Z gotowych placków i taniego mięsa robię pożywną przekąskę. Podaję ją często na kolację

Z gotowych placków i taniego mięsa robię pożywną przekąskę. Podaję ją często na kolację

Dodano: 
Przekąska z tortilli
Przekąska z tortilli Źródło: Shutterstock / Syed Ibad RM
Zamiast kanapek na kolację podaję prawdziwy smakołyk w meksykańskim stylu. A robię go z kilku niedrogich produktów. To gotowe placki, mięso i ser. Moja rodzina uwielbia tę potrawę, bo doskonale syci i jest pyszna.

Jeśli nie przepadacie za kanapkami, wcale wam się nie dziwię. Zwłaszcza jeśli chodzi o kolację. Wieczorem mamy bowiem trochę więcej czasu na to, by przygotować coś smacznego. Moim ostatnim odkryciem są placki tortilli nadziewane pożywnym farszem. Robi się je prosto i szybko, a składniki kosztują niewiele.

Jak wykorzystać tortillę w kuchni?

Tortilla to cienki, okrągły placek wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Placki tortilli przygotowuje się z mąki pszennej lub kukurydzianej i smaży beztłuszczowo na patelni. Są podstawą wielu dań, takich jak: tacos, burritos, quesadillas czy enchiladas. Można z nich też zrobić roladki albo wrapy nadziewane np. mięsem, warzywami, serem czy pastą.

Jak zrobić tortillę z kurczakiem i serem?

Ten rodzaj potrawy, który proponuję dziś zrobić z placków tortilli to tak naprawdę meksykańskie quesadillas. By przygotować to danie w pierwszej kolejności filet z kurczaka trzeba pokroić i podsmażyć. Potem mięso należy wyłożyć na połowę placka tortilli, dodać warzywa, posypać serem i całość dobrze podgrzać. Do tego celu najlepiej użyć patelni, ale nadziane tortille można też podgrzać w gorącym piekarniku.

Przepis: Tortille z kurczakiem i serem

Placki tortilli nadziewane kurczakiem, warzywami i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 4 tortille pszenne
  • 300 g fileta z piersi z kurczaka
  • 150 g startego sera żółtego (np. cheddar)
  • 1 papryka (czerwona, żółta lub zielona)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPaprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Warzywa podsmaż na oliwie, dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż, by lekko zmiękły. Przełóż je na talerz. Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w cienkie paski. Oprósz je solą, pieprzem i papryką. Usmaż na patelni z odrobiną oliwy, przełóż na talerz.
  2. Składanie i podgrzewanie tortilliNa połowie każdego placka tortilli połóż trochę kurczaka i warzyw, posyp startym serem. Tortillę złóż na pół, podgrzej na gorącej, suchej patelni, aż z obu stron będzie złocista i chrupiąca.

Z czym podać tortillę nadziewaną kurczakiem i serem?

Potrawy z tortilli podaje się z różnymi sosami. Mogą to być: guacamole, czyli rozdrobnione i odpowiednio doprawione awokado, a także salsa pomidorowa czy sos czosnkowy. Dobrym dodatkiem będzie też kwaśna, gęsta śmietana. Do potrawy można też zaserwować sałatę, marynowaną paprykę, a także surówki. Ja gorąco polecam przepis na chrupiącą sałatkę Colesław.

Czytaj też:
Przepis na wytrawne naleśniki idealne na kolację. Podstawą farszu jest zdrowe warzywo
Czytaj też:
Ta sałatka z tuńczykiem jest pożywna, a nietucząca. Idealna na lekką kolację lub przekąskę