Jeśli chcecie szybko i łatwo przygotować tani, pyszny obiad, sięgnijcie po ćwiartki kurczaka. Nie ma przy nich dużo pracy, bo mięso wystarczy zamarynować, a potem upiec. Ja do ćwiartek kurczaka przygotowuję prostą, białą marynatę z aromatycznym dodatkiem. Przyrządzone w niej mięso po upieczeniu jest niezwykle smaczne i soczyste.
W czym marynować ćwiartki kurczaka?
Ćwiartki kurczaka to delikatne w smaku mięso, któremu warto dodać aromatu. Można je więc marynować np. w czosnku i ziołach czy w dobrze przyprawionym przecierze pomidorowym. Dobrze też sprawdzi się połączenie miodu, czosnku i musztardy albo oliwy z oliwek, sosu sojowego i czosnku.
Jak zrobić ćwiartki kurczaka w majonezowej marynacie?
Przygotowanie ćwiartek kurczaka w majonezowej marynacie to jeden z najprostszych sposobów przyrządzenia tego mięsa. Nie trzeba bowiem zastanawiać się, jak przyrządzić marynatę, a po prostu wymieszać majonez z kilkoma dodatkami. Wśród nich najistotniejsza jest skórka starta z pomarańczy. To ona dodaje potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Przepis: Ćwiartki kurczaka pieczone w białej marynacie
Pieczone porcje kurczaka marynowanego w majonezie ze skórką pomarańczy
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 4 ćwiartki kurczaka
- 3 łyżki majonezu
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 3 ząbki czosnku
- ostra mielona papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaMięso oczyść, opłucz, osusz. Oprósz je solą i pieprzem. Majonez wymieszaj ze skórką z pomarańczy, przeciśniętymi ząbkami czosnku i ostrą papryką. Marynatę dodaj do mięsa, całość wymieszaj, odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
- Pieczenie ćwiartekZamarynowanie ćwiartki kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym. Przykryj je. Mięso piecz ok. 50 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Pomarańczę najlepiej kupić ekologiczną, bo wtedy jej skórka nie będzie zawierała chemicznych dodatków.
Jak odmienić smak marynaty majonezowej?
Majonez to w marynatach zamiennik oleju. Też zawiera ten składnik, a poza tym także ocet, który dodaje smaku i zmiękcza mięso. Nie trzeba więc już wielu dodatków, by mięso nie tylko nabrało smaku, ale też doskonale skruszało. Majonez warto połączyć z wyrazistymi dodatkami. Dobrze więc sprawdzą się np.: ostra papryka, imbir, zioła, pikantny ketchup czy musztarda.
Czytaj też:
Na spotkania rodzinne piekę kurczaka. Proste dodatki sprawiają, że smakuje lepiej niż kaczkaCzytaj też:
Wystarczy zalać pałki z kurczaka aromatycznym płynem. Ten genialny obiad robi się sam