Kocie oczka na Boże Narodzenie. Ten przepis na kruche ciasteczka to hit

Kocie oczka na Boże Narodzenie. Ten przepis na kruche ciasteczka to hit

Dodano: 
Kocie oczka
Kocie oczka Źródło: Shutterstock / Madeleine Steinbach
Kruche ciasteczka kocie oczka to najlepsze małe co nieco na co dzień i od święta. Ten klasyczny przysmak kuchni polskiej zachwyci wszystkich.

Gdy miałem kilka lat, pomagałem piec kocie oczka babci i mamie. Teraz te pyszne ciasteczka pieką ze mną moje dzieci i doskonale się przy tym bawią. Przepis jest bardzo prosty, więc nawet maluchy mogą pomagać podczas przygotowywania pysznego wypieku. Kruche kocie oczka to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia.

Dlaczego warto upiec ciasteczka kocie oczka?

Domowe ciasteczka kocie oczka smakują rewelacyjnie i nie zawierają zbędnych dodatków. Robiąc je własnoręcznie, mam pewność, że podaje moim bliskim produkt o naturalnym składzie. Co więcej, kocie oczka przez długi czas zachowują świeżość. Często piekę je z podwójnej porcji składników, przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku lub metalowej puszce i na bieżąco przekładam marmoladą. Ciasteczka bez nadzienia można przechowywać nawet przez kilka tygodni.

Jak zrobić kruche ciasteczka kocie oczka?

Kocie oczka to ciasteczka przygotowywane z kruchego ciasta. Moja babcia i mama robiły ciasto z dodatkiem wiejskiego smalcu, który sprawiał, że po upieczeniu miały wyjątkowy smak. Ja dodaję do ciasta masło, bo w tej wersji bardziej smakują moim dzieciom.

Maślane kocie oczka przekładam wyrazistą w smaku marmoladą lub dżemem. Poniższy przepis uwzględnia użycie marmolady truskawkowej, ale dobrze sprawdzi się również marmolada wieloowocowa, marmolada z płatków róży, dżem morelowy oraz marmolada z pomarańczy i imbiru.

Przygotowując tradycyjne kocie oczka, wykrawam w połowie ciasteczek małe kółka. Piekąc te ciasteczka na Boże Narodzenie, wykrawam „okienka” za pomocą małych foremek w kształcie m.in. gwiazdek i serduszek. Porada: jeżeli nie masz w domu foremek do ciastek, to możesz wykroić kółka szklanką i zrobić w nich otwory za pomocą kieliszka.

Składniki ciasta powinny być zimne. Mieszam mąkę pszenną tortową z mąką krupczatką, która sprawia, że ciasteczka wychodzą bardzo kruche, ale możesz użyć jedynie mąki pszennej.

Dla urozmaicenia czasami dodaję do ciasta na kocie oczka odrobinę ekstraktu pomarańczowego, cytrynowego migdałowego lub rumowego. Wyśmienicie smakują również kocie oczka kakaowe (do ciasta dodaję 3 łyżki naturalnego kakao), przełożone kremem waniliowym i kremem czekoladowo-orzechowym.

Przepis: Kocie oczka

Maślane, kruche ciasteczka przełożone marmoladą to smak dzieciństwa.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
3 godz.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
60
Liczba kalorii
51 w każdej porcji

Składniki

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka małych jajek
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 6 łyżek marmolady do przełożenia ciasteczek
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaPrzesiej mąkę pszenną tortową i krupczatkę na stolnicę lub do miski. Dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy, żółtka i pokrojone na małe kawałki masło. Wyrób jednolite, elastyczne ciasto. Postaraj się wyrobić ciasto jak najszybciej. Porada: kruche ciasto możesz również wyrobić robotem kuchennym.
  2. Chłodzenie ciastaZ ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki. Najlepiej schładzać ciasto przez 2-3 godziny. Im chłodniejsze ciasto, tym łatwiej jest je wałkować i wykrawać.
  3. Wałkowanie i wykrawanie ciastekCiasto rozwałkuj na placek o grubości 3-4 mm. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wykrawaj kółka. W połowie kółek zrób mniejsze otwory. Resztki ciasta ponownie uformuj w kulę, rozwałkuj i wykorzystaj do zrobienia jeszcze kilku ciasteczek. Ułóż wykrojone ciasteczka całe i z otworem na osobnych blachach z wyposażenia piekarnika (całe ciasteczka pieką się nieco dłużej). Przed ułożeniem ciasteczek wyłóż blachy papierem do pieczenia.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ciastka z dziurką przez 8 minut, a ciastka bez dziurki przez 10 minut lub do zrumienienia. Gotowe ciastka pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  5. Przekładanie i dekorowanieNa całym ciasteczku rozsmaruj około 3/4 łyżeczki marmolady. Ciasteczka z otworem ułóż na kratce i oprósz cukrem pudrem. Przykryj ciastka z marmoladą udekorowanymi cukrem pudrem ciastkami z dziurką.

Porada: jeżeli zamierzasz przygotować większą porcję kocich oczek, to dodaj do cukru pudru 1 łyżeczkę glukozy w proszku lub mąki ziemniaczanej, dzięki czemu cukier puder się nie rozpuści.

Jak podawać kruche ciastka kocie oczka?

Przełożone marmoladą kocie oczka odstawiam na 2-3 godziny, żeby ciasto nieco zmiękło. Ciasteczka podaję jako przekąskę do kawy, herbaty i kakao oraz na deser.

Czytaj też:
To najlepsze ciasteczka maślane na święta i do kawy. Mój prosty przepis ma tylko 5 składników
Czytaj też:
Te najszybsze ciasteczka świata robię nie tylko do świątecznej kawy. Wystarczą dwa tanie składniki