Jeśli lubicie zdrowe i sycące przekąski, nie ma nic lepszego niż sałatki. Dziś proponuję wam przygotowanie prostej i taniej sałatki andaluzyjskiej. Robi się ją z ziemniaków oraz kilku pysznych i wartościowych dodatków. Jej przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Zwłaszcza jeśli macie ziemniaki z wczorajszego obiadu.
Jakie pożywne dodatki można dodać do sałatki ziemniaczanej?
Sałatka ziemniaczana jest sycąca za sprawą samych ziemniaków. Jednak można wzbogacić ją w kilka składników, które podbiją jej wartość odżywczą i sprawią, że będzie nadzwyczaj pożywna. Do sałatki ziemniaczanej można dodać np. podsmażony, wędzony boczek, plasterki kiełbasy salami czy podsmażonego mięsa, np. wołowiny, kurczaka. Z ziemniakami dobrze też będą harmonizować ugotowane na twardo jajka i ryby. Ja najbardziej lubię tuńczyka, który dodaje też tej prostej potrawie niepowtarzalnego smaku.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną andaluzyjską?
Jeśli nie macie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, ugotujcie je specjalnie do tej potrawy. By ziemniaki miały przyjemną, wilgotną konsystencję i zawierały więcej cennych składników, najlepiej ugotować je w mundurkach. Potem trzeba je wystudzić, obrać i pokroić w talarki i połączyć z pysznymi dodatkami.
Przepis: Sałatka ziemniaczana andaluzyjska
Sałatka ziemniaczana andaluzyjska z dodatkiem tuńczyka, oliwek, pomidorów i jajek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 jajka
- 1 puszka fileta z tuńczyka
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 2 pomidory
- szczypiorek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówZiemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj. Odcedź je, wystudź, obierz, pokrój w talarki. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w dużą kostkę.
- Łączenie składnikówFilet z tuńczyka rozdrobnij na kawałki, dodaj do ziemniaków. Dorzuć też pokrojone w kostkę pomidory, osączone oliwki, posiekany szczypiorek i jajko. Sałatkę wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Połącz z oliwą.
Jak przechowywać sałatkę ziemniaczaną?
Trwałość sałatki ziemniaczanej w dużej mierze zależy od dodanych do niej składników. Te typu cebula, szczypior czy czosnek znacznie skracają czas jej przechowywania. Jednak większość tego typu sałatek należy spożyć w ciągu 1-2 dni od przygotowania. Sałatkę należy umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku i wstawić do lodówki. Przed podaniem sałatkę warto pozostawić na ok. 15 minut w temperaturze pokojowej, by się nieco ociepliła i uwolniła więcej smaku i aromatu.
Czytaj też:
Gotuję jajka i robię z nich pożywną sałatkę. Trudno o pyszniejszą i zdrowszą przekąskęCzytaj też:
Ta zdrowa sałatka z awokado smakuje rewelacyjnie. Robię ją ekspresowo z prostych składników