W okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie zależy mi na dobrej formie rodziny, staram się przygotowywać pożywne posiłki. Jedną z naszych ulubionych kolacji jest sałatka z warzyw, awokado i piersi z kurczaka. Przepis ten jest szybki i łatwy do modyfikowania. Do wypróbowania przepisu zachęcam też osoby chcące zgubić nadprogramowe kilogramy.
Tak przygotowana kolacja jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w pełnowartościowe białko (głównie dzięki piersi z kurczaka), zdrowe jednonienasycone tłuszcze z awokado i oliwy, węglowodany głównie z warzyw oraz błonnik. Warzywa zawarte w sałatce są też źródłem witamin A, C i K oraz antyoksydantów.
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, awokado i pomidorkami?
Przygotowanie tego zdrowego posiłku nie wymaga dużo pracy i czasu. Najwięcej minut poświęcić trzeba na pierś z kurczaka. Reszta to już tylko chwila. Składniki nie są wyszukane, więc do dzieła.
Przepis: Sałatka z kurczakiem, awokado i pomidorkami
Idealne danie na lekkostrawną i pełnowartościową kolację. Zawiera niewiele kalorii w porcji, ale jest sycące dzięki białku i błonnikowi.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 298 w każdej porcji
Składniki
- 150 g filetu z piersi kurczaka
- 1 awokado
- 10 pomidorków cherry
- 2 garście miksu sałat (rukola, roszponka, szpinak)
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz
Na dressing:
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaUmyj i osusz filet z piersi kurczaka. Posyp solą, pieprzem, papryką wędzoną i innymi ulubionymi przyprawami. Smaż mięso na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką przez 4-5 minut z każdej strony, aż mięso będzie złociste i wypieczone. Po usmażeniu odstaw na 2-3 minuty, a następnie pokrój w cienkie paski.
- Przygotowanie warzywAwokado przekrój, wyjmij pestkę i miąższ ze skórki i pokrój w plasterki. Umyte pomidorki przekrój na połówki.
- WykonanieW dużej misce rozłóż miks sałat. Na wierzchu ułóż pomidorki, plasterki awokado i pokrojonego kurczaka.
- Robienie dressinguW małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Sałatkę polej jednak dopiero tuż przed podaniem.
Jak można modyfikować przepis na lekką sałatkę?
Do składników z mojego przepisu możesz śmiało dodać orzechy lub nasiona (np. pestki dyni), a sałatka zyska dodatkową chrupkość. Jeśli lubisz intensywniejsze smaki, to dodaj do dressingu kilka kropli octu balsamicznego. Możesz też zmniejszyć kaloryczność posiłku, jeśli zamiast oliwy użyjesz jogurtu naturalnego jako bazy do dressingu. Danie łatwo zmienisz na posiłek wegański. Mięso z kurczaka zamień na tofu lub ciecierzycę.
Sałatkę możesz podać również z dodatkami. Aby kolacja pozostała lekka i zdrowa polecam:
- 1-2 kromki pełnoziarnistego chleba, tost z chleba żytniego, wafle ryżowe lub pieczywo chrupkie (np. wasa),
- jajko na miękko lub w koszulce,
- mała porcja kaszy (np. bulgur) lub komosy ryżowej (quinoa). Włóż 2-3 łyżki ugotowanej kaszy na spód miski, a na to sałatkę. Kasze to świetne źródło błonnika, witamin i minerałów, a w małych ilościach nie obciążają układu trawiennego.
Czytaj też:
To najszybsza surówka do obiadu, jaką robię. Tylko proste składniki, a wszyscy się nią zajadająCzytaj też:
Te wytrawne, chrupiące placki to mistrzostwo świata. Sekretem jest zdrowe i pyszne warzywo