Ćwiartki kurczaka moczę w marynacie z aromatycznym dodatkiem. Upieczone mięso rozpływa się w ustach

Ćwiartki kurczaka moczę w marynacie z aromatycznym dodatkiem. Upieczone mięso rozpływa się w ustach

Dodano: 
Ćwiartki kurczaka w marynacie
Ćwiartki kurczaka w marynacie Źródło: Shutterstock / Aliaksander Karankevich
Ćwiartki to najtańsza część mięsa kurczaka. Lubię po nią sięgać, bo mięso przyrządza się bardzo łatwo. Ja zwykle moczę je w prostej, białej marynacie z aromatycznym dodatkiem. Po upieczeniu mięso jest soczyste i delikatne.

Jeśli chcecie szybko i łatwo przygotować tani, pyszny obiad, sięgnijcie po ćwiartki kurczaka. Nie ma przy nich dużo pracy, bo mięso wystarczy zamarynować, a potem upiec. Ja do ćwiartek kurczaka przygotowuję prostą, białą marynatę z aromatycznym dodatkiem. Przyrządzone w niej mięso po upieczeniu jest niezwykle smaczne i soczyste.

W czym marynować ćwiartki kurczaka?

Ćwiartki kurczaka to delikatne w smaku mięso, któremu warto dodać aromatu. Można je więc marynować np. w czosnku i ziołach czy w dobrze przyprawionym przecierze pomidorowym. Dobrze też sprawdzi się połączenie miodu, czosnku i musztardy albo oliwy z oliwek, sosu sojowego i czosnku.

Jak zrobić ćwiartki kurczaka w majonezowej marynacie?

Przygotowanie ćwiartek kurczaka w majonezowej marynacie to jeden z najprostszych sposobów przyrządzenia tego mięsa. Nie trzeba bowiem zastanawiać się, jak przyrządzić marynatę, a po prostu wymieszać majonez z kilkoma dodatkami. Wśród nich najistotniejsza jest skórka starta z pomarańczy. To ona dodaje potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Przepis: Ćwiartki kurczaka pieczone w białej marynacie

Pieczone porcje kurczaka marynowanego w majonezie ze skórką pomarańczy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 3 łyżki majonezu
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 3 ząbki czosnku
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaMięso oczyść, opłucz, osusz. Oprósz je solą i pieprzem. Majonez wymieszaj ze skórką z pomarańczy, przeciśniętymi ząbkami czosnku i ostrą papryką. Marynatę dodaj do mięsa, całość wymieszaj, odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Pieczenie ćwiartekZamarynowanie ćwiartki kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym. Przykryj je. Mięso piecz ok. 50 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Pomarańczę najlepiej kupić ekologiczną, bo wtedy jej skórka nie będzie zawierała chemicznych dodatków.

Jak odmienić smak marynaty majonezowej?

Majonez to w marynatach zamiennik oleju. Też zawiera ten składnik, a poza tym także ocet, który dodaje smaku i zmiękcza mięso. Nie trzeba więc już wielu dodatków, by mięso nie tylko nabrało smaku, ale też doskonale skruszało. Majonez warto połączyć z wyrazistymi dodatkami. Dobrze więc sprawdzą się np.: ostra papryka, imbir, zioła, pikantny ketchup czy musztarda.

Czytaj też:
Na spotkania rodzinne piekę kurczaka. Proste dodatki sprawiają, że smakuje lepiej niż kaczka
Czytaj też:
Wystarczy zalać pałki z kurczaka aromatycznym płynem. Ten genialny obiad robi się sam