Kawa z solą? Przyznam, że byłam nieco sceptyczna, kiedy pierwszy raz usłyszałam o tym pomyśle, ale oczywiście postanowiłam spróbować. Efekt zupełnie mnie zaskoczył. Wszędzie, gdzie czytasz o kawie z solą, dowiesz się, że wystarczy szczypta popularnej przyprawy, aby zniwelować goryczkę. I ja potwierdzam: to rzeczywiście działa!
Jak zrobić kawę z solą?
Sól do kawy można dosypać na etapie parzenia, ale też dodać ją do filiżanki czy kubka. Wystarczy dosłownie szczypta, a poczujesz różnicę. To przede wszystkim doskonały patent dla osób, które nie wyobrażają sobie picia kawy bez cukru właśnie ze względu na goryczkę. Sól doskonale wydobywa smak kawy, ale jednocześnie usuwa goryczkę. Nawet jeśli do małej czarnej zawsze sypiesz cukier, spróbuj tym razem dodać odrobinę soli.
Inspiracja: sól wydobywa smak potraw, dlatego warto ją dodawać do kawy, którą wykorzystujesz w deserach – czy to do nasączania ciast, czy to do klasycznego tiramisu, czy innych deserów – tu również wystarczy szczypta soli, aby słodkości zyskały na smaku.
Jaka kawa jest najzdrowsza?
O zdrowotnych właściwościach kawy w ostatnich latach wiele się mówi. Naukowcy obalili pokutujące od lat mity o tym, że kawa szkodzi. Wręcz przeciwnie: pita w umiarkowanych ilościach (3-5 filiżanek dziennie) jest uznawana za superfood, czyli żywność o szczególnych właściwościach prozdrowotnych. Ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, serce czy wątrobę. Warto jednak przy tym uważać, aby nie przekroczyć dziennej dawki kofeiny, która oprócz kawy, jest również w takich produktach jak herbata czy czekolada.
Trzeba również pamiętać o jednej zasadzie: najzdrowsza kawa to kawa czarna, bez dodatku cukru, śmietanki czy słodkich syropów. Jeśli masz problem z wypiciem gorzkiej, czarnej kawy, spróbuj kawy z solą.
Czytaj też:
Uwielbiam poranną kawę z tą przyprawą. Doskonale smakuje i poprawia trawienieCzytaj też:
Wystarczy wieczorem wymieszać składniki, a pyszne śniadanie zrobi się samo. Stawia na nogi niczym energetyk