 136 w każdej porcji
Składniki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 banan
- 1 łyżka maślanki
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na ciastoZmiksuj 1/2 szklanki płatków owsianych z jajkami i maślanką, dodaj rozgniecionego widelcem na papkę banana i resztę płatków. Dobrze wymieszaj.
- Smażenie plackówRozgrzej patelnię i posmaruj tłuszczem (olejem lub masłem klarowanym). Smaż placuszki na złoto z obu stron.