Szybko miksuję kilka składników i przelewam do formy. To ciasto na maślance robię nawet zimą

Szybko miksuję kilka składników i przelewam do formy. To ciasto na maślance robię nawet zimą

Dodano: 
Wlewanie ciasta do tortownicy
Wlewanie ciasta do tortownicy Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Ciasto na maślance kojarzy się z latem i owocami. I właśnie z tęsknoty za ciepłem i aromatem owoców piekę takie ciasto nawet zimą. Dodaję do niego owoce mrożone i po godzinie cała rodzina raczy się tym lekkim, pysznym łakociem.

Smaczne, lekkie ciasto smakuje o każdej porze roku. Zwłaszcza jeśli doda się do niego owoce. Zimą można sięgnąć po jabłka czy gruszki, a także po owoce mrożone lub z syropu. Z ich dodatkiem ciasto też wychodzi wspaniałe, więc nie trzeba czekać do lata, by je przygotować. Dziś zapraszam was na szybkie ciasto na maślance z dodatkiem mrożonych truskawek.

Jakie owoce można dodać do ciasta na maślance?

Do ciasta na maślance doskonale pasują owoce jagodowe, np. truskawki, borówki amerykańskie, a także śliwki, morele czy brzoskwinie. Zimą można je zastąpić odpowiednikami mrożonymi lub z syropu. Owoce mrożone należy wcześniej rozmrozić i osączyć z nadmiaru płynu. Owoce z syropu również należy dokładnie osączyć. Nadmiar wody czy soku może bowiem spowodować, że ciasto nie wyrośnie jak powinno.

Jak zrobić szybkie ciasto na maślance z mrożonymi owocami?

Przygotowanie szybkiego ciasta na maślance sprowadza się do zmiksowania kilku składników. Trzeba to jednak zrobić w odpowiedniej kolejności, tak by składniki dobrze się ze sobą połączyły i by ciasto po upieczeniu było puszyste. Najpierw trzeba więc zmiksować jajka z cukrem, a potem połączyć je z maślanką i olejem. Teraz przychodzi czas na łączenie tej masy z sypkimi składnikami. Ciasto należy krótko wymieszać, przelać do formy, ułożyć na nim owoce i całość wstawić do piekarnika.

Przepis: Ciasto na maślance z mrożonymi truskawkami

Szybkie ciasto ucierane z dodatkiem maślanki i mrożonych owoców

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 300 g mrożonych truskawek lub jagód, śliwek

Sposób przygotowania

  1. Rozmrażanie owocówOwoce rozmroź w temperaturze pokojowej, przełóż je na sito, by osączyć je z nadmiaru soku. Możesz je lekko oprószyć mąką.
  2. Miksowanie składnikówW misce zmiksuj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodaj maślankę i olej, całość krótko zmiksuj. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj je do mokrych składników, krótko wymieszaj.
  3. Pieczenie ciastaCiasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wyrównaj jego powierzchnię, ciasto posyp rozmrożonymi owocami. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak udekorować ciasto na maślance z owocami?

Ciasto na maślance z owocami przed pieczeniem warto posypać kruszonką. Dzięki temu zyska ładny wygląd, a także ciekawszą strukturę i lepszy smak. Kruszonkę możecie zrobić rozkruszając w palcach 50 g masła ze 100 g mąki i 50 g cukru. Ciasto zamiast tego po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Czytaj też:
Tym kruchym ciastem zajada się cała moja rodzina. Jego sekretem jest babciny przepis
Czytaj też:
To lekkie ciasto składa się z trzech pysznych warstw. Nie trzeba go piec, a smakuje bosko