Zapiekanka jest częstym gościem na zimowych stołach. Nic dziwnego – jej prostota, łatwość przygotowania i uniwersalny smak sprawiają, że jest ulubieńcem wielu rodzin. Tradycyjnie zapiekanka była sposobem na wykorzystanie resztek z poprzednich dni, np. mięsa, ziemniaków czy warzyw. Dzięki temu stała się symbolem kuchni oszczędnej i praktycznej, a jednocześnie sycącej. Moja rodzina uwielbia wersję z ziemniakami i mielonym mięsem.
Prosty przepis na pożywny posiłek
Zapiekanka ma swoje korzenie w tradycyjnej kuchni wiejskiej wielu krajów Europy. Najbardziej znanym jej odpowiednikiem jest brytyjska zapiekanka pasterska, która pierwotnie była daniem przygotowywanym z resztek pieczeni i ziemniaków. W zależności od regionu Europy i dostępnych składników, zapiekanka z mięsem mielonym przybiera różne formy. W Skandynawii dodaje się do niej rybę zamiast mięsa, w Grecji popularna jest moussaka z bakłażanami, a we Francji używa się puree ziemniaczanego wymieszanego z masłem.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczano-mięsną?
Do zapiekanki ziemniaczano-mięsnej możesz użyć mielonego mięsa wołowego, wieprzowego lub ich mieszanki. To jednak nie wszystko. Zapiekankę możesz przygotować także w wersji wegetariańskiej, np. z tofu lub warzywami. Sprawdzi się również forma wegańska z ziemniakami i soczewicą.
Wskazówka: Użycie odpowiednich przypraw może całkowicie zmienić charakter zapiekanki. Jeśli dodasz mieloną paprykę, wyostrzysz smak potrawy. Z kolei odrobiną curry w mięsie nadasz potrawie egzotycznego akcentu.
Przepis: Zapiekanka ziemniaczano-mięsna
To prosty przepis na obiad lub ciepłą kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 638 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g żółtego sera
- oliwa lub olej do smażenia
- sól i pieprz
Na sos:
- 200 ml śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do dekoracji:
- kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie około 20 minut. Następnie odcedź je i odstaw do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub oleju. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodaj mięso mielone i dopraw solą i pieprzem, a potem smaż na średnim ogniu około 10 minut. Żółty ser zetrzyj na wiórki.
- Przygotowanie sosuZmieszaj śmietanę z jajkiem. Następnie dodaj do nich zioła prowansalskie. Układanie zapiekanki Przestudzone ziemniaki pokrój w plasterki. Naczynie do zapiekania wysmaruj odrobiną oliwy lub oleju. Na dnie ułóż połowę pokrojonych ziemniaków. Następnie dodaj warstwę złożoną z całego mięsa. Przykryj ją resztą ziemniaków. Polej przygotowanym sosem i posyp startym serem.
- Zapiekanie i dekoracjaWstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) i piecz przez około 25-30 minut, aż ser na wierzchu się roztopi i lekko zarumieni. Gotową zapiekankę przed podaniem udekoruj świeżą natką pietruszki.
Zapiekanka ziemniaczano-mięsna jako comfort food
Dzięki swojej kremowej konsystencji i wyrazistemu smakowi zapiekanka z mięsem i ziemniakami często uznawana jest za comfort food. Pod tym określeniem kryje się jedzenie, które kojarzy się z domowym ciepłem i wspomnieniami z dzieciństwa.
Czytaj też:
Ta prosta zapiekanka jest idealna na ciepłą kolację. Sekretem jest pyszny i sycący sosCzytaj też:
Pożywne składniki zapiekam pod chrupiącą kratką. Ta apetyczna potrawa to hit w moim domu