Ziemniaki w mundurkach i schab włóż do jednego naczynia. Ten obiad robi się praktycznie sam

Ziemniaki w mundurkach i schab włóż do jednego naczynia. Ten obiad robi się praktycznie sam

Dodano: 
Schab z ziemniakami
Schab z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Ezume Images
Aromatyczne mięso i pyszne, pieczone ziemniaki: to wszystko z jednej brytfanki. To idealny obiad na niedzielę: jest wyjątkowy, ale robi się go łatwo.

A może zamiast zwykłych schabowych, upieczesz tym razem mięso? Przychodzimy z pomysłem na pyszny schab pieczony z ziemniakami ze skórką. Danie jest wyjątkowo aromatyczne i smaczne, a nie wymaga wiele wysiłku.

Jak zrobić schab pieczony z ziemniakami?

Do tego dania najlepsze będą ziemniaczki z cieniutkiej skórce przeznaczone do pieczenia (zwykle są oznaczone w marketach jako ziemniaki do pieczenia). Zanim jednak wylądują w piekarniku razem z mięsem, dobrze jest je ponakłuwać wykałaczką czy patyczkiem do szaszłyków. Ten prosty patent sprawi, że upieką się szybciej i będą surowe w środku (możesz go wykorzystywać zawsze przy pieczeniu całych ziemniaków). Najlepiej wybrać do pieczenia ziemniaki o podobnej wielkości, aby mieć pewność, że upieką się wszystkie tak samo dobrze.

Sekretem smaku tego dania jest dodatek masła w trakcie pieczenia. Masło idealnie łączy smaki, można go dodać nawet nieco więcej, niż jest to podane w przepisie.

Rada: do pieczenia oprócz ziemniaków możesz dorzucić także inne warzywa korzeniowe, np. pokrojoną w grube plastry marchewkę, pietruszkę czy seler.

Jeśli lubisz mięsa i dania pieczone w rękawie, możesz zrobić nieco inną wersję tego obiadu z piekarnika i schab z ziemniakami zamknąć w rękawie do pieczenia. Wówczas pomiń dodatek masła lub okraś nim ziemniaki już po upieczeniu.

Przepis: Schab pieczony z ziemniakami

Pomysł na obiad z piekarnika.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1393 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg schabu w kawałku
  • 12 ziemniaków ze skórką
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówSchab natrzyj solą i posmaruj musztardą. Ziemniaki ponakłuwaj wykałaczką. Włóż wszystko do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, dołóż pokrojone ząbki czosnku i gałązki rozmarynu.
  2. Pieczenie daniaPiecz wszystko ok. 1 godziny i 15 minut. Polewaj od czasu do czasu mięso płynem z dna naczynia. Po ok. 45 minutach pieczenia dorzuć do ziemniaków i schabu wiórki zimnego masła (układaj je na mięsie i na ziemniaczkach).

Jak podawać schab pieczony z ziemniakami?

Mięso wystarczy podzielić na porcje i podać z ziemniakami. Do tego warto podać dobrą surówkę. Świetnie się sprawdzą kiszonki, przede wszystkim surówka z kiszonej kapusty, ale do tego dania będzie również doskonale pasowała pikantna kapusta kimchi.

Do obiadu ze schabem i ziemniakami polecamy także modrą kapustę na ciepło, mizerię, surówkę z marchewki i jabłka, czy surówkę z selera.

Czytaj też:
Moja koleżanka piecze najlepszą karkówkę. Mięso zawsze wychodzi soczyste i miękkie
Czytaj też:
Ulubione warzywa obtaczam w tym płynie i zapiekam. To danie kochają u mnie nawet mięsożercy

Źródło: smaki.pl