Surówkę z marchewki robię inaczej niż wszyscy. Dodaję do niej 2 aromatyczne składniki

Surówkę z marchewki robię inaczej niż wszyscy. Dodaję do niej 2 aromatyczne składniki

Dodano: 
Surówka z marchewki
Surówka z marchewki Źródło: Shutterstock / Andrey Starostin
Oto pomysł na pyszną surówkę do obiadu, którą mogą zrobić wszyscy. A to dlatego, że chyba każdy ma w swoich zapasach to popularne warzywo. Oczywiście surówkę tę można przygotować na różne sposoby, jednak mój jest prosty i pełen smaku.

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Nie obędzie się bez niej żadna zupa, ale można też z niej zrobić prostą i zdrową surówkę. Ja jednak nie dodaję do niej tartego jabłka, a bardziej wyraziste składniki. Dzięki temu moja surówka z marchewki doskonale podbija smak łagodnych potraw.

Z czym warto łączyć marchewkę w surówkach?

Marchewka to twarde i niezbyt soczyste warzywo. Dlatego warto łączyć je z dodatkami, które zwiększą jej soczystość. Dobrym pomysłem jest więc dodanie do niej startego jabłka, posiekanej brzoskwini czy pomarańczy. Jednak do tego warzywa doskonale pasują też dodatki, które zaostrzają nieco smak słodkawego warzywa. Tu dobrze sprawdzi się imbir, pieprz, ale też czosnek i chili.

Jak zrobić aromatyczną surówkę z marchewki?

Do przygotowania mojej aromatycznej surówki z marchewki stosuję dwa proste dodatki. Są to posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, a także drobno posiekana papryczka chili. Oczywiście nie przesadzam z tymi dodatkami, bo mają tylko zaostrzyć smak potrawy, a nie ją zdominować. Dopełnieniem surówki jest oczywiście olej lub oliwa z oliwek, które zwiększą soczystość, ale też ułatwią przyswajanie witamin z zwartych w marchewce.

Przepis: Aromatyczna surówka z marchewki

Surówka z marchewki z dodatkiem czosnku i chili

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże lub 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek ostrej papryczki
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówMarchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na dużych lub średnich oczkach tarki. Ząbek czosnku obierz, przepuść przez praskę. Papryczkę umyj, oczyść z nasion, drobno posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiDo startej marchewki dodaj rozdrobniony czosnek i chili. Całość skrop sokiem z cytryny i wodą, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Polej olejem, wymieszaj.

Do jakich potraw można podać aromatyczną surówkę z marchewki?

Aromatyczna surówka z marchewki doskonale sprawdzi się, jako dopełnienie delikatnych potraw. Można ją więc zaserwować do mało wyrazistych dań z kurczaka czy indyka. Dobrze będzie też komponować się z pieczoną czy smażoną rybą, a także z daniami warzywnymi czy kluskami ziemniaczanymi.

Czytaj też:
Mam prosty sposób na pyszną i efektowną surówkę z pora. Dużo jej daje soczysty dodatek
Czytaj też:
Ścieram to białe warzywo i doprawiam aromatycznym sokiem. Ta surówka jest pyszna i zdrowa