Serowe choinki na krakersach to świetna alternatywa dla tradycyjnych świątecznych przystawek, takich jak sałatki warzywne czy wędliny. To lekkie, zdrowe, a przy tym niezwykle estetyczne danie, które wprowadza bożonarodzeniowy nastrój. Pięknie udekorują każdy świąteczny stół. Na dodatek nie wymagają ani dużych nakładów czasu i pracy, ani wysokich kosztów.
Jak zrobić serowe choinki na krakersach?
Przygotowanie serowych choinek jest dość proste i nie wymaga wielu składników. Do masy serowej możesz dodać inne świeże zioła (np. natkę pietruszki), które również świetnie się skomponują i nadadzą przekąsce świeżości. Takie dekoracyjne potrawy to świetny sposób na zaangażowanie dzieci w przygotowania świąteczne. Dzięki zabawie z kształtem choinek maluchy będą miały frajdę z pomagania w kuchni.
Porada: najlepiej nadawać choinkom stożkowy kształt, zaczynając od dołu i zwężając ku górze.
Przepis: Serowe choinki na krakersach
Wyjątkowo efektowne przekąski, które uatrakcyjnią każdy świąteczny stół. Ich bazą są krakersy. Najlepiej sprawdzą się okrągłe, ale na prostokątnych serowe choinki również będą wyglądać efektownie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 12 krakersów
- 200 g sera twarogowego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 pęczek świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- 2 gotowane marchewki
- kilka gałązek świeżego koperku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy serowejTwaróg rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładką masę. Odłóż kilka gałązek koperku, a resztę drobno posiekaj. Do twarogu dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek i ponownie wymieszaj.
- Formowanie choinekNa dużym talerzu lub półmisku rozłóż krakersy. Na każdym krakersie rozsmaruj przygotowaną masę serową, tworząc podstawę pod choinkę. Z pozostałej masy serowej uformuj stożki, które kształtem przypominają choinki. Możesz robić to ręcznie lub za pomocą łyżki.
- Dekorowanie choinekResztę koperku potnij nożyczkami lub posiekaj i posyp nim przygotowane stożki. Z ugotowanej marchewki wytnij gwiazdki. Na czubku każdej choinki umieść jedną marchewkową gwiazdkę.
Jak podawać serowe choinki na krakersach?
Choinki możesz serwować od razu. Możesz je również przechowywać w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Ich ostateczny wygląd zależy wyłącznie od twojej kreatywności i fantazji. Możesz udekorować każdą choinkę kawałkami czerwonej papryki, aby stworzyć efekt bombek. Na czubku choinki, zamiast marchewkowych gwiazdek, możesz umieścić np. kawałek pomidorka koktajlowego, który również doskonale się sprawdzi. Rozsypany wokół serowej choinki posiekany szczypiorek będzie zarówno świetnie wyglądać, jak i smakować.
Serowe choinki na krakersach – lekkie i zdrowe
Ta przystawka to świetne uzupełnienie świątecznego menu i odskocznia od tradycyjnych świątecznych potraw, które są dość kaloryczne. Dzięki obecności koperku potrawa zyskuje dodatkowe witaminy (A, C, K) oraz minerały, takie jak żelazo i magnez. Warto wybrać krakersy o niskiej zawartości soli, aby danie było jeszcze bardziej fit.
Czytaj też:
Świąteczna sałatka warstwowa z kurczakiem i ananasem. Ten przepis oczaruje twoich gościCzytaj też:
Do świątecznej sałatki śledziowej dodaj dwa zaskakujące składniki. Ten ekspresowy przepis to u mnie hit