Szatkuję kapustę i dodaję do niej dwa chrupiące dodatki. Ta tania surówka pasuje do wielu dań

Szatkuję kapustę i dodaję do niej dwa chrupiące dodatki. Ta tania surówka pasuje do wielu dań

Dodano: 
Surówka z kapusty
Surówka z kapusty Źródło: Shutterstock / The Image Party
Surówka to zdrowy dodatek do obiadu. Robi się ją zazwyczaj szybko, więc nie warto go pomijać. Jedną z tańszych surówek jest ta z białej kapusty. Ja wzbogacam ją dwoma chrupiącymi dodatkami, dzięki czemu wychodzi przepyszna.

Surówki najlepiej jest przygotowywać z warzyw sezonowych, bo wtedy są najwartościowsze. O tej porze roku trudno o świeżo zebrane warzywa, jednak niektóre przechowywane, całkiem dobrze zachowują swoje walory. Należy do nich na przykład biała kapusta. Lubię po nią sięgać, bo ma dość neutralny smak i pasuje do wielu dań obiadowych.

Jakie dodatki pasują do surówki z kapusty?

Chyba najsłynniejszą surówką z kapusty jest colesław. Oprócz kapusty zawiera ona także marchewkę i cebulę. Jednak to nie jedyne dodatki, które pasują do surówki z kapusty. Można do niej dodać także: jabłko, rodzynki, paprykę, pomidor, ogórek świeży lub kiszony, natkę pietruszki, koperek, a nawet cytrusy. Sos do surówki z kapusty najlepiej zrobić na bazie oleju lub oliwy z oliwek. Nieco cięższy można zaś przygotować z majonezu i jogurtu naturalnego.

Jak zrobić chrupiącą surówkę z kapusty?

Surówkę z kapusty zawsze robię raz-dwa. Szatkuję tylko oczyszczoną kapustę, a potem kroję w drobne paski paprykę i ścieram na dużych oczkach marchewkę. Składniki wystarczy wymieszać, doprawić do smaku, polać sosem i gotowe. Jak widać, ten dodatek do obiadu robi się szybko i za niewielkie pieniądze, a jest bardzo zdrowy i smaczny.

Przepis: Surówka z kapusty

Chrupiąca surówka z kapusty, marchewki i papryki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w cienkie paski. Natkę pietruszki posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj je. Surówkę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Polej olejem, wymieszaj.

Do jakich dań pasuje surówka z kapusty?

Moja surówka z kapusty ma dość łagodny smak i przyjemnie chrupie. Dlatego dość dobrze komponuje się z wieloma daniami obiadowymi. Tu można wymienić np.: pieczone, duszone i smażone mięsa, a także dania z drobiu, ryb. Taką surówką można też dopełnić dania jarskie, składające się np. z warzyw korzeniowych, strączkowych, ziemniaków.

Czytaj też:
Szatkuję czerwoną kapustę i łączę ją z 2 składnikami. Tak robię pyszny dodatek do obiadu
Czytaj też:
Do surówki z kapusty wsypuję nieoczywisty dodatek. Robi się o wiele zdrowsza i smaczniejsza