Z bananów i gotowego ciasta robię deser, jak marzenie. Dzieci wciąż się o niego dopominają

Z bananów i gotowego ciasta robię deser, jak marzenie. Dzieci wciąż się o niego dopominają

Dodano: 
Banany w cieście francuskim
Banany w cieście francuskim Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Nawet najlepsze smakołyki potrafią się znudzić. Dlatego staram się wymyślać coś nowego. Ostatnio ze składników, które akurat miałam pod ręką, przygotowałam oryginalny deser. Dzieci zachwyciły się jego smakiem i ciekawą konsystencją.

Moje dzieci lubią banany, dlatego zwykle jest ich kilka w domowych zapasach. Ostatnio wpadłam na pomysł, jak z tego popularnego owocu zrobić oryginalną przekąskę. Zajrzałam do lodówki, a tam gotowe ciasto francuskie. I już było jasne, że będę eksperymentować. Nigdy wcześniej nie jadłam tak przyrządzonych bananów, a okazało się, że to bardzo smaczne połączenie.

Jakie banany upiec w cieście?

Do pieczenia w cieście czy bez, najlepiej wybrać dojrzałe, ale jędrne banany. Najlepiej, gdy mają żółtą skórkę, bez brązowych plamek. To znak, że będą słodkie, ale nie rozpaćkają się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Można je całkowicie zamknąć w cieście francuskim lub pozwolić im nieco wystawać. Obie wersje są smaczne i warte uwagi.

Jak zrobić banany w cieście francuskim?

Przygotowanie bananów w cieście francuskim to niezwykle prosta sprawa. Banany wystarczy obrać, a ciasto pokroić w paski i owinąć nim owoce. Nie wymagają długiego pieczenia, a tylko tyle, by ciasto się zrumieniło. Ten deser czy też słodka przekąska łączy w sobie kremowy, słodki owoc i delikatne, chrupiące ciasto.

Przepis: Banany w cieście francuskim

Banany pieczone w chrupiącym cieście francuskim

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • 4 banany
  • ok. 200 g ciasta francuskiego
  • 50 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 3 łyżki śmietanki
  • kilka orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBanany obierz ze skórki. Ciasto nieco ociepl, rozwiń, pokrój w paski o szerokości ok. 3 cm.
  2. Owijanie bananówKażdy banan owiń paskiem ciasta tak, by warstwy pasków lekko na siebie nachodziły, tworząc litą całość.
  3. Pieczenie bananówOwinięte banany ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
  4. Dekorowanie deseruŚmietankę podgrzej, rozpuść w niej czekoladę, polej nią upieczone banany. Całość posyp posiekanymi orzechami.

Wskazówka: Po owinięciu bananów ciastem, ciasto można posmarować jajkiem i posypać cukrem.

Jak podać banany w cieście francuskim?

Banany w cieście francuskim najlepiej smakują podane na ciepło. Ja zwykle polewam je roztopioną czekoladą i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Można też jednak polać je miodem czy syropem klonowym. Świetnie też będą smakować podane z kulką lodów waniliowych czy śmietankowych albo ozdobione bitą śmietaną.

Czytaj też:
To najlepsze ciasto bananowe bez pieczenia, jakie jadłem. Robię je 30 minut dzięki przepisowi od szwagierki
Czytaj też:
Dojrzałe banany miażdżę i w mig zamieniam w pyszne placuszki. To dziecinnie prosty patent na przekąskę