Zapiekanka ziemniaczano-mięsna to tani obiad dla rodziny. Mój prosty przepis na sycące danie

Zapiekanka ziemniaczano-mięsna to tani obiad dla rodziny. Mój prosty przepis na sycące danie

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczano-mięsna
Zapiekanka ziemniaczano-mięsna Źródło: Shutterstock / Veronika Idiyat
Klasyczna zapiekanka na bazie ziemniaków to idealny posiłek na zimowe dni. Jest prosta i tania w przygotowaniu, a przy tym smaczna i sycąca. Oto mój przepis na najprostszą zapiekankę z mięsa i ziemniaków.

Zapiekanka jest częstym gościem na zimowych stołach. Nic dziwnego – jej prostota, łatwość przygotowania i uniwersalny smak sprawiają, że jest ulubieńcem wielu rodzin. Tradycyjnie zapiekanka była sposobem na wykorzystanie resztek z poprzednich dni, np. mięsa, ziemniaków czy warzyw. Dzięki temu stała się symbolem kuchni oszczędnej i praktycznej, a jednocześnie sycącej. Moja rodzina uwielbia wersję z ziemniakami i mielonym mięsem.

Prosty przepis na pożywny posiłek

Zapiekanka ma swoje korzenie w tradycyjnej kuchni wiejskiej wielu krajów Europy. Najbardziej znanym jej odpowiednikiem jest brytyjska zapiekanka pasterska, która pierwotnie była daniem przygotowywanym z resztek pieczeni i ziemniaków. W zależności od regionu Europy i dostępnych składników, zapiekanka z mięsem mielonym przybiera różne formy. W Skandynawii dodaje się do niej rybę zamiast mięsa, w Grecji popularna jest moussaka z bakłażanami, a we Francji używa się puree ziemniaczanego wymieszanego z masłem.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczano-mięsną?

Do zapiekanki ziemniaczano-mięsnej możesz użyć mielonego mięsa wołowego, wieprzowego lub ich mieszanki. To jednak nie wszystko. Zapiekankę możesz przygotować także w wersji wegetariańskiej, np. z tofu lub warzywami. Sprawdzi się również forma wegańska z ziemniakami i soczewicą.

Wskazówka: Użycie odpowiednich przypraw może całkowicie zmienić charakter zapiekanki. Jeśli dodasz mieloną paprykę, wyostrzysz smak potrawy. Z kolei odrobiną curry w mięsie nadasz potrawie egzotycznego akcentu.

Przepis: Zapiekanka ziemniaczano-mięsna

To prosty przepis na obiad lub ciepłą kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
638 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g żółtego sera
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Do dekoracji:

  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie około 20 minut. Następnie odcedź je i odstaw do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub oleju. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodaj mięso mielone i dopraw solą i pieprzem, a potem smaż na średnim ogniu około 10 minut. Żółty ser zetrzyj na wiórki.
  2. Przygotowanie sosuZmieszaj śmietanę z jajkiem. Następnie dodaj do nich zioła prowansalskie. Układanie zapiekanki Przestudzone ziemniaki pokrój w plasterki. Naczynie do zapiekania wysmaruj odrobiną oliwy lub oleju. Na dnie ułóż połowę pokrojonych ziemniaków. Następnie dodaj warstwę złożoną z całego mięsa. Przykryj ją resztą ziemniaków. Polej przygotowanym sosem i posyp startym serem.
  3. Zapiekanie i dekoracjaWstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) i piecz przez około 25-30 minut, aż ser na wierzchu się roztopi i lekko zarumieni. Gotową zapiekankę przed podaniem udekoruj świeżą natką pietruszki.

Zapiekanka ziemniaczano-mięsna jako comfort food

Dzięki swojej kremowej konsystencji i wyrazistemu smakowi zapiekanka z mięsem i ziemniakami często uznawana jest za comfort food. Pod tym określeniem kryje się jedzenie, które kojarzy się z domowym ciepłem i wspomnieniami z dzieciństwa.

Czytaj też:
Ta prosta zapiekanka jest idealna na ciepłą kolację. Sekretem jest pyszny i sycący sos
Czytaj też:
Pożywne składniki zapiekam pod chrupiącą kratką. Ta apetyczna potrawa to hit w moim domu