Ekspresowe ciasto Snickers bez pieczenia. Zrób ten genialny deser w 30 minut

Ekspresowe ciasto Snickers bez pieczenia. Zrób ten genialny deser w 30 minut

Dodano: 
Ciasto Snickers
Ciasto Snickers Źródło: Shutterstock / Beata Pawlak
Chyba każdy z nas zna słynny batonik Snickers. Jego kultowy smak odtworzyłam w deserze, którym zajada się moja rodzina. To proste do przygotowania ciasto Snickers nie wymaga nawet pieczenia.

Charakterystyczna kombinacja karmelu, orzechów i czekolady to smak kultowego batonika Snickers. Inspiracją do stworzenia przepisu na ciasto Snickers był właśnie ten baton. Ta słynna przekąska z nugatem oraz orzeszkami ziemnymi w karmelu i czekoladzie, produkowana przez amerykańską korporację Mars, liczy sobie prawie 100 lat! Powstała bowiem w 1930 roku, a autorem receptury był sam Franklin Clarence Mars.

Baton Snickers swoją nazwę zawdzięcza pupilowi rodziny Mars – został ochrzczony imieniem ich ulubionego konia. Wprowadzenie na rynek Snickersa wywołało wiele kontrowersji ze względu na jego cenę, która była czterokrotnie wyższa od sprzedawanych wówczas batoników. Nie odstraszyło to jednak wielbicieli tego smaku, a baton stał się tak popularny, że jest sprzedawany w różnych wersjach. Do linii produktów Snickers dodano m.in. Snickers Minis, wersję z gorzkiej czekolady, produkty lodowe, a nawet batony proteinowe.

Jak przygotować ciasto Snickers bez pieczenia?

Smak kultowego batonika odtworzyłam w cieście Snickers, które jest bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy połączenie kilku składników, aby stworzyć pyszny deser inspirowany tym słynnym batonikiem. Pyszne, słodkie warstwy układam na herbatnikach – klasycznych albo maślanych. Wszystko wykańczam masą czekoladową i chłodzę w lodówce. Moje ciasto Snickers nie wymaga bowiem pieczenia. Mój najnowszy, zimowy wariant ciasta Snickers stworzyłam, robiąc dolną warstwę z białej czekolady, ale możesz zastąpić ją na gorzkimi lub mlecznymi tabliczkami.

Wskazówka: spód deseru może zrobić również z pokruszonych herbatników wymieszanych z masłem. W tym celu połowę ciastek pokrusz na drobne kawałki (możesz użyć blendera) i wymieszaj z 50 g rozpuszczonego masła, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Taki spód przed układaniem kolejnych warstw wstaw do lodówki na min. 10 minut, żeby stężał

Porada: jeśli chcesz, aby twoje ciasto Snickers miało głębszy smak, użyj czekolady o wyższej zawartości kakao (70% lub więcej). Jeśli natomiast preferujesz łagodniejsze smaki, postaw na czekoladę mleczną.

Przepis: Ciasto Snickers bez pieczenia

Pyszne, proste i szybkie ciasto bez pieczenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
588 w każdej porcji

Składniki

  • 350 g herbatników

Na jasną warstwę:

  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%

Na karmel z orzechami:

  • 400 g masy kajmakowej (krówkowej)
  • 200 g orzeszków ziemnych solonych

Na polewę czekoladową:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warstwy białejW rondelku podgrzej śmietankę kremówkę (pamiętaj, aby nie doprowadzić jej do wrzenia), a następnie dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka polewa.
  2. Przygotowanie masy kajmakowej z orzechamiMasę kajmakową lekko podgrzej, aby była bardziej płynna i łatwiej się rozprowadzała. Dorzuć do niej orzeszki ziemne i dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotowanie polewy czekoladowejPołam czekoladę na małe kawałki i rozpuść z dodatkiem śmietanki kremówki w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj.
  4. Wykonanie i chłodzenieNa spodzie szklanego naczynia lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę herbatników. Wylej na nią białą masę. Połóż kolejną warstwę herbatników. Pokryj ją masą kajmakową z orzeszkami ziemnymi. Wierzch polej masą czekoladową. Gdy warstwy deseru ostygną, wstaw formę do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężało.

Jak podawać ciasto Snickers?

Ciasto trzeba schłodzić. Wstaw je do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężało. Po wyjęciu z lodówki pokrój je na kwadraty lub prostokąty ostrym nożem.

Czytaj też:
Rodzina ciągle prosi o to szybkie ciasto. Nie zabraknie go również w tym roku na Święta
Czytaj też:
Mój niezawodny orzechowiec bez pieczenia. Gotowy w 20 minut i zawsze zachwyca smakiem