Najlepsza wigilijna ryba po grecku. Przepis mojej mamy zawsze się udaje i zachwyca smakiem

Najlepsza wigilijna ryba po grecku. Przepis mojej mamy zawsze się udaje i zachwyca smakiem

Dodano: 
Wigilijna ryba po grecku
Wigilijna ryba po grecku Źródło: Shutterstock / Nowaczyk
Bez ryby po grecku trudno sobie wyobrazić tradycyjne bożonarodzeniowe menu. To jeden z kulinarnych symboli polskiej Wigilii. Przepis na rybę po grecku dostałam od mojej mamy i zawsze się udaje!

Delikatna ryba w aromatycznym sosie warzywnym to prawdziwa perełka na świątecznym stole. Ryba po grecku to danie, które łączy prostotę z niezapomnianym smakiem, dzięki czemu jest to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw. Wybór ryby jest kluczem do uzyskania doskonałego smaku. Wpływa bowiem na konsystencję i jakość tej świątecznej potrawy. To jednak nie wszystko. Od rodzaju ryby i jej właściwości zależy także to, jak dobrze danie wchłonie aromaty warzyw i marynaty.

Jak przygotować wigilijną rybę po grecku?

Przepisy na rybę po grecku nie są zbyt restrykcyjne w kwestii gatunku i dają możliwość wyboru ulubionej ryb. Jednak nie wszystkie ryby nadają się do tego dania. Najlepiej sprawdzą się filety z białych ryby, np. dorsza, sandacza, morszczuka, mintaja czy miruny. Wspólną cechą tych gatunków jest delikatna struktura mięsa i łatwość obróbki, co w przypadku takiej potrawy jak ryba po grecku jest szalenie istotne.

Porada: ryba po grecku smakuje najlepiej po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Smaki się „przegryzą” i potrawa będzie jeszcze smaczniejsza.

Przepis: Wigilijna ryba po grecku

Sprawdzony przepis mojej mamy, który od wielu lat serwuję na Boże Narodzenie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
499 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g filetów rybnych (ze skórą lub bez)
  • 4 duże marchewki
  • 3 średnie pietruszki
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rybyFilety rybne opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz rybę solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę z obu stron na złoty kolor. Odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  2. Przygotowanie warzywMarchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Potem starte warzywa i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Do warzyw dodaj przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie oraz bulion. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje.
  3. Układanie warstwW naczyniu żaroodpornym lub głębokim półmisku układaj warstwy: najpierw warzywa, potem usmażoną rybę, na końcu ponownie warzywa. Powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie składniki, kończąc warstwą warzywną.
  4. Schładzanie potrawyRybę po grecku odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Jak podajemy wigilijną rybę po grecku?

Wigilijna ryba po grecku to potrawa, którą możesz podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wśród dwunastu wigilijnych potraw będzie wyglądała efektownie na eleganckim półmisku lub w ozdobnym naczyniu żaroodpornym. Możesz również podać rybę po grecku w małych, indywidualnych porcjach na talerzykach lub w małych miseczkach.

Czy ryba po grecku ma śródziemnomorskie korzenie?

Ryba po grecku jest na wskroś polska. Jednak badacze analizujący korzenie tej potrawy doszukują się inspiracji w popularnych greckich daniach, takich jak musaka czy psari plaki. Są to potrawy, w których mięso duszone lub zapiekane w gęstym sosie warzywnym i podawane na ciepło, z kawałkiem świeżego chleba lub pity. W tych daniach zamiennie używa się mięsa wołowego, drobiowego oraz całych ryb.

Czytaj też:
Odkryj sekret idealnej ryby po grecku. Top 5 gatunków do tej świątecznej potrawy
Czytaj też:
Prosty przepis na wigilijną zupę grzybową. Pokochasz ją od pierwszej łyżki