Naleśniki z tym nadzieniem to u mnie hit tej zimy. Smakują obłędnie i poprawiają nastrój całej rodzinie

Naleśniki z tym nadzieniem to u mnie hit tej zimy. Smakują obłędnie i poprawiają nastrój całej rodzinie

Dodano: 
Naleśniki na słodko
Naleśniki na słodko Źródło: Shutterstock / apolonia
Naleśniki to proste danie, które lubią mali i duzi. Zwłaszcza te deserowe, na słodko cieszą się dużą popularnością. Ja zimą często robię naleśniki ze zdrowym, słodkim nadzieniem, które nie tylko smakują, ale też poprawiają nastrój.

Nie znam osoby, która nie lubi naleśników. A w moim domu wręcz za nimi przepadają. I to nie tylko dzieci, ale my dorośli też. Naleśniki jemy zwykle na słodko, np. smarowane dżemem czy twarożkiem waniliowym. Jednak największym hitem są u mnie naleśniki z aromatycznym farszem jabłkowym. Są doskonałym poprawiaczem nastroju w ponure dni.

Jak zrobić elastyczne, miękkie naleśniki?

Elastyczne, miękkie placki to podstawa tego dania. Co trzeba zrobić, by rzeczywiście takie wyszły? Ważne są proporcje składników i gęstość ciasta. Nie powinno być zbyt rzadkie, bo naleśniki będą się rwać, ani zbyt gęste, bo wyjdą grube i twarde. Odpowiednia konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą, płynną śmietankę. Ciasto powinno być też dokładnie rozmieszane, by nie było w nim grudek. Jeśli jednak się pojawią, warto rozwiązać problem, sięgając po blender. Po wymieszaniu ciasto należy odstawić na 15-30 minut, by mąka dobrze napęczniała.

Jak zrobić naleśniki z farszem jabłkowo-rodzynkowym?

Przygotowanie tej potrawy warto zacząć od usmażenia naleśników. Można to zrobić nawet dzień wcześniej, by ująć sobie pracy na jeden raz. Ułożone w stosik, przykryte talerzykiem i trzymane w lodówce dobrze zachowają swoje walory. Drugim etapem jest przygotowanie farszu. Nie zajmuje to dużo czasu, bo jabłka wystarczy tylko poddusić z dodatkami, tak by zrobiły się miękkie. Potem pozostanie nadziać naleśniki farszem i podać.

Przepis: Naleśniki z jabłkowym farszem

Słodkie naleśniki nadziewane jabłkami smażonymi z cynamonem i rodzynkami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 5 jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto. Odstaw je na 15-30 minut, by odpoczęło. Potem usmaż cienkie naleśniki. Układaj je w stosik, by nie obeschły i pozostały ciepłe i elastyczne.
  2. Przygotowanie nadzieniaRodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i podgrzewaj na średnim ogniu, aż powstanie karmel. Dodaj obrane i pokrojone jabłka i sok z cytryny. Mieszając, smaż 5 minut, aż jabłka będą miękkie i pokryją się karmelem. Wsyp osączone rodzynki i cynamon, wymieszaj, duś jeszcze 2 minuty.
  3. Podawanie naleśnikówNa środku każdego naleśnika połóż 2-3 łyżki nadzienia jabłkowego. Naleśniki zwiń w rulon lub złóż w kopertę. Ułóż na talerzach, udekoruj wg uznania.

Z czym podać naleśniki z farszem jabłkowo-rodzynkowym?

Naleśniki z farszem jabłkowo-rodzynkowym przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Jeśli jednak dla kogoś to za słodka opcja, możecie je polać słodką śmietanką lub udekorować bitą śmietaną.

Czytaj też:
Kultowe red velvet cake w tej wersji to bułka z masłem. Sekretem jest genialny krem
Czytaj też:
Wystarczy zawinąć w naleśniki dwa proste dodatki. To nadzienie wygrywa wszystko