Na bazie twarogu można zrobić kilka rodzajów farszu do pierogów. Chyba najbardziej znany jest słodki farsz, gdzie do twarogu dodaje się trochę śmietany, cukru i cukru waniliowego, a często też rodzynki. Jeśli chodzi o nadzienia wytrawne, to popularny jest tzw. farsz ruski. Oprócz twarogu zawiera też gotowane ziemniaki oraz zeszkloną cebulkę. Do wytrawnego, twarogowego farszu można też dołożyć szpinak. Ja jednak postawiłam na inny zielony dodatek.
Jaki twaróg jest dobry na farsz do pierogów?
Jeśli chcecie przygotować smaczny farsz twarogowy, musicie zacząć od wybrania odpowiedniego twarogu. Powinien być dość zwarty, ale w miarę kremowy. Dzięki temu będzie gęsty, a po ugotowaniu aksamitny. Tu dobrze sprawdzi się twaróg klinek lub kostka, najlepiej półtłusty. Po rozdrobnieniu widelcem, twaróg warto rozmieszać z 2-3 łyżkami gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Można też sięgnąć po serek mascarpone, który zwiększy kremowość nadzienia.
Jak zrobić pierogi z wytrawnym farszem twarogowym?
Pierogi z wytrawnym farszem twarogowym robi się zadziwiająco szybko. Ja zwykle zaczynam je od przygotowania ciasta pierogowego. W czasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotowuję prosty farsz. Zwykle łączę tylko rozdrobniony twaróg ze śmietaną, zieleniną i przyprawami. Do farszu warto też dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku, które wzmocnią smak i aromat całej potrawy. Potem pozostaje rozwałkować ciasto, wykroić z niego krążki i nadziać je farszem.
Przepis: Pierogi z wytrawnym farszem twarogowym
Pierogi nadziewane twarogiem z dodatkiem posiekanego koperku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 510 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
Na farsz:
- 300 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Zrób w niej wgłębienie, dodaj trochę soli, olej i ciepłą wodą zarób gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, przykryj miseczką, odstaw na 20-30 minut.
- Przygotowanie farszuTwaróg umieść w misce. Rozdrobnij go widelcem, dodaj śmietanę i jajko, rozmieszaj w miarę gładką, gęstą masę. Do twarogu dodaj posiekany koperek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Formowanie pierogówCiasto na pierogi podziel na 2-3 części. Każdą z nich kolejno cienko rozwałkuj, podsypując placki mąką. Szklanką wykrój z placków krążki. Na każdym połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi.
- Gotowanie pierogówW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż do niej pierogi, zamieszaj i gotuj 1-2 minuty, licząc od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Pierogi wyjmij, rozłóż na talerze.
Z czym podać pierogi z wytrawnym farszem twarogowym?
Pierogi z wytrawnym farszem twarogowym dobrze smakują polane stopionym masłem, śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dodatkowo można je posypać posiekaną zieleniną, która wzmocni aromat potrawy.
Czytaj też:
Pierogi mojej babci zawsze były idealne. Gotowała je tylko w ten sposóbCzytaj też:
Genialny farsz do tych pierogów zrobisz w kilka minut. Sekretem jest pyszna ryba