Zdrowe pizzerinki robię z bakłażana. Prosty przepis na przekąskę, którą pokochają nawet dzieci

Zdrowe pizzerinki robię z bakłażana. Prosty przepis na przekąskę, którą pokochają nawet dzieci

Dodano: 
Pizzerinki z bakłażana
Pizzerinki z bakłażana Źródło: Shutterstock / From my point of view
Ta zdrowa przekąska z bakłażanem w roli głównej przekąska zachwyca smakiem. Stanowi idealne połączenie pysznego warzywa, aromatycznego sosu pomidorowego i ciągnącego się sera. Pizzerinki z bakłażana to świetny sposób na „przemycenie” warzyw do dziecięcego jadłospisu.

Bakłażan to składnik dań wielu kuchni świata, od włoskiej ze słynną, parmigiana di melanzane, aż po bliskowschodnią z baba ghanoush. W Europie pojawił się za pośrednictwem Maurów, którzy z kolei przywieźli go z Indii – ojczyzny bakłażanów. To bardzo wdzięczne warzywo, estetyczne i zdrowe. Bakłażan jest bogaty w błonnik i mikroelementy. Stanowi doskonałe źródło potasu, wapnia i magnezu. To także wyjątkowo niskokaloryczne warzywo – 100 g bakłażana to niecałe 25 kalorii!

W jego skórce zawarte są związki fenolowe, poprawiające funkcjonowanie organizmu. Wśród nich znajdują się m.in. antocyjany, które działają silnie antyutleniająco i odpowiadają za charakterystyczny fioletowo-granatowy kolor warzywa.

Jak zrobić pizzerinki z bakłażana?

Bazą tych zdrowych przekąsek jest bakłażan. Kupując to warzywo, pamiętaj, że starsze odmiany mogą mieć lekko gorzki posmak ze względu na obecność solaniny. Posolenie i odstawienie bakłażana przed obróbką to tradycyjny sposób na pozbycie się tej goryczki oraz nadmiaru wody.

Porada: aby uzyskać miękki, ale nie rozmoczony bakłażan, posól go przed pieczeniem i nie krój go zbyt cienko – plastry powinny mieć co najmniej 1 cm grubości.

Przepis: Pizzerinki z bakłażana

Bakłażanowy zawrót głowy we włoskim stylu. Lekki bakłażan z pysznym sosem pod serową pierzynką.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • kilka liści świeżej bazylii lub natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBakłażana dokładnie umyj i pokrój na plastry o grubości co najmniej 1 cm. Plastry posól i odstaw na 10 minut, aby puściły nadmiar wody. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotowanie sosuNa patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund. Wlej passatę pomidorową, a następnie zioła oraz pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do 200°C (górna i dolna grzałka).Plastry bakłażana ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj oliwą z obu stron. Piecz przez około 8-10 minut, aż bakłażan lekko zmięknie. Wyjmij bakłażana z piekarnika. Na każdy plaster nałóż łyżkę sosu pomidorowego, a następnie posyp odrobiną tartej mozzarelli i parmezanu. Wstaw pizzerinki z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 8-10 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
  4. DekorowanieWyjmij pizzerinki z piekarnika, udekoruj świeżo posiekaną bazylią lub natką pietruszki i podawaj na gorąco.

Co dodać do pizzerinek z bakłażana?

Możesz wzbogacić je ulubionymi dodatkami takimi jak, jak szynka, kukurydza czy drobno posiekane warzywa. Smak pizzerinek znakomicie podkręcą ziołowe dodatki, przede wszystkim bazylia i oregano. Sprawdzi się również tymianek. Pamiętaj, aby świeże zioła dodawać na końcu, by zachowały pełnię aromatu.

Jak podawać pizzerinki z bakłażana?

Pizzerinki podawaj na gorąco w roli przystawki. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryb.

Czytaj też:
Masz ochotę na pyszne i zdrowe frytki? Sekret mojego przepisu tkwi w niezwykłym warzywie
Czytaj też:
Najlepszą przekąskę w 10 minut robię z tych 3 składników. Zachwytom nie ma końca