Nie znam osoby, która nie lubi naleśników. A w moim domu wręcz za nimi przepadają. I to nie tylko dzieci, ale my dorośli też. Naleśniki jemy zwykle na słodko, np. smarowane dżemem czy twarożkiem waniliowym. Jednak największym hitem są u mnie naleśniki z aromatycznym farszem jabłkowym. Są doskonałym poprawiaczem nastroju w ponure dni.
Jak zrobić elastyczne, miękkie naleśniki?
Elastyczne, miękkie placki to podstawa tego dania. Co trzeba zrobić, by rzeczywiście takie wyszły? Ważne są proporcje składników i gęstość ciasta. Nie powinno być zbyt rzadkie, bo naleśniki będą się rwać, ani zbyt gęste, bo wyjdą grube i twarde. Odpowiednia konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą, płynną śmietankę. Ciasto powinno być też dokładnie rozmieszane, by nie było w nim grudek. Jeśli jednak się pojawią, warto rozwiązać problem, sięgając po blender. Po wymieszaniu ciasto należy odstawić na 15-30 minut, by mąka dobrze napęczniała.
Jak zrobić naleśniki z farszem jabłkowo-rodzynkowym?
Przygotowanie tej potrawy warto zacząć od usmażenia naleśników. Można to zrobić nawet dzień wcześniej, by ująć sobie pracy na jeden raz. Ułożone w stosik, przykryte talerzykiem i trzymane w lodówce dobrze zachowają swoje walory. Drugim etapem jest przygotowanie farszu. Nie zajmuje to dużo czasu, bo jabłka wystarczy tylko poddusić z dodatkami, tak by zrobiły się miękkie. Potem pozostanie nadziać naleśniki farszem i podać.
Przepis: Naleśniki z jabłkowym farszem
Słodkie naleśniki nadziewane jabłkami smażonymi z cynamonem i rodzynkami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 370 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Na farsz:
- 5 jabłek
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g rodzynek
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto. Odstaw je na 15-30 minut, by odpoczęło. Potem usmaż cienkie naleśniki. Układaj je w stosik, by nie obeschły i pozostały ciepłe i elastyczne.
- Przygotowanie nadzieniaRodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i podgrzewaj na średnim ogniu, aż powstanie karmel. Dodaj obrane i pokrojone jabłka i sok z cytryny. Mieszając, smaż 5 minut, aż jabłka będą miękkie i pokryją się karmelem. Wsyp osączone rodzynki i cynamon, wymieszaj, duś jeszcze 2 minuty.
- Podawanie naleśnikówNa środku każdego naleśnika połóż 2-3 łyżki nadzienia jabłkowego. Naleśniki zwiń w rulon lub złóż w kopertę. Ułóż na talerzach, udekoruj wg uznania.
Z czym podać naleśniki z farszem jabłkowo-rodzynkowym?
Naleśniki z farszem jabłkowo-rodzynkowym przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Jeśli jednak dla kogoś to za słodka opcja, możecie je polać słodką śmietanką lub udekorować bitą śmietaną.
Czytaj też:
Kultowe red velvet cake w tej wersji to bułka z masłem. Sekretem jest genialny kremCzytaj też:
Wystarczy zawinąć w naleśniki dwa proste dodatki. To nadzienie wygrywa wszystko