Przed świętami większość ludzi kupuje karpie. Są jednak i tacy, dla których ta ryba wcale nie jest przysmakiem. Często bowiem pachnie mułem, a poza wszystkim ma mnóstwo drobnych ości. Jej jedzenie nie dla wszystkich jest więc przyjemnością. Dlatego mam dla was smaczną i delikatną alternatywę, jaką jest pieczony pstrąg.
Jakie są zalety pstrąga?
Pstrąg to obecnie jedna z najtańszych ryb na naszym rynku. Zalicza się do średniotłustych ryb słodkowodnych. Ma białe, delikatne w smaku mięso i równie delikatne ości, które dość łatwo usunąć razem z kręgosłupem. Można ją przygotować na różne sposoby, bo doskonale nadaje się do pieczenia i smażenia. Łatwo też ją wyfiletować i zamienić np. w rybne roladki.
Jak upiec pstrąga w migdałach?
Pstrąga na wigilijny stół najlepiej jest upiec w całości. Dzięki temu ryba będzie wyglądała efektownie i mało będzie przy niej pracy. Jej słodkawy smak warto podkreślić migdałami w płatkach, które doskonale pasują do tego białego, delikatnego mięsa.
Przepis: Pstrąg pieczony w migdałach
Pieczony pstrąg z dodatkiem spłatkowanych migdałów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 1 świeży pstrąg
- gałązka koperku
- 2 plastry cytryny
- 2 łyżki spłatkowanych migdałów
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rybyPstrąga oczyść z łusek, opłucz, osusz. Oprósz go w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Do środka ryby włóż koperek i plasterki cytryny.
- Pieczenie pstrągaRybę ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Jej wierzch posmaruj stopionym masłem klarowanym, posyp spłatkowanymi migdałami. Przykryj, piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Pieczony pstrąg – wskazówki
Oto kilka wskazówek, dzięki którym pieczony pstrąg wyjdzie smaczny i apetyczny.
- Do środka pstrągów oprócz ziół i plasterków cytryny można też włożyć przekrojony na pół ząbek czosnku. Dzięki temu ryba będzie miała wyraźniejszy aromat.
- Spłatkowane migdały przed pieczeniem można lekko zrumienić na suchej patelni.
- Obsmażyć można też całą rybę, dzięki czemu przyjemnie się zrumieni. Zabieg ten skróci też czas pieczenia.
- Pstrągów nie należy piec zbyt długo, bo stracą soczystość.
- Po upieczeniu pstrągi warto skropić sokiem z cytryny.
- Tak przygotowane pstrągi można też podać, jako danie obiadowe. Dobrze będą się komponowały np. z ziemniakami i gotowanymi warzywami.
Czytaj też:
Zapomnij o karpiu i dorszu. Ta ryba podbija serca dietetyków na świecie i jest idealna na świętaCzytaj też:
To najgorszy karp, jakiego możesz podać na Wigilię. Ekspertka wyliczyła wszystkie wady