Surówki najlepiej jest przygotowywać z warzyw sezonowych, bo wtedy są najwartościowsze. O tej porze roku trudno o świeżo zebrane warzywa, jednak niektóre przechowywane, całkiem dobrze zachowują swoje walory. Należy do nich na przykład biała kapusta. Lubię po nią sięgać, bo ma dość neutralny smak i pasuje do wielu dań obiadowych.
Jakie dodatki pasują do surówki z kapusty?
Chyba najsłynniejszą surówką z kapusty jest colesław. Oprócz kapusty zawiera ona także marchewkę i cebulę. Jednak to nie jedyne dodatki, które pasują do surówki z kapusty. Można do niej dodać także: jabłko, rodzynki, paprykę, pomidor, ogórek świeży lub kiszony, natkę pietruszki, koperek, a nawet cytrusy. Sos do surówki z kapusty najlepiej zrobić na bazie oleju lub oliwy z oliwek. Nieco cięższy można zaś przygotować z majonezu i jogurtu naturalnego.
Jak zrobić chrupiącą surówkę z kapusty?
Surówkę z kapusty zawsze robię raz-dwa. Szatkuję tylko oczyszczoną kapustę, a potem kroję w drobne paski paprykę i ścieram na dużych oczkach marchewkę. Składniki wystarczy wymieszać, doprawić do smaku, polać sosem i gotowe. Jak widać, ten dodatek do obiadu robi się szybko i za niewielkie pieniądze, a jest bardzo zdrowy i smaczny.
Przepis: Surówka z kapusty
Chrupiąca surówka z kapusty, marchewki i papryki
- Kategoria
 - Dodatek
 - Rodzaj kuchni
 - Polska
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 90 w każdej porcji
 
Składniki
- 1/2 małej główki białej kapusty
 - 1 marchewka
 - 1/2 czerwonej papryki
 - natka pietruszki
 - 2-3 łyżki oleju
 - 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
 - sól, pieprz, cukier
 
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w cienkie paski. Natkę pietruszki posiekaj.
 - Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj je. Surówkę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Polej olejem, wymieszaj.
 
Do jakich dań pasuje surówka z kapusty?
Moja surówka z kapusty ma dość łagodny smak i przyjemnie chrupie. Dlatego dość dobrze komponuje się z wieloma daniami obiadowymi. Tu można wymienić np.: pieczone, duszone i smażone mięsa, a także dania z drobiu, ryb. Taką surówką można też dopełnić dania jarskie, składające się np. z warzyw korzeniowych, strączkowych, ziemniaków.
Czytaj też:
Szatkuję czerwoną kapustę i łączę ją z 2 składnikami. Tak robię pyszny dodatek do obiaduCzytaj też:
Do surówki z kapusty wsypuję nieoczywisty dodatek. Robi się o wiele zdrowsza i smaczniejsza
