Ciasto francuskie nigdy nie wychodzi z mody. Jest delikatne, kruche, maślane, a co istotne, znakomicie sprawdza się zarówno w wersjach słodkich, jak i wytrawnych. Moja ulubiona zimowa odsłona francuskiego klasyka zachwyca aromatycznym farszem, którego bazą są ziemniaki i kurczak.
Ciasto francuskie wiele ma odsłon
Potrawy z ciasta francuskiego są proste do przygotowania pod warunkiem, że naszą bazą jest gotowe ciasto. Choć składa się ono z prostych składników, czyli mąki, masła, soli i wody, to jego samodzielne przygotowanie nie należy do łatwych zadań i jest czasochłonne. Ciasto francuskie wymaga bowiem laminacji, czyli precyzyjnej techniki polegającej na wielokrotnym wałkowaniu ciasta z dodatkiem masła. Pozwala to na stworzenie cienkich warstw tłuszczu i ciasta, które rozwarstwiają się podczas pieczenia, tworząc lekką, chrupiącą teksturę.
Jak zrobić ciasto francuskie z kurczakiem i ziemniakami?
Bazą tej potrawy jest gotowe ciasto francuskie i farsz przygotowany na bazie piersi z kurczaka i ziemniaków. Zarówno składniki farszu, jak i samo jego przygotowanie dania nie są skomplikowane. Bazuję zawsze na gotowych arkuszach ciasta francuskiego, które zazwyczaj kroję na kwadraty o wymiarach około 10 x 10 cm. Możesz jednak zrobić je większe lub zmienić ich kształt w zależności od preferencji.
Porada: jeśli używasz mrożonego ciasta francuskiego, pamiętaj, aby je wcześniej rozmrozić zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
Przepis: Ciasto francuskie z kurczakiem i ziemniakami
Pomysł na szybkie i eleganckie wytrawne ciasto.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 633 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 300 g piersi z kurczaka
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
- 1 jajko
Na sos:
- 4 łyżki śmietany 18%
- 100 g żółtego sera
Sposób przygotowania
- Uszykowanie farszuObierz ziemniaki, pokrój w plastry o grubości 3 mm i podgotuj w osolonej wodzie, aż zmiękną (około 10 minut). Odcedź i odstaw. Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż mięso do złotego koloru (około 5-7 minut) i zdejmij z patelni. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki i kurczaka, a potem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według smaku. Do ostudzonej mieszanki dodaj starty ser żółty, śmietanę i natkę pietruszki. Na koniec dokładnie wymieszaj przygotowany farsz.
- Przygotowanie sosuŻółty ser zetrzyj na grubych oczkach, dodaj śmietanę, sól i pierz. Wymieszaj.
- WykonanieRozwiń arkusz ciasta francuskiego i przekrój na dwie równe części prostopadle do dłuższego boku. Jeden kawałek ciasta połóż na dnie naczynia żaroodpornego, nakłuj widelcem, wyłóż farsz i równomiernie go rozprowadź. Polej sosem i posyp posiekaną natką pietruszki. Połóż drugi kawałek ciasta, dociśnij i również ponakłuwaj widelcem. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem.
- PieczenieNaczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
Jak podawać ciasto francuskie z aromatycznym farszem?
To danie znakomicie sprawdzi się w roli zimowego obiadu. Możesz podawać je na ciepło jako samodzielne danie lub zaserwować w towarzystwie sałatki. Idealna będzie sałatka przyrządzona na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych.
Czytaj też:
To chrupiące ciasto z piekarnika podaję do obiadu lub kolacji. Pyszny dodatek za grosze