A może zamiast zwykłych schabowych, upieczesz tym razem mięso? Przychodzimy z pomysłem na pyszny schab pieczony z ziemniakami ze skórką. Danie jest wyjątkowo aromatyczne i smaczne, a nie wymaga wiele wysiłku.
Jak zrobić schab pieczony z ziemniakami?
Do tego dania najlepsze będą ziemniaczki z cieniutkiej skórce przeznaczone do pieczenia (zwykle są oznaczone w marketach jako ziemniaki do pieczenia). Zanim jednak wylądują w piekarniku razem z mięsem, dobrze jest je ponakłuwać wykałaczką czy patyczkiem do szaszłyków. Ten prosty patent sprawi, że upieką się szybciej i będą surowe w środku (możesz go wykorzystywać zawsze przy pieczeniu całych ziemniaków). Najlepiej wybrać do pieczenia ziemniaki o podobnej wielkości, aby mieć pewność, że upieką się wszystkie tak samo dobrze.
Sekretem smaku tego dania jest dodatek masła w trakcie pieczenia. Masło idealnie łączy smaki, można go dodać nawet nieco więcej, niż jest to podane w przepisie.
Rada: do pieczenia oprócz ziemniaków możesz dorzucić także inne warzywa korzeniowe, np. pokrojoną w grube plastry marchewkę, pietruszkę czy seler.
Jeśli lubisz mięsa i dania pieczone w rękawie, możesz zrobić nieco inną wersję tego obiadu z piekarnika i schab z ziemniakami zamknąć w rękawie do pieczenia. Wówczas pomiń dodatek masła lub okraś nim ziemniaki już po upieczeniu.
Przepis: Schab pieczony z ziemniakami
Pomysł na obiad z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 1393 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg schabu w kawałku
- 12 ziemniaków ze skórką
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 4 ząbki czosnku
- sól
- 3 gałązki rozmarynu
- 50 g masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSchab natrzyj solą i posmaruj musztardą. Ziemniaki ponakłuwaj wykałaczką. Włóż wszystko do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, dołóż pokrojone ząbki czosnku i gałązki rozmarynu.
- Pieczenie daniaPiecz wszystko ok. 1 godziny i 15 minut. Polewaj od czasu do czasu mięso płynem z dna naczynia. Po ok. 45 minutach pieczenia dorzuć do ziemniaków i schabu wiórki zimnego masła (układaj je na mięsie i na ziemniaczkach).
Jak podawać schab pieczony z ziemniakami?
Mięso wystarczy podzielić na porcje i podać z ziemniakami. Do tego warto podać dobrą surówkę. Świetnie się sprawdzą kiszonki, przede wszystkim surówka z kiszonej kapusty, ale do tego dania będzie również doskonale pasowała pikantna kapusta kimchi.
Do obiadu ze schabem i ziemniakami polecamy także modrą kapustę na ciepło, mizerię, surówkę z marchewki i jabłka, czy surówkę z selera.
Czytaj też:
Moja koleżanka piecze najlepszą karkówkę. Mięso zawsze wychodzi soczyste i miękkieCzytaj też:
Ulubione warzywa obtaczam w tym płynie i zapiekam. To danie kochają u mnie nawet mięsożercy